Foto: Telegram

U toku je 319. dan rata u Ukrajini

16:15

Kadirov: Strana pomoć Ukrajini je šema za pranje novca
 
🇺🇦💰 Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je zapadna pomoć Kijevu funkcionalna šema za pranje novca, da neće stići do fronta i da će ukrajinski zvaničnici proneveriti taj novac.
 
⚔️ Kadirov je u objavi na svom Telegram kanalu istakao da "nema mjesta zabrinutosti" zbog neprijateljstava koja se trenutno dešavaju na "novim ruskim teritorijama".
 
💬 „To su naši regioni koji su se opredjelili da se pridruže našoj državi radi zaštite svog naroda od satanističkih akcija ukrajinskih i NATO nacionalista“, napisao je Kadirov.


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
16:00

Wagnerovci očistili Podgorodne,na prilazu Bahmutu iz pravca Soledara



15:50

Bahmut





13:35 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Lovci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su za dan pet aviona ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva;

- U području Nikolajpolja i Novog Donbasa oborena su dva ukrajinska Su-25;

- Oružane snage Rusije oborile su ukrajinski avion MiG-29 u DNR i Su-24 i Su-27 u Harkovskoj oblasti;

- Komanda združenih snaga Ruske Federacije izvela je operaciju odmazde za udar na Makejevku. U raketnom napadu na privremenu bazu ukrajinakih snaga koja se nalazila u studentskom domu №28 u Kramatorsku likvidirano je više od 600 neprijateljskih vojnika;



- Oružane snage Ukrajine nastavile su intenzivno granatiranje ruskih položaja i naselja tokom cijelog perioda prekida vatre koje je proglasila Rusija tokom Božića. Tokom primirja Oružane snage Ukrajine su koristile artiljeriju velikog kalibra u području Soledara, Avdejevske i Marine;

- Oružane snage Ukrajine ispalile su više od 160 granata velikog kalibra i 20 raketa na stambena naselja Donjecka tokom ruskog prekida vatre;

- Ruske oružane snage potisnule su ukrajinsku artiljeriju, koja je korišćena za gađanje naselja tokom prekida vatre;

- Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 50 ruskih vojnika.



- Ruske oružane snage uništile su više od 30 ukrajinskih vojnika u sektoru Kupjanska po okončanju primirja u noći 8. Januara. Uništene su dvije neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe;

- Spriječen je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrši kontranapad na položaje ruskih trupa u pravcu Donjecka;

- Zaustavljena su dejstva diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Južnog Donjecka.


13:20 

Ukrajinske trupe granatirale su selo Aleksandrovka, predgrađe Donjecka, artiljerijom kalibra 155 milimetara, saoštile su vlasti DNR.

Tom prilikom jedna osoba je povrijeđena.

11:56 

Ukrajina se pretvorila u najveće minsko polje na svijetu, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

„Teritorija kontaminirana eksplozivom iznosi 250.000 kvadratnih kilometara“, rekao je on.
Površina minskih polja u Ukrajini veća je od cijelog Korejskog poluostrva - oko 221.000 kvadratnih kilometara,od Rumunije – 238.000 kvadratnih kilometara ili Velike Britanije – 244.000 kvadratnih kilometara.

11:04

Džulian Repke, njemački i proukrajinski novinar piše o tome da je soledarski garnizon OSU praktično opkoljen i da bi pad tog dijela fronta mogao da prouzrokuje domino efekat...
 

10:50

Najjači udar ikada!


Iz Kupjanskog okruga saopštavaju da je u toku serija udara na položaje OSU, avijacija i teška artiljerija i MLRS rade. Udari su takvi da se zemlja trese. Kažu da se ovo nikada ranije nije desilo... Izgleda da je počelo. Čekamo zvanične informacije
 

10:35

NEKO LAŽE! Broj uništenih HIMARSA je veći od broja "prijavljenih,isporučenih" iz SAD a prema podacima Ministarstva odbrane Rusije!

Rusko ministarstvo tvrdi da su podaci o broju uništenih i po datumima apsolutno tačni!



Lijevo kolona predstavlja datume uništenja i broj,desno kolona period isporuke iz SAD i broj!

09:57 

Ukrajinske trupe granatirale su rano ujutros selo Novi Svijet u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštile su vlasti DNR.

Pored toga, u 7.00 časova ukrajinske snage su ispalile taktičku raketu „Točka U“ na grad Zugres.
Kao rezultat ovih napada, oštećene su dvije termoelektrane: Starobeševska u Novom Svetu i Zuevska u Zugresu.

09:50 

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov tvrdi da se Kijevu nudi rješenje po „korejskom scenariju“.

„Sada nam nude korejsku opciju, takozvana uslovna 38. paralela. Ovde su ovakvi, a tamo onakvi Ukrajinci... Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela”, rekao je Danilov ukrajinskoj televiziji.

Po njegovim riječima, na sastancima sa evropskim političarima, predstavnici Moskve, navodno, šalju „poruke da su spremni na ustupke, kako bi ustanovili status kvo koji danas postoji”.


08:22 

Prema preliminarnim informacijama, uzrok eksplozije na gasovodu u LNR je diverzija, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije republike.

07:17 

Inženjeri preduzeća „Luganskgaz“ saopštili su da su popravili magistralni gasovod u gradu Lutugino, Luganska Narodna Republika (LNR), koji je juče bio u eksploziji oštećen.

Kako je saopštila pres-služba kompanije, „popravljeni dio magistralne mreže se puni gasom, nakon čega će zaposleni u kompaniji započeti fazno priključenje prethodno isključenih pretplatnika na sistem snabdijevanja gasom“.

07:14 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije, koja je vladajuća partija u Nemačkoj Lars Klingbajl rekao je da Njemačka neće jednostrano isporučivati tenkove „Leopard“ Oružanim snagama Ukrajine.

„Nijedna zemlja trenutno ne snabdijeva (Kijev) tako teškim tenkovim kao što su „Leopard 1“ ili „Leopard 2“. Stoga je ispravno da Amerikanci, Francuzi, a takođe i mi kao savezna vlada, stalno razmišljamo o tome da li se tim možemo uključiti u ovom ratu“, rekao je Klingbeil.


07:08 

U Kramatorsku i Konstantinovki odjeknule su snažne eksplozije u industrijskoj zoni, saopštio je šef vojne administracije dela Donjecke oblasti koju kontroliše Kijev Pavel Kirilenko.

Prema njegovim riječima, bilo je „sedam raketnih udara na Kramatorsk i dva na Konstantinovku“.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )