Foto: Telegram

Ušli smo u 255 dan rata u Ukrajini!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

10:15

Supermarket u Kijevu sinoć!



10:00


Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe napreduju u pravcu Avdejevke, Artemovska i Južnog Donjecka.

▪Oružane snage Ukrajine su pokušale kontraofanzivu na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪Oružane snage RF jačaju svoje pozicije duž rijeke Dnjepar.

▪Rusija nastavlja evakuaciju stanovništva u Hersonskoj oblasti.

09:49

Potvrđene pogibije stranih dobrovoljaca-plaćenika u Ukrajini!



09:37

"Pobjednik ovog rata piše novi svjetski poredak"


Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko smatra da trenutni svjetski poredak ne funkcioniše i da je potreban "strogi evropski bezbednosni sistem", kao i pobeda Ukrajine, jer pobjednik u ovom ratu "piše novi svjetski poredak".
 
Timošenko je, u govoru na bezbjednosnom skupu u Beču, upozorila na opasnost bezbjednosnog vakuma i kazala da je Ukrajina za ruskog predsjednika Vladimira Putina samo prvi korak.
 
"Trenutni svjetski poredak ne funkcioniše. Rusija, koja ima pravo veta, blokira Savjet bezbednosti UN", podvukla je ona.
 
"Sive bezbjednosne zone" moraju, prema njenim riječima, nestati, te je postavila retoričko pitanje da li bi rat izbio da je Ukrajina dobila 2008. mogućnost da postane članica.


08:34
Rusija je spremna za konstruktivan pristup po pitanju poništavanja svih ograničenja sa SAD, a Zapad pogrešno veruje da je rešenje za ukrajinsku krizu na bojnom polju, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.


09:18 

Vazdušna opasnost širom cele Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost aktivne su na cijeloj teritoriji Ukrajine, saopštavaju tamošnji mediji.

Prethodno je saopšteno da su se sirene aktivirale u sedam ukrajinskih oblasti - Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj.


09:17 

LNR: Ukrajinska vojska izgubila još 40 vojnika

Ukrajinske snage su za protekla 24 časa izgubile oko 40 vojnika, četiri oklopna transportera i dve bespilotne letjelice, saopštila je narodna milicija Luganske Narodne Republike.

Pored toga, ukrajinske snage izgubile su i 10 jedinica specijalne motorizovane vojne tehnike.

09:00

🛰📡 U Ukrajini je isključeno 1.300 Starlink terminala kompanije SpaceX, prenosi CNN.
 
Do prestanka rada su doveli problemi u finansiranju, navodi se u TV prilogu.
 
🛰 Starlink je izvorno zamišljen kao način da se ponudi satelitska internet povezanost mjestima sa nedostatkom telekomunikacione infrastrukture, poput mora, izolovanih lokacija daleko od gradova ili na mjestima koja su pod vladinim ograničenjima pristupa internetu.
 
U međuvremenu su počele da ga koriste i ukrajinske oružane snage u vojne svrhe.
 
07:52 

Amerika formira štab za isporuku oružja Kijevu

SAD će u Njemačkoj formirati štab koji će se baviti isporukama naoružanja Kijevu na dugoročnoj osnovi, izjavila je zamijenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

Štab će se nalaziti u njemačkom gradu Visbadenu i biće pod kontrolom Evropske komande oružanih snaga Sad.

Podsjetimo, Amerika je juče najavila novi paket vojne pomoći Kijevu u visini od 400 iliona domlara koji predviđa isporuku 250 oklopnih transportera M117, 40 oklopnih čamaca i 1.100 dronova „Phoenix Ghost“.

07:50 

Ukrajina granatirala „hajmarsima“ tokom noći

Ukrajinske snage ispalile su četiri rakete iz višecjevnog lansera „hajmars“ po gradu Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Granatiranje se dogodilo tokom noći, a za sada nema informacija da li ima poginulih civila i o kakvoj je materijalnoj šteti riječ.


22:42 04.11.2022

Komandant „Ahmata“: Stabilizovana situacija na području Svatova

Situacija na dionici Svatovo-Kremena je stabilizovana, izjavio je za Sputnjik zamijenik komandanta ratnih dejstava Drugog vojnog korpusa Narodne milicije LNR i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ Apti Alaudinov.

On je precizirao da su u ovom momentu u dijelu Svatovo-Kremena-Černopopovka prebačene neophodne snage i sredstva.

Takođe je dodao da je u toku detaljan rad na identifikaciji i likvidaciji neprijatelja na tom području.
21:48 04.11.2022

Lider DNR Denis Pušilin saopštio je o napredovanju na frontu u pravcu mjesta Majorsk i Pervomajsko. Pušilin očekuje da Majorsk uskoro bude oslobođen.

21:20 04.11.2022

Ukrajinski mediji su javili da se u skladištu municije u mestu Krasnoarmejsko u DNR (mjesto pod kontrolom Kijeva) dogodila eksplozija.

Krasnoarmejsko se nalazi na oko 60 kilometara zapadno od Donjecka.



20:16 04.11.2022

Vazdušna uzbuna proglašena je na jugu Ukrajine, u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.


20:16 04.11.2022

SAD podržavaju slanje njemačkih tenkova Ukrajini

Sjedinjene Američke Države se ne protive mogućem slanju njemačkih tenkova Ukrajini i podržavaju suverene odluke drugih država u ovom pravcu, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken.

„Što se tiče pitanja isporuke tenkova, nemamo ništa protiv. Podržavamo svaku zemlju koja donese slične odluke, smatrajući da takav korak zapravo može da pomogne Ukrajini i zadovolji njene potrebe“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Njemačkoj.


19:15 04.11.2022

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan boravio je u nenajavljenoj poseti Kijevu, javlja američka agencija Blumberg pozivajući se na dobro upoznate izvore.

Prema informacijama Blumberga, Salivan se sastao sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, kao i rukovodiocem predsedničke administracije Andrejom Jermakom.

Bijela kuća je potvrdila ovu informaciju.

19:00

🛰SAD podržavaju nastavak rada Starlinka u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države priznaju da satelitski komunikacioni sistem Starlink pruža ukrajinskim vojnicima važan kanal za komunikaciju, a takođe pozdravljaju nastavak njegovog rada, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je još istakao da američka Vlada trenutno ne planira da „u većoj mjeri “ pruža podršku radu Starlinka.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )