Foto: Telegram

U toku je 279. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


16:30

Rusija podsjeća NATO - Evo izjave tadašnjeg portparola NATO-a:

Sa brifinga portparola NATO-a Džejmija Šija. Brisel, 25. maj 1999:
 
NOVINAR; „Ako kažete da vojska [Jugoslovenska] ima mnogo agregata, zašto onda uskraćujete zemlji 70% ne samo struje, već i vode, jer, po vama, [NATO] udara samo na vojne mete?
 
NATO: "Nažalost, sistemi komandovanja i upravljanja takođe zavise od električne energije. Ako Milošević zaista želi da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi je da prihvati uslove NATO-a i zaustavićemo ovu kampanju.
 
Dok to ne uradi, mi ćemo nastaviti da napadamo ciljeve koji snabdijevaju njegovu vojsku strujom. Ako ovo ima posljedice po stanovništvo, to su njegovi [Miloševićevi] problemi. Vodosnabdijevanje i struja se koriste protiv naroda Srbije.

Zauvjek ili na duže vrijeme smo ih „isključili” zarad života 1,6 miliona Kosovara koji su protjerani iz svojih domova i čiji su životi ozbiljno ugroženi . 

Ova razlika se neće svidjeti svima, ali za mene je ova razlika fundamentalna."


16:00

Ruska armija preuzela je kontrolu nad putem do Časovog Jara⚡️
 
Sada možemo da govorimo o potpunoj kontroli situacije duž linije Ozarjanovka-Kurdjumovka-Zelenopolje. 
 
Ovaj trougao je strateški važan kao visoravan iznad Artemovska, Časovog Jara i Konstantinovke. Najvažnija stvar je kontrola puta snabdijevanja OSU do Časova Jara. 
Sada je pod kontrolom ruske armije i OSU se povlače iz Časova Jara, pregrupišu se i povlače u baze u Kramatorsku
 


15:51 

Na teritoriji Lavovske oblasti zabranjena je djelatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi se u odluci Oblasnog savjeta.

15:31 

Ujedinjene nacije su saopštile da će prva partija ruskog đubriva, koje je blokirano u Evropi, krenuti tokom dana iz Holandije u Afriku, konkretno u Malavi. Utovareno je 20.000 tona.

15:20

Kina "izabrala" Putina?

Kina je saopštila da je spremna da uspostavi bližu saradnju sa Rusijom po pitanjima energetike kako bi osigurala globalnu energetsku bezbjednost.
 
Predsednik Si Đinping je to objavio upravo u trenutku kada se grupa G7 sprema da uvede nove sankcije za izvoz ruske nafte. Državni CCTV je emitovao njegove komentare u poruci Četvrtom kinesko-ruskom energetskom forumu.
 
"Kina je voljna da radi sa Rusijom na stvaranju bližeg energetskog partnerstva, promovisanju razvoja čiste i zelene energije i zajedničkom održavanju međunarodne energetske bezbednosti i stabilnosti industrijskih lanaca snabdijevanja", rekao je on, prenose kineski mediji.

15:04 

Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačaće prisutstvo svojih stručnjaka u svim nuklearnim elektranama Ukrajine, izjavio je direktor te organizacije Rafael Grosi nakon sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.

„Potvrdio sam, takođe, da će Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačati svoje prisustvo u svim nuklearnim elektranama Ukrajine radi zaštite njihove energetske infrastrukture“, napisao je Grosi na Tviteru.

13:50

PMC „Vagner“ je zauzeo Kurdjumovku
 
Posle jučerašnjeg uspjeha sa oslobađanjem Ozarjanovke i Zelenopolja, zauzimanje Kurdjumovke bilo je pitanje vremena.
 
Sa lokaliteta se javlja da je naselje u potpunosti pod kontrolom „muzičara“. Pored toga, Vagnerovi PMC stigli su do kanala Severski Donec-Donbas.
 
"Bakhmut mlin za meso" se nastavlja.

/Napomena: Prema nezavisnim izvorima ruske snage nisu zauzele cijelo naselje/

13:29

CNN: Nova strategija Rusije donijeće Putinu pobjedu u Novom svjetskom ratu
 
Masovni ruski raketni udari na kritičnu infrastrukturu Ukrajine doveli su do privremenog zaustavljanja mnogih ukrajinskih elektrana.

Ovo je nova taktika koja će odvesti Rusku Federaciju do pobede, rekao je za Si-En-En penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Sedrik Lejton.

13:11

Stoltenberg: Ministri inostranih poslova NATO će potvrditi pravo Ukrajine na članstvo u Alijansi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da vrata organizacije ostaju otvorena za Ukrajinu, mada je trenutno prioritet Alijanse očuvanje jedinstva i nastavak pružanja pomoći Kijevu.

„Očekujem da će ministri inostranih poslova na sastanku u Bukureštu danas i sutra potvrditi da vrata NATO-a ostaju otvorena. To je i demonstrirano posljednjih godina: Sjeverna Makedonija i Crna Gora su postale članice NATO-a, a sada je red na Finsku i Švedsku“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, što se tiče Ukrajine prioritet će biti pružanje pomoći u sukobu sa Rusijom, između ostalog i u vojnom planu.

12:46

Stižu lovci?

Lideri država NATO-a vratili su se ideji da se Ukrajini isporuče lovce MiG-29, kao i moderne američke F-16, napisao je u čalnku za Blumberg penzionisani admiral američke mornarice DŽejms Stavridis.
 
"Šefovi zemalja NATO-a ponovo razgovaraju o mogućnosti da Kijevu isporuče sovjetske lovce MiG-29 (Poljska je ranije izjavila da je spremna da ih pošalje Kijevu) ili čak multifunkcionalne i lake za učenje američke lovce F-16, kojih ima u izobilju", napisao je Stavridis.

12:23 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage RF nastavljaju ofanzivu u području Donjecka, ubijeno više od 100 ukrajinskih vojnika za jedan dan, uništeni jedan tenk i pet oklopnih vozila;

- Oružane snage Ukrajine pokušale su da krenu u ofanzivu u području Kupjanska, u Harkovskoj oblasti, ali su doživjele poraz. Ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i dva pikapa;

- Avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su deset komandnih mjesta Oružanih snaga Ukrajine. Uništeni su sistem protivvazdušne odbrane Osa-AKM, protivbaterijski radar AN/TPK-37, američke proizvodnje i radar za protivvazdušne rakete "Pelikan". U Zaporoškoj oblasti je uništeno i skladište ukrajinske vojske.


11:10

Pušilin: Ugljedar će biti pušten "vrlo brzo"

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin rekao je da će Ugljedar biti pušten "vrlo brzo".
 
"Ugljedar je važan pravac. Neprijatelj pokušava - noću je bilo određenih pokušaja kontranapada u pravcu Pavlovke. Za neprijatelja je to bio bolan gubitak naselja, položaja. Međutim, mi znamo da zadaci moraju da se izvrše. Ugljedar će takođe biti oslobođen vrlo brzo", rekao je Pušilin.
 
On je istakao da oslobađanje Ugledara otvara mogućnost dolaska do Kramatorska i Slavjanska.

11:09

Olupina ukrajinskog helikoptera Mi-8MSB oborena u oblasti Nikolajev.


11:07

"Oslobođena dva sela"

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je na Telegram kanalu da su dva sela oslobođena.
 
"Na teritoriji Donjecke Narodne Republike, snage DNR i LNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile su Perše Travnju i Andrejevku", navodi se u tekstu.


10:29 

Pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da je za početak pregovora između Rusije i Ukrajine potrebna politička volja i spremnost Kijeva da razgovara o zahtijevima koje je ranije postavila Moskva.

„Mora da postoji politička volja, spremnost da se razgovara o onim zahtijevima Rusije koji su dobro poznati“, rekao je Peskov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )