Foto: Telegram

U toku je 210. dan rata u Ukrajini.

15:56
 
Peskov: Vlast još ne razmatra punu mobilizaciju
 
Odluka o djelimičnoj mobilizacije donijeta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom obraćanju rekao kako su se uslovi promijenili tokom specijalne vojne operacije. Predsjednik Putin je bio taj koji je rekao da smo zapravo suočeni sa vojnim potencijalom NATO i niza drugih zemalja koje su nam trenutno neprijateljske", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, a prenijela je ruska agencija TASS.

15:20

Pretplatnici prijavljuju da se na obalu Sevastopolja nasukao nepoznati objekat, sličan bespilotnom vozilu nepoznatog tipa.

Nekoliko minuta kasnije, očevici su izvjestili o eksploziji u moru kod obale Sevastopolja.
 
Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da je u moru kod grada pronađen još jedan koji je uništen.
 
Verovatno su bila dva "drona", a jedan se nasukao na obalu.


15:11

Kadirov komentarisao nove odluke!

Današnji apel Rusima vrhovnog komandanta Vladimira Putina doveo je kijevsku elitu i cijeli NATO u bezizlaznu situaciju. Šef države je pokrenuo velike akcije za zaštitu integriteta Rusije. To su neophodne, važne i, između ostalog, preventivne mjere.
 
U potpunosti podržavam odluke koje je donio predsjednik. Vidimo da trenutna situacija oko naše države predstavlja prijetnju po njenu bezbjednost. Siguran sam da nikome nije tajna da se poslednjih godina vodio rat protiv Rusije i to na najpodliji način. U nekoj fazi, ovaj rat je nosio skrivenu formu, ali sada je to svima očigledno.

Sjetimo se kako je, prije događaja u Donbasu, NATO blok planirao da rasporedi svoje rakete i kontingent vojnih snaga u blizini granica sa Rusijom. Zašto su se skovali ovi planovi, znamo odlično. Alijansa nije ni posebno krila želju da uništi Rusiju.
 
Kao rezultat toga, planovi za proširenje alijanse na našim granicama su propali, i sada kolektivni Zapad pokušava da pobjedi Rusiju drugim metodama – snabdijevajući Ukronace opremom i oružjem. Kao rezultat toga, iz NATO oružja nacisti ubijaju civilno stanovništvo Donbasa i granatiraju teritoriju naše države.

Scenario je do bolova poznat čečenskom narodu. Na isti način je ovaj Zapad planirao da uništi Rusiju preko naše republike. Nije slučajno što je Vladimir Putin u svom govoru podsjetio na događaje kada su ove iste zemlje podsticale bande međunarodnih terorista na Kavkazu i unaprijedile ofanzivnu infrastrukturu NATO-a blizu naših granica. Nisu uspjeli. Neće to sada raditi!
 
Zato je veoma važno da se završi započeta specijalna operacija u Donbasu, jer u suprotnom umišljeni neprijatelj može doći u našu zemlju, u naše gradove i sela, u naše domove. Sprovođenje NVO je neophodna mjera za suprotstavljanje neprijatelju. Kako kaže naš predsjednik Vladimir Putin: „Ako je tuča neizbježna, prvo treba da udarite“.

Zato u potpunosti podržavam odluku predsJednika da dJelimično mobiliše rezerviste. Mi u Čečeniji smo od prvog dana aktivno učestvovali u ovom procesu, ali sada imamo i nalog šefa države i mi ćemo ga ispuniti 100 odsto!
 
GDJE JE NEPRAVDA, TAMO SE POJAVIMO!
 
AHMAT-POVER!
ALLAHLU AKBAR!

15:04

Uništeno borbeno vozilo Haski iz britanske donacije!



15:00

Kolone ruskih snaga u luganskoj oblasti!



14:50

Na društvenim mrežama nešto nam najavljuju! DJ Gasprom!



14:42



14:30

Stano: EU razmatra akcije za odgovor Moskvi

Članice EU razmatraju zajedničke akcije kao odgovor na najnoviji razvoj događaja u vezi sa ratom u Ukrajini i upozoravaju Moskvu da će trpjeti posljedice zbog svojih poteza, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
 
On je na konferenciji za novinare rekao da je Evropska komisija optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina za "veoma opasan nuklearni rizik" i ocijenio da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na njega da obustavi nesmotrene aktivnosti.
 
Stano je rekao da su članice EU već održale koordinacioni sastanak da bi preduzele mjere u vezi sa situacijom u Ukrajini.
 
Stano je istakao da Putin koristi nuklearnu nadmoć kao deo zastrašivanja, što nije prihvatljivo.
 
EU neće priznati rezultate najavljenih referenduma u delovima Ukrajine za njihovo pripajanje Rusiji, naglasio je Stano.
 
Prema njegovim rečima, za sada nije potvrđeno da će biti uvođenja daljih sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da su u toku poverljive diskusije o šestom krugu mera EU protiv Rusije.
 
Stano je ocijenio da je govor Vladimira Putina jos jedan dokaz da ruski predsjednik nije zainteresovan za mir, već samo za eskalaciju "njegovog agresivnog rata".
 
Stano smatra i da je ono što je rekao ruski predsjednik i znak njegovog očaja zbog razvoja situacije na terenu:
 
"Najava djelimične mobilizacije i referenduma, je jasan signal čitavoj međunarodnoj zajednici, u sedmici kada se održava Generalna skupstina UN, da Putina samo interesuje dalje napredovanje i nastavak destruktivnog rata, koji već ima toliko negativnih posljedica širom svijeta", istakao je Stano.
 
On je dodao da je iz Putinovog govora, takođe jasno da on, ne samo da nema namjeru da doprinese riješavanju aktuelne krize, već da je dodatno produbi.
 
Odgovarajuci na pitanje novinara da li je EU u ratu sa Rusijom, Stano je odgovorio:
 
"Mi, naravno, nismo u ratu sa Rusijom. Podrzavamo legitimnu i opravdanu borbu Ukrajine da odbrani svoj narod i teritoriju. Ukrajina se ne bori samo za svoj suverenitet, već i za naše principe, vrijednosti i poštovanje međunarodnog prava".


13:07

U Moskvi počelo

U Moskvi počela da se primjenjuje djelimična mobilizacija. Već su kompletirana tri bataljona "Donski", "Maršal Katukov" i "Gergijevski". Nekoliko hiljada Moskovljana se već nalazi na frontu ili se sprema za brzi pokret put njega.

12:35

Šojgu naredio: Počnite mobilizaciju

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je danas da počne realizacija ukaza predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji.
 
Šojgu je izjavio da je potrebno pojačati bezbjednost vojnih odsjeka gdje će se obavljati djelimična mobilizacija.
 
"Neophodno je blagovremeno i kvalitetno organizovati obavještavanje građana, pojačati mjere za suzbijanje provokacija i protivzakonitih radnji, kao i zaštitu vojnih odsjeka, mjesta za prijem i okupljanje građana", rekao je ruski ministar odbrane, prenosi Sputnjik.
 
Naveo je da je došlo vrijeme "da se iskustvo stečeno tokom godišnjih strateških vježbi primjeni u praksi“.


11:29

Volas: Mobilizacija dokaz da Putinova invazija propada

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u danas da je odluka Rusije o djelimičnoj mobilizaciji rezerevista u ukrajinskom sukobu priznanje predsjednika Vladimira Putina da „njegova invazija propada“.
 
„Putin i njegov ministar odbrane poslali su desetine hiljada svojih loše opremljenih i loše vođenih građana u smrt. Nikakva propaganda ne može da sakrije činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, da je međunarodna zajednica ujedinjena", naveo je Volas, prenosi Rojters.
 
Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžet Brink, ocijenila je danas da su najavljeni referendumi u četiri ukrajinske oblasti i djelimična mobilizacija u Rusiji znaci slabosti i neuspjeha Rusije i poručila da će SAD nastaviti da podžavaju Ukrajinu.
 
"Lažni referendumi i mobilizacija znaci su slabosti i ruskog neuspjeha", navela je Brink na Tviteru.

11:22

"Mobilizacija znak panike u Kremlju, ostanimo mirni"

Holandski premijer Mark Rute danas je izjavio da je naredba o mobilizaciji koju je donio ruski predsjednik Vladimir Putin znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu prijetnju totalnim ratom protiv Zapada.
 
"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje" rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.
 
Sve je to dio dobro poznate retorike. Savjetovao bih da ostanete mirni, naglasio je holandski premijer.

11:19

Potraga za Rusom koji krši sankcije EU

Njemačka policija je jutros sprovela racije u četiri savezne države tražeći ruskog građanina za koga se sumnja da krši sankcije koje je uvela EU, a prema njemačkim medijima riječ je o ruskom oligarahu Ališeru Usmanovu, javio je Rojters.
 
Njemački mediji su objavili da je jedna od pretraženih lokacija i oligarhova vila na jezeru u Tegernzeu u Bavarskoj.
 
Minhenska policija je saopštila da su sprovedene racije u prebivalištu ruskog državljanina i još četvoro osumnjicenih.
 
Policija je pretražila 24 objekta u četiri savezne države, uključujući Bavarsku, a 250 policajaca je učestvovalo u toj operaciji.
 
Za Usmanova se sumnja da je nastavio da sarađuje sa kompanijom za obezbjeđenje u Gornjoj Bavarskoj, iako je stavljen na listu poslovnih ljudi kojima su uvedene sankcije EU, te da mu je to omogućilo pristup zamrznutim sredstvima.
 
Usmanovu su uvedene sankcije nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 14,6 milijardi dolara.

11:18

Papa: Ukrajinci mučenički narod koji se suočava s torturom

Papa Franja izjavio je danas da su Ukrajinci suočeni sa divljaštvom, monstruoznostima i torturom i nazvao ih je "mučeničkim" narodom, prenosi Rojters.
 
U obraćanju na kraju audijencije na Trgu Svetog Petra, papa, koji nije posebno imenovao Rusiju, govorio je okupljenima o razgovoru koji je u utorak imao sa kardinalom Konradom Krajevskim, njegovim izaslanikom koji je napadnut u Ukrajini kad je donjeo humanitarnu pomoć.
 
Kardinal Krajevski napadnut je u Ukrajini dok je predavao humanitarnu pomoć u ime pape Franje kod grada Zaporožja, prenio je Vatikan njuz.
 
Kada su završili istovar pošiljke pomoći za lokalne stanovnike na kardinala i njegovu pratnju pucano je iz lakog oružja.
 
Krajevski u incidentu nije povrijeđen i nastavio je svoju misiju, navodi se u izveštaju.

10:07

"Glasaju i sa teritorija DNR pod kontrolom Kijeva"

Stanovnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koji se nalaze na teritorijama pod kontrolom ukrajinskih snaga, imaće priliku da glasaju na predstojećem referendumu o pridruživanju Rusiji, ako uspiju da se prebace u Rusiju ili na oslobođene teritorije DNR, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
 
"Planirali smo održavanje referenduma nakon povratka na ustavne granice DNR. Ali morali smo da prilagodimo naše planove i daćemo priliku stanovnicima teritorija koje su ostale pod ukrajinskom okupacijom da glasaju, ako uspiju da se evakuišu na teritoriju Rusije ili područja Donjecke Narodne Republike pod našom kontrolom“, rekao je on za TV Rusija-24, prenosi TAS S.

10:04

Ponovo?

Ukrajinski nuklearni operater Energoatom optužio je danas Rusiju da je ponovo bombardovala lokaciju nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi.
 
"Ruski teroristi su tokom noći ponovo bombardovali nuklearku u Zaporožju", saopštio je Energoatom na Telegramu.
 
U bombardovanju je oštećen dalekovod što je izazvalo zastoj nekoliko transformatora reaktora broj šest i kratkotrajno pokretanje agregata za hitne slučajeve, saopštio je Energoatom.
 
"Čak ni prisustvo inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne zaustavlja Ruse", navodi se u saopštenju.
 
Energoatom je apelovao na IAEA da sprovede "odlučniju akciju" protiv Moskve.

09:57

Putin: Zapad podstiče Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije

Ruski predsjednik je poručio da Zapadne države podstiču Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )