Foto: Telegram

U toku je 295. dan rata u Ukrajini.


21:00

Evakuacija 



20:44

Pentagon je potvrdio proširenje programa obuke ukrajinske vojske.

Sjedinjene Države će obučavati 500 ukrajinskih vojnika u Evropi svakog meseca, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Oni će se obučavati za primjenu sistema koje Ukrajina bude dobila od Amerike.

Novi prošireni program obuke počeće u januaru.

O tome je ranije pisao „Njujork tajms“.

20:11 

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni saopštio je da je sa načelnikom Združenih generalštabova SAD Markom Milijem razgovarao o isporukama Kijevu naoružanja, municije i tehnike.


20:00

Berlin je Kijevu isporučio dodatni kontingent raketa za PVO sisteme „IRIS-T“, 30.000 metaka kalibra 40 milimetara i drugu vojnu pomoć. Ne navodi se o kojoj količini raketa se radi.

Kako je navedeno na spisku objavljenom na sajtu njemačke vlade, Ukrajini su isporučena i dve oklopna remontno-evakuaciona vozila , 5.000 komada artiljerijske municije , četiri vozila hitne pomoći i drugo.

19:37

Ko je ovog obučavao?




19:15

Uspjeh Wagnera u oblasti Bahmuta
 
Upravo su jurišni odredi Vagnerovog PMC-a završili čišćenje Jakovlevke i okoline. 
 
Sada u naselje ulaze jedinice drugog ešalona. Glavne neprijateljske snage su odatle istjerane 7. decembra, ali su tokom čišćenja otkriveni odvojeni džepovi otpora.
 
Oslobodivši Jakovlevku, orkestar je otvorio put za Soledar. Žestoke borbe se nastavljaju.
 


18:13 

Zaporoška oblast: Kijev ne treba da kreće u ofanzivu na Melitopolj

Pokušaji ukrajinskih snaga da počnu ofanzivu za zauzimanje Melitopolja biće spriječeni, za to postoje sve neophodne snage i sredstva, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Naša vojska ima sve potrebne snage i sredstva da zaustavi pokušaje ofanzive ukrajinskih trupa. Zato im savjetujemo da ni ne gledaju u pravcu Melitopolja i odustanu, prije nego što bude kasno, od samoubilačke avanture, posebno jer (glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij) Zalužni sigurno neće krenuti u napad, već će baciti na sigurnu smrt obične Ukrajince“, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, do danas su ukrajinske trupe nagomilale velike snage na zaporožskom dijelu kontakt linije.

„Izjave Zalužnog usmjerene su, prije svega, na američku publiku. Moguće da ga ocjenjuju kao najvjerovatnijeg kandidata za smjenu Zelenskog. Zalužni signalizira da je spreman da se žestoko bori do poslednjeg Ukrajinca i da košta zapadne sponzore mnogo jeftinije od Zelenskog“, rekao je Rogov.

Ranije je Zalužni u intervjuu za „Ekonomist“ izjavio da bi zauzimanje Melitopolja dalo ukrajinskim snagama potpunu vatrenu kontrolu nad kopnenim koridorom i mogućnost da se gađa Krimska prevlaka, uključujući i iz američkih sistema „Himars“.


17:59

Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplijenjeno.

17:00

Bahmut



16:43

Incident u poljskoj policiji: Eksplodirao poklon koji je komandant dobio u Ukrajini, ima ranjenih
 
❗️U kabinetu glavnog komandanta poljske policije Jaroslava Šimčika eksplodirao je poklon koji je dobio u Ukrajini, ima ranjenih, saopštila je policija.
 
🗣 „U prostoriji koja je uz kabinet glavnog komandanta policije eksplodirao je jedan od poklona koje je komandant dobio tokom radne posjete Ukrajini 11. i 12. decembra kada se sastao sa rukovodstvom ukrajinske policije i predstavnicima službi za vanredne situacije“, navodi se u saopštenju.
 
💥 Kako se precizira, eksplodirao je poklon jednog od komandanata ukrajinskih službi.
 

16:30

Putin: Računica Zapada da će uništiti rusku ekonomiju je bila pogrešna
 
🔊 Protiv Rusije je pokrenuta agresija bez presedana, kako bi se uništila njena ekonomija. Računica Zapada da će uništiti rusku ekonomiju, međutim, nije bila tačna, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
 
🛑 Prema njegovim riječima, računica Zapada da će ruska ekonomija biti uništena nije se opravdala, građani Rusije su ispoljili jedinstvo i odgovornost.
 
🌎 On je istakao da će Rusija tražiti partnere među zemljama koje se sada dinamično razvijaju – u Aziji i Latinskoj Americi.

15:51

Herson potpuno bez struje

Herson je potpuno bez struje, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije kog je imenovao Kijev, Jaroslav Januševič.
 
"Herson je potpuno bez struje. Čim bude moguće, eksperti će početi da obnavljaju električnu mrežu", napisao je Januševič na svom Telegram kanalu.
 
Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, pod kontrolom je ukrajinske vojske.
 
U novembru su u administraciji tog regiona rekli za Sputnjik da su kijevske vlasti Herson dovele do humanitarne katastrofe – u gradu nema struje, vode i grijanja.

15:51

Rusi oborili MiG-29 i Mi-8

Oružane snage Rusije osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da krenu u napad u području Kupjanska, likvidirano je oko 35 ukrajinskih vojnika. Oružane snage Rusije ujedno su odbile sve kontranapade Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušavale da se vrate na stare položaje u području Severnog i Krasnogorovke, zapadno od Donjecka.
 
Rezerve Oružanih snaga Ukrajine su bile mete ruske avijacije i artiljerije južno od Donjecka. Oružane snage Rusije uništile su dvije diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod sela Pavlovka u DNR.
 
Ruska artiljerija i avijacija osujetile su pokušaj četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine da krenu u kontranapad u pravcu tri naselja u LNR.
 
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion MiG-29 i helikopter Mi-8.
 
Ruske trupe uništile su tokom dana više od 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana.

15:48

Putin: Pad ruskog BDP-a u ovoj godini 2,5 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 posto u 2022, saopštio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku Savjeta za strateški razvoj i nacionalne projekte.


14:16

Granatiran Nikopolj

U nastavku granatiranja Nikopolja i okoline povrijeđene su dvije osobe. Nikopolj je grad od oko 100.000 stanovnika na Dnjepru, nizvodno od Zaporožja.
 
Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da se 66-godišnji muškarac nalazi na bolničkom liječenju, dok se 67-godišnja žena nalazi na kućnom liječenju.
 
On je dodao da su oštećene kuće i dalekovodi.


14:00

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
 
◾️Oružane snage Rusije osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da krenu u napad u području Kupjanska, likvidirano je oko 35 ukrajinskih vojnika;
 
◾️Oružane snage Rusije su odbile sve kontranapade Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušavale da se vrate na stare položaje u području Severnog i Krasnogorovke, zapadno od Donjecka;
 
◾️Rezerve Oružanih snaga Ukrajine su bile mete ruske avijacije i artiljerije južno od Donjecka;
 
◾️Oružane snage Rusije uništile su dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod sela Pavlovka u DNR;
 
◾️Ruska artiljerija i avijacija osujetile su pokušaj četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine da krenu u kontranapad u pravcu tri naselja u LNR;
 
◾️Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion MiG-29 i helikopter Mi-8;
 
◾️Ruske trupe uništile su tokom dana više od 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana.
13:33

Prekid vatre kada se Rusi povuku

Prekid vatre u Ukrajini je moguć samo kada Ruska Federacija povuče svoju vojsku sa suverene teritorije Ukrajine, rekao je general Aleksij Hromov, zamijenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
 
Novinari su ga pitali da li je moguć "privremeni prekid vatre za Novu godinu".
 
"Verujem da će doći do potpunog prekida vatre sa naše strane tek kada poslednji osvajač napusti našu zemlju“, rekao je Hromov.

12:25

Očekuje se ove nedjelje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da se ukaz ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će odgovoriti na odluku Zapada da nametne ograničenje cijena ruske nafte očekuje ove nedjelje.
 
"Da, obavjestićemo vas čim bude izašao", rekao je, Peskov odgovarajući na povezano pitanje o detaljima i datumu objavljivanja ukaza, prenio je TASS.

11:58

Ruska avijacija radi u oblasti Severska


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )