Foto: Telegram

U toku je 144. dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

00:30

Nova prijetnja Kijeva: Gađaćemo Krim

Kijev može da upotrijebi američke rakete za udar na Krim, rekao je portparol Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Vadim Skibicki.

Na pitanje novinara da li ukrajinske trupe mogu da koriste HIMARS i M270 VBR za gađanje ciljeva na Krimu, Skibicki je odgovorio potvrdno. U emisiji ujedinjenog ukrajinskog teletona, on je posebno istakao "aktivnu upotrebu Crnomorske flote Ruske Federacije".

Prethodno su SAD predale Ukrajini osam mobilnih lansera na šasiji sa točkovima HIMARS MLRS (VBR). Planirano je da još četiri takve instalacije budu prebačene u Kijev.
 
 

00:11

RATNI BRIFING

Harkov:
Udari Kalibra i Iskandera postali su svakodnevni, sa dva glavna cilja: vezati ukrajinske rezerve kako bi se spriječilo njihovo prebacivanje u Donbas i postavili temelje za buduću ofanzivu na Harkov.

Slavjansk:
Nema ofanzivnih akcija.

Seversk:
Nastavlja se pritisak da mami ostatke garnizona iz grada, nastavlja se čišćenje okoline grada.

Solidar:
Ogorčen otpor neprijatelja u Ivano-Darjevki i Pokrovskom sprečava trupe koje su se probile do periferije grada da napreduju, kako bi izbjegle izlaganje bokova.

Novoluganskoe: Suprotstavljene trupe se okupljaju, u nekim slučajevima zauzimaju različite strane iste ulice u selu i mogu čuti jedni druge kako viču. Ukrajinski borci, kada su Rusi ponudili bezbjedno povlačenje, uzvikivali su da bi voljeli da odu, ali da se plaše sopstvenih „jedinica za odvraćanje od dezerterstva“ stacioniranih u Semigorju


16. JUL 23:50

Bivši šef ukrajinskih obavJeštajaca uhapšen zbog izdaje na Krimu

Ukrajinske snage uhapsile su bivšeg šefa Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Olega Kuliniča koji se tereti za izdaju, prenosi "Ukrajinska pravda".
 
SBU je poslije hapšenja saopštila da je jedan od njenih glavnih zadataka spriječavanje pokušaja Rusije da proširi svoju mrežu agenata među ukrajinskim državnim službenicima.
 
"Zaposleni u SBU su takođe bili umješani u takve slučajeve, što pokazuje namjeru da se Služba pročisti. Otkrivajući takve situacije, umesto da ih sakrivamo, postavljamo kurs za izgradnju moderne i efikasne specijalne službe, sposobne da se suprotstavi moćnom neprijatelju koji ugrožava bezbjednost Ukrajine", navodi se u saopštenju.
 
Oleg Mikolajevič Kulinič je 2020. godine postavljen na čelo direktorata Službe bezbjednosti Ukrajine za Krim.
 
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio ga je s te pozicije u martu 2022. godine. SBU je glavna obavještajna i bezbjednosna agencija Ukrajine, nasljednica ukrajinskog ogranka sovjetskog KGB-a.
 
Njeni zadaci su, između ostalog, kontra-obavještajni rad i borba protiv terorizma. U okviru ove službe nalazi se i specijalna jedinica Alfa grupa.

16. JUL 23:31

LNR: Ukrajinci koristili HIMARS u Luganskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine pucale su na grad Alčevsk koji kontroliše samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) iz višestrukih raketnih sistema američke proizvodnje HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JČC).
 
U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu predstavništva precizira se da su ukrajinske snage na Alčevsk iz sistema HIMARS ispalile dva projektila, prenose RIA Novosti.
 
SAD su Ukrajini predale osam mobilnih lansera HIMARS MLRS, a planirana je isporuka još četiri takva sistema.
 
Zamijenik šefa Pentagona Kolin Kal rekao je 1. juna da su SAD dobile obećanje od ukrajinskih vlasti, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog da neće koristiti HIMARS za udare na rusku teritoriju.
 
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, do danas su uništena najmanje dva HIMARS sistema.

16. JUL 22:57
Minirali most
Ukrajinski nacionalisti minirali su most preko reke Jančur u Poltavki u Zaporoškoj oblasti i planiraju da ga raznesu i optuže ruske oružane snage za neselektivne udare na transportnu infrastrukturu, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev.
 
"Borci ukrajinskih oružanih jedinica minirali su motorni most preko reke Jančur u Poltavki, Zaporoška oblast", rekao je on, preneo je TAS S.
 
Prema njegovim rečima, oni nameravaju da ga raznesu i po već korišćenom scenariju optuže ruske oružane snage za navodne neselektivne udare na objekte transportne infrastrukture o čemu bi se naširoko izveštavalo u ukrajinskim i zapadnim medijima.
16. JUL 22:22
Spasilačke operacije u Vinici završene
Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu na zapadu Ukrajine su završene, javio je Kijev indipendent.
 
Prema podacima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 23 osobe su poginule, 202 su povređene, jedna osoba se vodi kao nestala, a tri su spasene, preneo je britanski "Gardijan".
 
Guverner Viničke oblasti Serhij Borzov rekao je da se u bolnici nalazi 68 osoba, od kojih je 14 u teškom stanju.
 
U napadu na centar grada 14. jula uništeno je 55 kuća i 42 vozila, navodi list.
 
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad imao za cilj udar na objekat gde se održavao sastanak komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine sa dobavljačima stranih aviona, preneo je Interfaks.
 
Portparol Ministrastva Igor Konašenkov precizirao je da je 14. jula gađan garnizonski dom oficira u kojem su se sastali pripadnici komande ukrajinskih vazdušnih snaga i dobavljači stranog naoružanja, a da su svi učesnici sastanka poginuli.
 
Konašenkov je rekao da je tokom sastanka bilo reči o isporuci sledeće ture aviona i naoružanja Oružanim snagama Ukrajine, kao i o organizaciji remonta ukrajinske vazdušne flote.
16. JUL 21:27
Ukrajinci razmeštaju topove i tenkove po školama i vrtićima
Ukrajinska vojska opremila je uporište u školi u Soledaru u DNR, rekao je na brifingu u subotu general-pukovnik Mihail Mizincev, šef Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor. "U Soledaru Donjecke Narodne Republike, u školi broj 14 (Krasnoflotska ulica), opremljeno je uporište Oružanih snaga Ukrajine, u podrumu se nalazilo skladište municije, a na susednoj teritoriji je postavljeno teško naoružanje", rekao je Mizincev.
 
On je dodao da su u drugom gradu DNR – Slavjansku – nacionalističke formacije opremile kasarne i uporište u socijalnom prihvatilištu za decu „Jedra nade“. Istovremeno, u podrumu zgrade nasilno drže vaspitače sa decom kao živi štit.
 
Ukrajinska vojska postavila je oklopna vozila, tešku artiljeriju i VBR na teritoriju škole u ​​Odesi, rekao je na brifingu u subotu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor.
 
"U Odesi, na teritoriji škole broj 100 (ulica Vernenskaja), jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su oklopna vozila, tešku artiljeriju i VBR, a duž perimetra obrazovne ustanove postavile blokade na putevima", rekao je Mizincev.
 
On je pojasnio da su prilazi ustanovi minirani, ali lokalno stanovništvo o tome namerno nije obavešteno.
 
Ukrajinske oružane formacije opremile su položaje teških mitraljeza i prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema u stambenim zgradama u Harkovu, rekao je na brifingu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor.
 
-U Harkovu, na donjim i gornjim spratovima, krovovima stambenih zgrada duž Puškinske ulice, ukrajinske oružane formacije su opremile položaje sa posadama teških mitraljeza i MANPADS-a, kao i skladišta municije, rekao je Mizincev.
 
On je pojasnio da je lokalnim stanovnicima zabranjeno da napuštaju svoje stanove, a svi pokušaji građana da se evakuišu u bezbedna područja su strogo suzbijani.

16. JUL 20:36

Snimak rada ruske avijacije po ukrajinskim položajima kod Slavjanska




16. JUL 19:35

Mediji: Ruski raketni udar na Dnjepar, stradale tri osobe

U današnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, poginule su tri osobe, a ranjeno je 15 ljudi, javlja Gardijan, pozivajući se na Rojters.
 
"Kada je sam čula eksploziju, videla sam nekoliko krhotina koje su udarile u moje zalepljene prozore. Imam malu povredu na levoj strani tela, ali kod ljudi čiji prozori nisu bili ovako zaštićeni, bilo je dosta krvi, njihove povrede su užasne", izjavila je za Rojters jedna meštanka.
 
Rusija je saopštila da je u Dnjepru uništila fabriku u kojoj su se proizvodili dijelovi za rakete.


16. JUL 18:03

DNR: Ukrajinske snage granatirale Donjeck, ubijeno 6 civila

Predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je danas da su ukrajinske snage granatirale Donjeck i ubile šest civila.
 
Kako se navodi u saopštenju, ukrajinske snage bezbjednosti su danas najmanje tri puta otvarale vatru na Kirovski okrug u Donjecku, a pritom su koristile i višecjevne raketne sisteme Grad, artiljerijsko oruđe kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TAS S.
 
U jednom od napada ubijen je jedan civil, navodi TAS S.
 
Još četiri osobe su poginule u Petrovskom okrugu i jedna žena u Kijevskom, stoji u saopštenju, dodaje TAS S.
 
Tokom granatiranja Kirovskog okruga Donjecka Oružane snage Ukrajine su oštetile školu, obdanište, pijacu i stambene objekte, napisao je na Telegram kanalu gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )