Foto: Telegram

U toku je 424. dan rata u Ukrajini!


13:10

Američki ISW objavio da su ukrajinske snage zauzele mjesto! Ukrajinski mediji tvrde i do 7 kilometara su napredovali u dubinu!

Laž! Ni metra na lijevoj obali Hersona!

13:00

Ovako su se juče u Krivom Rogu porodice i bliski rođaci vojnika 129. brigade susreli sa predstavnicima brigade, koji se nisu potrudili da im daju jasan odgovor o sudbini njihovih muževa, očeva i sinova koji se nalaze u Artemovsku. (Bakhmut)



12:42 

Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije:

Jurišni odredi oslobodili su dvije četvrti Bahmuta /Artjomovska/;

Vazdušno-desantne snage Rusije pružile su podršku dejstvima jurišnih odreda u borbama za Artjomovsk na njegovoj severnoj i južnoj periferiji;

U kupjanskom pravcu presječena su dejstva četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na Kupjanskom pravcu u prethodna 24 časa iznose do 95 vojnika;

Ruske Oružane snage uništile pogon za popravku ukrajinskih dronova „Striž“ kod Harkova;

Ukrajinske snage su u krasnolimanskom pravcu izgubile više od 70 vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo, dva kamioneta, haubica D-30 i samohodna haubica „Akacija“;

Avijacija grupe „Jug“ uništila je neprijateljske rezerve u DNR;

Ruske snage uništile su skladišta municije 95. Desantne i 10. Planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

U donjeckom pravcu je tokom proteklog dana ubijeno do 200 ukrajinskih vojnika;

U Zaporoškoj oblasti uništena je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana više od 130 vojnika na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

Sistemi PVO presreli su u protekla 24 sata jednu ukrajinsku operativno-taktičku raketu „Grom 2“, kao i tri rakete ispaljene iz višecjevnog raketnog sistema „hajmars“;

Osim toga, u DNR, LNR i Herosnskoj oblasti uništeno je devet ukrajinskih bespilotnih letjelica.


11:01 

Ukrajinske snage otvorile su artiljerijsku vatru na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, saopštila je graska vlast.

Jedna granata pala je na stambenu zgradu.

Za sada nema informacija o žrtvama i povrijeđenima.


10:50 

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva namjerava da nađe alternativu za prekid sukoba u Ukrajini.

„Želim da nađem treću alternativu koja predstavlja izgradnju mira“, rekao je Lula, prenosi Rojters.

Lula da Silva je prošle nedjelje pozvao zapadne zemlje da „počnu da govore o miru“ u Ukrajini. Poziv brazilskog lidera uslijedio je poslije njegovog putovanja u Kinu.


10:33

Sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti Ukrajine Aleksej Danilov prokomentarisao je inicijative za mirovno rješenje situacije u zemlji.

„To nije ništa drugo do prorusko mirotvorstvo. Nemojte nas stalno stavljati za pregovarački sto, dajte nam dovoljno oružja. Oružje je najbolji posrednik i jedini argument za razgovor sa Rusijom koji ona razumje“, rekao je on.
 


10:05

Bahmut



 



10:00 
 
Njemački novinar: Kijev trpi teške gubitke kod Bahmuta
 
Oružane snage Ukrajine pretrpjele su teške gubitke tokom borbi za Bahmut, piše novinar njemačkog lista „Špigl“ Ekhard Klajn.
 
„Ovdje je već ranjen ili ubijen veliki broj vojnika. Posebno je opasno kada padne mrak“, navodi dopisnik lista.
Prema njegovim riječima, u protekla dva dana granatiranje se pojačalo, zbog čega je ukrajinskim vojnicima veoma teško da postignu bilo kakav napredak na bojnom polju.
 
„Oni pokušavaju da napreduju, ali bez uspjeha“, ističe Klajn.

09:12

"Kijevski režim shvata da neće zadržati grad"

Kijevske vlasti iznose skupu opremu iz fabrika u gradu Zaporožje, koje je pod njihovom kontrolom, a preostalu imovinu pokušavaju da prodaju ili unište, izjavio je za Sputnjik član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
"Najskuplja i najvrednija oprema izvozi se u zapadnu Ukrajinu i Poljsku. Sve ostalo se jednostavno uništava. Kijevski režim shvata da neće zadržati grad, pa se sva industrijska sredstva prodaju. Mi to doživljavamo kao otvorenu krađu imovine Ruske Federacije“, ocenio je Rogov.


09:09

Djelovanje ruske avijacije

Ruska avijacija uništila je dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe kod Molčanova i Krahmaljnog u Harkovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik oficir pres centra grupe "Zapad“ Jaroslav Jakimkin.
 
"U kupjanskom pravcu vojna avijacija grupe trupa ‘Zapad’ u oblasti naselja Ogurcovo i Kruglo uništila je dva uporišta i tri skloništa za ljudstvo južno od naselja Oljšani", dodao je on.

 
08:59

"Ukrajini potrebna mnogo veća podrška"

Ukrajini je potrebna daleko veća vojna podrška da bi pobijedila Rusiju ove godine, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik.
 
"Zahvalni smo našim saveznicima na vojnoj pomoći, ali to nije dovoljno. Ukrajini je potrebno 10 puta više da završi rusku agresiju ove godine", napisao je Melnik na Tviteru.
 
On je pozvao ukrajinske partnere da „pređu sve vještačke crvene linije“ i da odvoje jedan odsto BDP-a za snabdevanje Ukrajine oružjem.
 
"Naši saveznici moraju da shvate razmjere ovog rata“, rekao je zamjenik ministra u razgovoru za ukrajinske medije u petak, prenosi Si-En-En. On je citirao komentar američkog ministra odbrane Lojda Ostina da je međunarodna koalicija do sada pružila Ukrajini podršku u vrednosti od 55 milijardi dolara.
 
"To izgleda kao velika suma. Ali za razliku od Drugog svjetskog rata, sa kojim se, nažalost, može povući sve više i više paralela, preko 50 milijardi dolara pomoći je isporučeno samo u okviru američkog lend-lisa 1940-ih“, rekao je ukrajinski zvaničnik i dodao da bi ekvivalent tome danas bio oko 700-800 milijardi dolara.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )