Foto: Telegram

U toku je 402. dan Specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.


20:20

Zapadno analitičko izdanje Defense One piše da proizvođač raketa za HIMARS ne može da obezbjedi slobodne kapacitete za snabdijevanje Oružanih snaga Ukrajine.
 
Američka korporacija Lockheed Martin, koja proizvodi rakete porodice GMLRS za MLRS HIMARS i MLRS, suočila se sa ozbiljnim nedostatkom radne snage, nedostatkom mašina i opreme , takođe kao problem lanca snabdijevanja rezervnim dijelovima. GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Sistem) je linija američkih visoko preciznih projektila kalibra 227 mm sa povećanim dometom lansiranja, koje Oružane snage Ukrajine aktivno koriste u civilnim gradovima i regionima Rusije.

Problem sa rezervnim dijelovima dolazi iz činjenice da u Sjedinjenim Državama postoje samo dva proizvođača raketnih motora. Istovremeno, podizvođač GMLRS-a proizvodi i protivoklopne komponente Javelin, kojih je sada veliki nedostatak. Zato će povećanje proizvodnje jednog od njih značiti odvraćanje radnika od drugog, što proizvođači ne žele. Generalno, korporacija planira da proizvede 14 hiljada municije do 2024. godine. Ali biće potrebno dve ili više godina da se proizvodnja udvostruči.


20:11

🗞Blumberg: povlačenje zapadnih trgovaca žitom sa ruskog tržišta povećaće geopolitički uticaj Rusije zbog prebacivanja izvoza hrane Ruske Federacije pod kontrolu države
 
„Odlazak kompanija Cargill i Viterra ostavlja ruske zalihe žitarica uglavnom u rukama domaćih i državnih kompanija, što znači da će Rusija kontrolisati većinu prihoda od njihove prodaje“, kažu analitičari agencije.

„To znači da će Rusiji biti lakše da koristi izvoz žitarica kao instrument geopolitičkog uticaja.

Glavni kupci hrane iz Ruske Federacije su zemlje Bliskog istoka i Afrike.


20:00

Ukrajinski opozicionar iz "izbjeglištva" u Španiji proziva "kontramitingaše" Zelenskog ispred Kijevsko-pečerske lavre uz tekst:

"Takođe, krimski Tatari su izuzetno zabrinuti za pravoslavna pitanja."

Krimski tatari su islamske vjeroispovjesti! Crnogorski scenario, ali u CG nije prošao! Ovdje je rat i vjerovatno će uspjeti,dvostruko! Produbiti mržnju i oteti svetinju!



19:57

Kijevski sud donio je odluku da se igumanu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavelu, odredi kućni pritvor od dva mjeseca i da se zabrani obraćanje vjernicima.

18:54

Pozlilo mitropolitu Pavelu

Agencija Tas, pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPS) javila da je ukrajinski sud odlučio da sasluša večeras mitropolitu Pavela, iako je saslušanje prvobitno odloženo jer je igumanu Kijevo-pečerske lavre u sudnici pozlilo.
 
"Sud je odlučio da nasilno izvede iz bolnice mitropolita i da saslušanje bude večeras", naveli su iz UPC.
 
RIA Novosti je prethodno objavila, pozivajući se na Telegram stranicu "strana.ua", da je mitropolitu Pavelu tokom sudskog saslušanja pozlilo, te da je sudija odložio sjednicu za 3. april, kao i da je mitropolit potom otišao u bolnicu.

18:53

Sankcionisane ruske kompanije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu predsjednika.
 
Desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, navodi se u obavještenju.

18:00

Upotreba sistema za razminiranje M58 MICLIC od strane ukrajinske vojske raspoređenog na vuču MRAP International MaxxPro.
 

17:46

"Rusko predsjedavanje SB UN udarac za međunarodne odnose"

Šef kancelarije predsjednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je na Tviteru da rusko predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim riječima, "sramotu", već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.
 
Jermak je u svom saopštenju kritikovao i Iran, koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdijeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva.

17:30

Ruski lovci oborili su helikopter Oružanih snaga Ukrajine sa MANPADS-a Verba na udaljenosti od 5 km

Momci su čekali neprijateljski vojni transportni Mi-8, sjedeći u ruševinama industrijske zone.

„Sistemi PVO u oblastima N. p. Temirovka, Zaporoška oblast i Dvurečnaja, Harkovska oblast, oborena su 2 helikoptera Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva“, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.

Hitac je ispalio borac sa pozivnim znakom Zarja, rekli su momci iz PTSP-a .

Takođe 22. februara, jurišni avion Su-25  ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, koji je letio u napad na Novu Kahovku, oboren je sa MANPADS-a Verba.



16:01

"Ukrajina traži nuklearno oružje"

Državni medij KCNA izvestio je da je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una – Kim Jo Džong optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje, prenosi Rojters.
 
Kim je svoju tvrdnju zasnovala na onlajn peticiji za koju je do sada sakupljeno manje od 1.000 potpisa.


15:58

Granatiran Herson

Najmanje jedna osoba je stradala, a dvije su povrijeđene u ruskom granatiranju Hersonske oblasti, saopštio je šef kancelarije predsjednika Ukrajine Andrij Jermak.
 
Jermak je na Telegram kanalu naveo da je granatiran i grad Herson, kao i da su pogođene privatne kuće.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )