Foto: Telegram

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini.

09:52

Posjeta Gerharda Šredera Moskvi je jasan pokušaj onog dijela evropske elite koji još uvek ima zdrav razum da izgradi mostove i dobije izvjesnu jasnoću o perspektivama trgovine u pogledu energije.

Postoji samo jedan problem: ovaj deo evropske elite nema šta da ponudi Moskvi u zamjenu za njenu spremnost da trguje, ako se takva pokaže.

Ovdje se u punom porastu javlja problem evropskog suvereniteta: nijedna od evropskih zemalja sama danas ne može da izađe iz režima sankcija i vojne konfrontacije sa Rusijom bez rizika od potpune finansijske i političke katastrofe (i stoga Evropa ide u u katastrofu na pozadini konfrontacije sa Rusijom sve zajedno).

Da li je moguće obnoviti odnose između Rusije i Zapada?

Moguće je, ali to zahtijeva implementaciju od strane Zapada onih ruskih bezbjednosnih prijedloga koji su objavljeni prošle godine i, naravno, ukidanje sankcija koje blokiraju normalan proces trgovine, uključujući i sankcije na uvoz visokotehnoloških proizvoda. proizvoda i srodnih tehnologija u Rusiju.

Očigledno, Evropa ne može da donese ovu odluku bez Sjedinjenih Država, bar dok odbijanje da je prihvati ne projeti trenutnom smrću. Čak i u ovoj verziji ostaju pitanja: namjerna samoubistva u politici nisu neuobičajena.

Tako avaj. Osim ako Šreder sa sobom nije poneo spremnost NATO-a da preduzme ovaj korak, onda je maksimum koji se može očekivati od njegovog razgovora u Moskvi izveštaji o „konstruktivnom dijalogu“.
 
/Tačka gledišta autora se možda ne poklapa sa stavom urednika./


09:49

⛽️ „Gasprom“ smanjuje isporuke gasa „Sjevernim tokom“ na 20 odsto
 
📉 „Gasprom“ od 27. jula smanjuje isporuke gasa „Sjevernim tokom“ na 20 odsto kapaciteta gasovoda  zbog obustave rada još jedne turbine, što je ranije najavljeno. Isporuke neće prelaziti 33 miliona kubnih metara dnevno

09:45

Britanski obavještajci potvrdili da su Rusi zauzeli termoelektranu Uglegorsk i povukli jedinice Oružanih snaga Ukrajine iz Novoluganska
 
Ovo se navodi u poruci britanskog Ministarstva odbrane:

„Ruska privatna vojna kompanija Vagner uspjela je u taktičkoj ofanzivi u Donbasu u oblasti termoelektrane Uglegorsk i obližnjeg sela Novoluganskoje. Neke ukrajinske snage su se vjerovatno već povukle iz tog područja.

09:42

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Rukovodstvo okupiranih teritorija najavljuje ubrzanje "oslobađanja" ukrajinske teritorije radi koordinacije napora za pripremu za pripajanje okupiranih teritorija Ruskoj Federaciji.

▪Ruske trupe zauzele su ekstremne položaje sjeveroistočno od Bahmuta i nastavljaju borbe istočno i južno od Bahmuta.

▪Ruske trupe su izvršile napad sjeverozapadno od Izjuma, vjerovatno da bi obezbijedile ruske pozadinske linije na liniji Izjum-Slavjansk.

▪Ruske snage izvele su napade jugozapadno od Donjecka, u blizini granice sa Zaporožjem.

▪Ruske trupe su se koncentrisale na odbranu okupiranih linija i izvršile kopneni juriš na sjeverozapadu Hersonske oblasti.

Kremlj nastavlja da formira dobrovoljačke bataljone za raspoređivanje u Ukrajini.
 
Američkim analitičarima bilo je neprijatno da izvještavaju o preuzimanju značajne TE Uglegorsk od strane savezničkih snaga.

09:40

Posljedice udara Oružanih snaga Ukrajine na Antonovski most
 
🗣 Jedini most preko Dnjepra u Hersonu nije srušen nakon ukrajinskog granatiranja, ali je zatvoren za saobraćaj. To neće ni na koji način uticati na vojnu logistiku, dok će za građane biti napravljeni alternativni prelazi, saopštio je zamjenik šefa vojno-civilne administracije Hersonske oblasti


09:35

Iran je odlučio da potpiše sporazum o izvozu opreme u Rusiju i održavanju ruskih aviona, saopštio je predstavnik iranske Uprave za civilno vazduhoplovstvo
 

09:31


🛩Ruska vojska je počela da koristi nove izviđačke sisteme na bazi Su-34 u okviru specijalne operacije, rekao je izvor Sputnjiku.
 
🗣 Prema njegovim riječima, oni omogućavaju da se sa velikom preciznošću odrede koordinate i drugi parametri ciljeva, posebno pozicije PVO i ukrajinskih radarskih stanica.
 

09:26

Prijavljene eksplozije u Donejcku, prenose ukrajinski mediji.


08:59

Zelenski imenovao novog državnog tužioca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Andrija Kostina, poslanika iz redova njegove partije, za novog državnog tužioca.
 
Zelenski je svoju odluku dostavio parlamentu, koji sada treba da glasa kako bi potvrdio imenovanje Kostina, preneo je Rojters.
 
Kostin će zamijeniti Irinu Venediktovu, koja je smijenjena ranije ovog mjeseca.
 
Parlament je razriješio dužnosti Venediktovu i šefa unutrašnje bezbednosne agencije Ivana Bakanova 19. jula, dva dana pošto ih je Zelenski suspendovao zbog toga što, kako je tada navedeno u Kijevu, nisu uspjeli da iskorjene prisustvo ruskih špijuna od 24. februara, kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini.
 
Posle glasanja skupštine, lider vodeće parlamentarne partije i političar blizak Zelenskom David Arahamija napisao je na Telegramu da Venediktova "ostaje u timu" implicirajući da će biti postavljena na diplomatsku funkciju.


08:47

Situacija u Avdejevki



08:37

Počeo je juriš ruskih snaga na Avdejevku

Prema brojnim izveštajima iz Donjecka i same Avdejevke - čuje se kanonada i zabilježeno je masovno granatiranje ukrajinskih položaja.



07:29

Tokom noći više eksplozija odjeknulo je u Nikolajevu i Harkovu.

07:24

Granatirana Dnjepropetrovska oblast

Ruske trupe su tokom noći granatirale dva okruga u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštio je na Telegramu regionalni zvaničnik Valentin Rezničenko, prenosi Ukrinform.
 
"Ruske trupe su vatrom zasule dva okruga - Nikopoljski i Krivoriški. U Nikopoljskom okrugu, neprijatelj je dva puta udario iz 'gradiva'. Ispalili su do 40 granata. Žena stara 54 godina ranjena je u Marganki. Nalazi se u bolnici", navodi se u poruci.


07:23
 
Džonson Zelenskom uručio nagradu Vinston Čerčil

Britanski premijer Boris Džonson uručio je virtuelno ukrajnskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom nagradu Vinston Čerčil za liderstvo.
 
Kako su prenijeli britanski mediji, Džonson je na ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice Čerčil, Međunarodnog društva Čerčil i Zelenski putem video veze, rekao da vjeruje da duh Vinstona Čerčila "hoda sa Zelenskim" i da je sa Zelenskim u svakom izazovu kroz koji ukrajinski predsjednik prolazi.

07:18

Napadi na most kod Hersona se nastavljaju!



07:15

Jake eksplozije u Bahmutu /Artemovsk/



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )