Foto: Telegram

U toku je 144. dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

12:15

Artiljerijski napad na položaje ukrajinskih snaga kod Avdijevke


12:12

Uništen ukrajinski punkt kod Avdijevke!


12:10

Kadirov se hvali uspjesima čečena!



12:05


Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi obavještajni izvještaj.
 
Navodi se kako, pored najave Moskve da će njezine snage pojačati vojne operacije u svim operativnim područjima, Rusija sada jača svoje obrambene položaje diljem okupiranih područja u južnoj Ukrajini. Ruske snage premještaju ljudstvo i opremu te vojna skladišta između Mariupolja i Zaporožje te u Hersonu, sve vrijeme povećavajući bezbjedonosne mjere u Melitopolju.
 
"Ruski obrambeni potezi vjerojatno su odgovor na očekivane ukrajinske ofenzive, na zahtjeve koje je iznio ministar obrane (Sergej Šojgu) tokom nedavnog posjeta Donbasu, kao i na napade koje Ukrajina pokreće na zapovjedna mjesta, logističke čvorove i koncentracije trupa", napisalo je ministarstvo na Twitteru, dodavši kako to vjerojatno ukazuje na ozbiljnost s kojom ruski zapovjednici gledaju na ukrajinsku prijetnju.


12:00

Britanski admiral: 50 hiljada ruskih vojnika je ili ubijeno ili ranjeno

Admiral britanskog ministarstva obrane Sir Tony Radakin rekao je kako je 50 hiljada ruskih vojnika ili umrlo ili ranjeno te dodaje kako ukrajinska vojska zbog toga apsolutno vjeruje da će dobiti rat. 
 
"Potpuno je jasno da planiraju vratiti cijeli svoj teritorij, svjedoče Rusiji koja se muči, Rusiji za koju se procjenjuje da je izgubila više od 30 posto svoje borbene učinkovitosti na kopnu. Ono što to zapravo znači je da je 50 hiljada ruskih vojnika ili poginulo ili ranjeno", rekao je Radakin dodavši da je uništeno gotovo 1700 ruskih tenkova i gotovo 4000 oklopnih vozila. 
 
"Rusija je započela ovu invaziju s ambicijom da zauzme cijelu Ukrajinu, htjeli su zauzeti gradove u prvih 30 dana, Rusija je htjela izvršiti pritisak na NATO, ali ne uspijeva u svim tim ambicijama", rekao je Radakin.


11:54

Načelnik Luganska: Dva opkoljena sela i dalje pod ukrajinskom kontrolom

Načelnik Luganske oblasti Sergej Hajdaj saopštio je da su dva opkoljena sela u regiji i dalje pod kontrolom Ukrajine.
 
Iako ne precizira o kojim se selima radi, ranije je govorio o Bilohorivki i Verhnokamjanki, u kojima traju borbe protiv ruskih snaga.

09:13

Dvije osobe poginule u granatiranju Nikopolja

Dvije osobe su poginule jutros u raketnim napadima ruskih snaga na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.
 
Ruske snage gađale su Nikopoljski okrug Dnjepropetrovske oblasti iz višecjevnih raketnih sistema Grad, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Oštećeno je 12 stambenih i dva obrazovna objekta.


08:03

Kijev: Rusija se priprema za sljedeću fazu ofanzive u Ukrajini

Rusija se priprema za sljedeću fazu ofanzive na Ukrajinu, izjavio je jedan ukrajinski vojni zvaničnik, nakon što je Moskva najavila da će ruske oružane snage intenzivirati vojne operacije u "svim operativnim oblastima".
 
Kijev tvrdi da su ruske rakete i projektili padali poslednjih dana na ukrajinske gradove.
 
"To nisu bili samo raketni udari iz vazduha i mora. Vidimo granatiranje duž cijele linije fronta. Aktivna je upotreba taktičke avijacije i jurišnih helikoptera. Jasno je da su sada u toku pripreme za sljedeću fazu ofanzive", izjavio je Vadim Skibicki, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe.


08:00

Ukrajinci žestoko uzvratili

Ukrajinske snage gađale su tokom noći naselje Jelenovku i Kirovski i Kujbiševski okrug Donjecka, ispalivši 13 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
 
Takođe je gađana Makejevka sa tri granate kalibra 152 milimetra, dodaje se u saopštenju. Predstavništvo navodi i da je u 8 časova na Pantelejmonovku ispaljeno deset granata kalibra 152 milimetra.


07:58

PVO čuva nebo Luganska

PVO ponovočuvala nebo iznad Luganska, ispaljeno je najmanje 6 protivvazdušnih raketa za presretanje vazdušnih ciljeva, javlja dopisnik RIA Novosti.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )