Foto: Telegram

Sedamdeset peti dan rata u Ukrajini, na ratištu nema pomaka ka primirju. Iz Marijupolja se nastavlja evakuacija civila. Rusko ministartsvo odbrane tvrdi da je oborila jedan ukrajinski avion Su-25 i bespilotnu letilicu dok ukrajinske snage tvrde da su ruske snage u više navrata ispaljivale projektile na Odesu sa Crnog mora.

16:30

Još jedan "gaf" Zelenskog ili namjerni skandal!

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je danas, na Dan pobjede, na svom Telegram kanalu postavio poruku sa slikom ukrajinskog vojnika koji ima nacističku zakrpu na uniformi (zakrpa se odnosi na 3. SS Pancer diviziju „Totenkopf“, elitnu diviziju nacističke Njemačke tokom Drugog svetski rat).

 
Fotografija je kasnije uklonjena, ali je i dalje prisutna u objavi na Tviteru na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Ukrajine na Tviteru.

16:27

Na Dan pobjede, njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Moskva ne ostavlja Berlinu drugog izbora osim da Kijevu isporučuje oružje.


15:51

Putin: Nisu nam dali šansu da problem Donbasa riješimo mirnim putem
 
Da je bilo ikakve šanse da se problem Donbasa riješi mirnim putem, mi bismo je iskoristili, ali nam to nisu dozvolili, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
 
💬 „Rusija bi iskoristila mogućnost da situaciju u Ukrajini riješi mirnim metodama, ali joj nisu ostavili nikakvu šansu za to. Da je bilo i najmanje šanse da se taj problem riješi drugim, mirnim sredstvima, mi bismo, naravno, tu šansu iskoristili, ali šansu nam nisu ostavili, jednostavno nam je nisu dali“, rekao je Putin tokom susreta s Artemom Žogom, ocem komandira bataljona „Sparta“ Vladimira Žoge, koji je poginuo u Donbasu.
 


15:37

Rusija je udvostručila broj nosača mornaričkih krstarećih raketa „Kalibar“ u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.
 
"Od danas se u Crnom moru nalazi sedam lansera raketa Kalibar sa ukupnim udarom do 50 projektila“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Aleksandar Motuzjanik.
 
Prošle nedelje u akvatoriju su bila tri nosača krstarećih raketa, njihov ukupan rafal je bio do 20 raketa


15:14

Zelenski traži hitno otvaranje ukrajinskih luka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas da se hitno učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke koje su blokirane ruskim akcijama i omogući izvoz žitarica.
 
"Važno je spriječiti krizu hrane u svijetu izazvanu agresivnim akcijama Rusije", naveo je Zelenski u postu na Telegram nalogu posle razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom koji je bio u posjeti Odesi, prenosi Rojters.
 
On je dodao da se moraju preduzeti hitni koraci za otvaranje ukrajiskih luka i omogućio izvoz žitarica.


14:59

Čečeni u Popasni



14:54

Kijev očekuje napad ruskih bombardera na Azovstalj

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske snage tenkovima i artiljerijom izvode "jurišne operacije" na čeličanu u Azovstalju u Marijupolju gdje se nalaze borci Azovskog puka.
 
Portparol ministarstva odbrane Oleksanr Motuzjanik nije iznio druge detalje, ali je rekao da se u budućnosti mogu očekivati napadi ruskih bombardera, prenosi Rojters.
 
Rusija je prethodno negirala navode ukrajinskih zvaničnika da je pokušala da upadne u čeličanu dok su u njoj bili civili.


14:48

Ursula fon der Lajen je Ukrajini dala datum
 
Evropska komisija će odgovoriti na pitanje kandidature Ukrajine za članstvo u EU sljedećeg mjeseca, izjavila Ursula fon der Lajen.
 
To je ključni korak pre nego što zemlje članice Unije preuzmu to pitanje na razmatranje, rekla je u ponedjeljak Ursula fon der Lajen.
 
Fon der Lajen je danas kazala da Evropska komisija čeka od Ukrajine drugi dio upitnika o prijemu u EU i da će odluka o statusu kandidata biti donijeta sredinom juna tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
 


14:45

Van der Belen: Putin prešao crvenu liniju, Evropa odgovorila

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen pohvalio je jedinstvo Evropljama u vezi rata u Ukrajini.
 
„U ovim mračnim danima svijetle zvijezde EU posebno svijetlo“, rekao je Van der Belen u obraćanju povodom Dana Evrope i dodao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin prešao crvenu liniju, a da je Evropa odgovorila.
 
On je izrazio uvjerenje da će Evropa znati da brani svoje demokratske vrijednosti, ekonomske i društvene interese.
 
Ponovo je apelovao na Putina da okonča rat, iako, kaže, ne vjeruje da je to korisno u ovom trenutku.


14:44

Sijarto: Mađarska neće glasati za naftni embargo Rusiji

Evropska komisija je prijedlogom o naftnim sankcijama Rusiji razbila evropsko jedinstvo, rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine obraćajući se poslanicima u mađarskom parlamentu u Budimpešti.
 
"Ovaj prijedlog predstavlja atomsku bombu bačenu na privredu Mađarske. Ako bi ovaj predlog sankcija stupio na snagu, bilo bi nemoguće nabaviti naftu za funkcionisanje privrede. Sirova nafta u Mađarsku stiže naftovodima i 65 procenata naše godišnje potrošnje potiče iz Rusije", naglasio je Sijarto.
 
Dodao je da bi usvajanjem briselskog paketa sankcija stajalo državu stotine milijardi forinti, a benzin i dizel bi drastično poskupjeli /700 forinti bi koštao litar benzina - oko 1,8 evra a dizel 800 forinti - oko 2,1 evra.
 
"Za rekonstrukciju naših rafinerija trebalo bi najmanje pet godina, a nabavljena nafta bila bi mnogo skuplja od one koju sada kupujemo. Alternativni pravac snabdijevanja iz Hrvatske ima problem sa kapacitetima, a to zahteva takođe ogromna ulaganja i vrijeme", poručio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.
 
Prema njegovim riječima taj prijedlog sankcija Mađarskoj stvara probleme i ne donosi rješenja.
 
"Dok je tako Mađarska neće glasati za šesti paket sankcija jer mađarski narod ne treba da plaća cijenu rata", naglasio je Sijarto.

13:45

Parada i u Groznom,Čečenija!



13:11

Uništeni objekti ukrajinske vojske,ukrajinski vojnik pokazuje gdje je bio njegov krevet! Nemirov u Vinica regionu!


12:51

Konašenko objavio novi ratni bilans

Sistem za protivvazdušnu odbranu Rusije su u oblasti Zmijskog ostrva oborili tri ukrajinske bespilotne letjelice, uključujući dva "Bajraktara ​​TB2", saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
 
Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom noći visokoprecizinim raketama uništile dva komandna punkta i ukrajinsku bateriju višecjevnih raketnih sistema „Grad“ u rejonu naselja Popasna, u rejonu ​​Lisičanska 18 oblasti koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, u oblasti Zolotog radarsku stanicu za protivbaterijsku borbu američke proizvodnje, dodao je Konašenkov.
 
Operativno-taktička i vojna avijacija izvela je napade na 52 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, kao i skladište municije u zoni naselja Gluhov.
 
Raketne trupe i jedinice artiljerije pogodile su osam komandnih mjesta, 26 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, kao i 211 rejona koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike, dodao je on.
 
U napadima je uništeno do 350 pripadnika ukrajinskih snaga, a onesposobljeno je 56 jedinica vojne tehnike.
 
Konašenkov je naglasio da su u oblasti Bogoduhova uništena četiri ukrajinska višecjevna raketna sistema „Smerč“ i jedan lanser protivvazdušnog raketnog sistema S-300.
 
Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi su tokom noći oborili tri aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, i to: dva aviona MiG-29 u rejonu Iversko i Novodonecko u DNR, kao i jedan Su-25 u rejonu Pogonovke u Harkovskoj oblasti. Osim toga, oboreno je 12 ukrajinskih bespilotnih letelica u vazduhu u oblastima naselja Balakleja, Šijkovka, Goptovka, Cupovka, Mali i Veliki Prohod u Harkovskoj oblasti, Kamenka u Čerkaskoj oblasti, Brjanka i Avdejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Pavlovka u Luganskoj Narodnoj Republici.

Portparol je dodao da su u rejonima naselja Izjum i Snežkovka presretnute tri rakete raketnog sistema „Smerč“.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je 160 aviona, 118 helikoptera, 783 bespilotne letelice, 299 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.949 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 342 višecjevna raketna sistema, 1.423 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača i 2.769 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )