Foto: Telegram

221 dan rata u Ukrajini!


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

14:43

Jeste li čuli za Gagauziju? Evo vojnika iz te ruske republike.



14:20


⚔️🇺🇦 Ruska vojska spriječila ofanzivu ukrajinske vojske iz tri pravca
 
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
 
▪️Ruske oružane snage u pravcu Kupjanska, Harkovska oblast, uništile su više od 100 ukrajinskih vojnika;
 
▪️U napadima ruske avijacije u području Krasnog Limana poginulo je više od 200 ukrajinskih vojnika, dok je oko 320 povrijeđeno;
 
▪️Kijevski režim je pokušao da krene u ofanzivu istovremeno iz pravca Nikolajeva, Andrejeva i Krivoj Rog;

▪️Spriječena ofanziva Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Bruskinskog i Kostromke na potezu od Nikolajeva do Krivog Roga. Uništena su 43 tenka i likvidirano više od 400 ukrajinskih vojnika;
 
▪️Uništen lokator za navođenje ukrajinskog protivvazsušnih sistema S-300;
 
▪️Ruska vojska uništila je sedam skladišta ukrajinskog naoružanja u Harkovskoj, Nikolajevskoj i Zaporoškoj oblasti i DNR.
 
▪️U vazdušnom napadu na zgradu Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) u Dnjepropetrovsku, poginulo je više od 35 zaposlenih.


14:15

⚡Rusija i Nemačka nisu sabotirali Sjeverne tokove, takvu priliku su imale SAD i Velika Britanija, rekao je bivši savjetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor.
 

14:10

Gdje su Čečeni problema nema



14:00

Muftije sa Kavkaza pozvale muslimane da daju otpor NATO-u u Ukrajini
 
☪️ Duhovni lideri ruskih republika Severnog Kavkaza obratili su svojim vjernicima, visoko ocijenivši njihovu želju da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i pozvali ostale muslimane da slijede njihov primer.
 
💬 „Danas moramo pokazati nacističkom režimu u Ukrajini, zemljama NATO-a koje su započele rat protiv Rusije, da na Kavkazu ima stotine hiljada dostojnih ljudi, na koje njihovi roditelji mogu biti ponosni, kojih se ne stide njihove porodice i prijatelji, koji će dati dostojan otpor NATO-šejtanima! Mi smo na strani istine! Svevišnji je sa nama!", navodi se u obraćanju Koordinacionog centra muslimana Sjevernog Kavkaza.

🤲Napominjući da „pravi musliman nikada ne bježi od odbrane svoje otadžbine, svoje porodice“, muftije podsjećaju da je u Rusiji, a posebno na Kavkazu, uvek bilo mnogo heroja. Obraćajući se muslimanima, one napominju da danas protiv Rusije ne ratuje Ukrajina, već NATO.
 

13:49

Rusi uništili sedam skladišta

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su ruske snage uništile sedam artiljerijskih i raketnih skladišta u regionu Harkova, Zaporožja, Mikolajeva i Donjecka u Ukrajini.
 
Šojgu je rekao da su ruske snage takodje uništile i radar za navođenje raketnog sistema za vazdušnu odbranu u blizine Nove Kaluhe u regionu Hersona na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

13:43

Još veća pomoć Ukrajini

Predsjednici devet zemalja članica NATO iz centralne i istočne Evrope potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.
 
Predsjednici centralne i istočne Evrope su naveli da ne priznaju i da nikada neće priznati pokušaje Rusije da pripoji bilo koju ukrajinsku teritoriju, kaže se u zajedničkoj izjavi, saopštenju je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

12:47

Sud odobrio paket dokumenata o pristupanju

Ustavni sud Rusije je odobrio paket dokumenata o pristupanju naroda Donjecke Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Hersonske oblasti i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji koju je podnijeo ruski predsjednik. Četiri odgovarajuće uredbe objavljene su danas na sajtu Ustavnog suda Rusije, javlja TAS S.
 
Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referendumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

12:46

Nastavlja se rusko granatiranje

Rusko granatiranje Harkovske oblasti nastavlja se sa hitnim pokušajima deminiranja tog područja, kaže guverner.
 
Guverner Oleg Sinegubov je u Telegramu rekao da je granatiranje bilo posebno jako u Kupjansku i okolini, kao iu Vovčansku i selu Gatišče u Čuhujevskom okrugu.
 
Jedna 71-godišnja žena hospitalizovana je sa povredama tokom dana u okrugu Kupjansk, saopštio je regionalni centar hitne medicinske pomoći.
 
On je rekao i da su u proteklom danu već neutralisane 704 eksplozivne naprave.

11:42

S-300 razorio Nikolajev

U raketnom napadu na Nikolajev koje su izvele ruske snage, dvije osobe su poginule, a sedam je povrijeđeno, izjavio je danas načelnik oblasne vojne administracije Vitalij Kim.
 
Naveo je da je Nikolajev napadnut iz sistema S-300 i da su pogođena mjesta u blizini dvije četvorospratnice, prenosi Interfaks Ukrajina.

11:42

Počela obuka mobilisanih

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da građani Rusije koji su mobilisani u okviru djelimične mobilizacije prolaze borbenu obuku u centrima za obuku Ministarstva odbrane i na pozadinskim poligonima. Obuka se održava u jednom od centara za obuku Južnog vojnog okruga, navodi list Izvestija. Mobilisani gradjani prolaze obuku u taktici savremene borbe, pružanju prve pomoći i korišćenju komunikacija na bojnom polju.
 
Posebna pažnja posvijećena je vojnoj topografiji, inženjerskoj obuci, osnovama radijacione, hemijske i biološke zaštite. Vojnici se obučavaju da pucaju iz jurišne puške kalašnjikov, lakog mitraljeza kalašnjikova i bacača granata RPG-7V.

11:01

IAEA: Zahtijevamo oslobađanje direktora nuklearke

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, pozvao je danas na oslobađanje generalnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su zauzele ruske snage, rekavši da njegov pritvor predstavlja prijetnju po bezbjednost.
 
Ruska patrola uhapsila je Ihora Murašova u petak, saopštila je juče državna kompanija zadužena za elektranu, a Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.
 
"Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je nadu da će se Murašov bezbjedno i brzo vratiti svojoj porodici i da će moći da nastavi da obavlja svoje važne radne zadatke", objavljeno je na sajtu agencije, a prenosi Rojters.
 
Očekuje se da će Grosi sljedeće nedjelje održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko fabrike u Zaporožju, saopštila je juče ta organizacija.

10:25

Granatiranje Donbasa

Predstavnici Narodne milicije DNR saopštili su da su ukrajinske snage granatirale Nikitovski i Kalinjinski okrug Gorlovke, Makejevku i Jakovljevku, ispalivši šest granata, kalibra 155 mm, pet 152 mm i četiri 122 mm.

09:00


Rezime za jutro 22.10.⚡
 
Jedinice ukrajinske vojske se već nalaze u Limanu. Ne možete se raspravljati sa ovom činjenicom. Šta je slJedeće? NajvJerovatnija je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kremenne duž autoputa. Ovo štedi napadače da moraju da savladaju šumu koja graniči sa gradom sa sJeverozapada i jugozapada. Na ovom području nema vodenih barijera.

Zauzvrat, ruska artiljerija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u Kupjansku, pokušavajući tako da spriječi napredovanje ukrajinske vojske u ovom pravcu. A cilj Oružanih snaga Ukrajine je pristup Nižnjoj Duvanki i Svatovu. To su ključna naselja u pogledu snabdijevanja grupe savezničkih snaga u regionu Luganska.
 
PMC „Vagner“ pokušava da napadne u oblasti Soledara i Bahmuta.
 
Sjeverno od Gorlovke, savezničke snage napreduju na selo Zajcevo. Njujork se juriša na jugoistok.

U Hersonskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu lijevu obalu Inguleta i zauzmu Davidov Brod.

08:31

Ukrajinci bacaju ruske zastave u Limanu



08:10

Liman je ključni grad

Guverner ukrajinske oblasti Luganjsk Serhij Gajdaj, izjavio je danas da je ponovno zauzimanje Limana u susjednoj Donjeckoj oblasti jedan od ključnih faktora za vraćanje izgubljene teritorije.
 
"Oslobađanje ovog grada u Donjeckoj oblasti je jedan od ključnih faktora za dalje oslobađanje Luganjske oblasti", napisao je Gajdaj na kanalu Telegram, prenosi Rojters. Pokrajine Luganjsk i Donjeck, Ukrajinci smatraju dijelom regiona Donbas na istoku Ukrajine, gdje se mjesecima vode teške borbe izmedju ruskih i ukrajinskih snaga.

00:11

Rezime 23:50 / 01.10
 
1) Oružane snage Ukrajine su ujutru, u pravcu Andrejevskog, pokušale da napadnu Davidov Brod sa velikim brojem ljudstva i tehnike, Oružane snage Ruske Federacije su uništile neprijatelja i opremu, vrše se proračuni. Gubici Oružanih snaga Ukrajine su veliki. Situacija je pod kontrolom.
 
2) U pravcu Hersona, Oružane snage Ukrajine su pokušale tenkovsku ofanzivu, ali su potisnute od strane aviona Oružanih snaga RF. Prema procjenama, uništeno je 7 tenkova.

00:00

Yurij analizirao vikend,najavljuje gubitak Svatova!


Krasni Liman, posle 3 nedjelje tvrdoglave odbrane koja je nanijela veoma velike gubitke neprijatelju, napustile su ruske trupe. Za vrijeme koje mu je preostalo do izlaska novih kontigenta ruske armije na prve linije fronta, neprijatelj će vjerovatno pokušati da iskoristi svoju prednost i preduzme još jednu ofanzivnu operaciju ka Svatovu koja takođe može pasti. Nakon toga, bilo kakva dalja ofanziva AFU teško da će biti moguća.
 
Jurij se slaže sa mišljenjem pukovnika. Hodakovskog, da je tronedjeljna herojska odbrana Limana zaglibila u neprijateljskoj ofanzivi i kupila vrijeme ostatku armije, natjeravši neprijatelja da potroši svoje najbolje trupe i rezerve.

Takođe, Jurij primjećuje poboljšanje u ruskom MO – neobično, oni su prepoznali gubitak Limana istog dana kada se to dogodilo, i nada se da poboljšanja tamo neće biti ograničena na njihov manjkav PR, koji su Jurij i mnogi drugi posmatrači veoma kritikovali. .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )