Foto: Telegram

U toku je 273. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


10:09

U ukrajinskom parlamentu podnijet je nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve i vjerskih organizacija koje su u njenom sastavu u Ukrajini.

09:20

Velika Britanija planira da prebaci tri helikoptera „Sea King“ u Ukrajinu, navodi Tajms, pozivajući se na ministra odbrane Bena Volasa.
 
Ovo će biti prva isporuka britanskih letjelica Ukrajini od početka specijalne vojne operacije u februaru.

09:13

Vašington post u Hersonu

Priznaju su da su sami Ukrajinci prihvatili ruske pasoše. Da je grad imao struju i vodu. Taj Herson je ruska luka, koju je podigla Katarina Velika. A Putin je „dijelio humanitarnu pomoć, isplatio plate i penzije, a djecu poslao na letovanje na Krim“. I nije šala. Mještani kažu da su ruske vlasti pomagale ljudima dok su simpatizeri „čekali Oružane snage Ukrajine”.



09:10

Zalihe oružja u zapadnim zemljama, uključujući SAD, dostigle su kritično nizak nivo zbog isporuka Kijevu, a ispostavilo se da je mogućnost njihovog popune veoma ograničena, piše Mond. 
 
List se poziva na izjave brojnih analitičara prema kojima su zalihe jednog broja naoružanja u Sjedinjenim Državama „pale ispod nivoa neophodnog za vojno planiranje i obuku“.

Takođe napominje da je Vašington bio primoran da zatraži od Južne Koreje da kupi 100.000 artiljerijskih granata od 155 mm kako bi ih prebacio u Ukrajinu, međutim, prema mišljenju analitičara, Seul se protivi jer ne želi da isporučuje oružje zemljama uključenim u sukob.
 

08:59

CIA planira da vrbuje nezadovoljne Ruse

Američka Centralna obaveštajna agencija namjerava da vrbuje Ruse koji su nezadovoljni specijalnom operacijom ruske vojske u Ukrajini, piše "Volstrit džurnal" pozivajući se na zamjenika direktora CIA Dejvida Marloua.
 
"Po cijelom svijetu tražimo Ruse koji osjećaju prema Specijalnoj operaciji gađenje kao i mi. Otvoreni smo za saradnju", navodi list dio onoga što je Marlou govorio tokom obraćanja u analitičkom centru pri Univerzitetu "Džordž Mejson".


08:56

Ukrajina trpi velike gubitke

"U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR, ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici" saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.
 
Prema njegovim riječima, ubijeno je do 55 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno dva tenka, tri oklopna transportera, četiri bespilotne letjelice i 17 specijalnih vozila.


08:54

Zaharova: Potpuno nemoralan, divljački čin kijevskog režima

"Za pretrese u Kijevsko-pečerskoj lavri nema ni objašnjenja, ni opravdanja. To je novi oblik amoralnosti kijevskog režima", izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
 
Ona je istakla da se to "toliko uklapa u logiku djelovanja kijevskog režima da se čini da bez ovog dijela slika ne bi bila potpuna“.
 
"Ovo je još jedan element, koji potpuno prirodno pripada apsolutno amoralnim, divljačkim postupcima kijevskog režima" dodala je Zaharova.


07:58

U ruskom napadu ubijeno novorođenče /Napomena: Informacija nije nezavisno potvrđena/

Regionalni guverner Zaporožja Oleksandr Staruh objavio je jutros na Telegramu da je u ruskom raketnom udaru na porodilište u gradu Viljnjansku u Zaporoškoj oblasti poginulo novorođenče.



07:57

Prve fotografije porodilišta koje je noćas gađano



07:35

"Tačka nepobjedivosti"

Preko 4.000 punktova za pružanje osnovnih usluga ljudima raspoređeno je širom Ukrajine u slučaju dužih nestanka struje, rekao je Volodimir Zelenski.
 
Punktovi će raditi besplatno i danonoćno u svim područnim i okružnim upravama, kao i u školama, zgradama Ministarstva za vanredne situacije. Tu su i voda, struja, mobilne komunikacije, internet.
 
"Takođe primjenjujemo naš novi projekat za podršku ljudima širom zemlje – 'tačke nepobjedivosti'. Do kraja ovog dana već je pripremljeno više od četiri hiljade takvih tačaka. Planirano je još više", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.


07:33

Ukrajinske trupe granatirale Makejevku i Donjeck

Oružane snage Ukrajine ispalile su šest granata kalibra 155 mm na Makijevku i Donjeck.
 
"Ukrajinske trupe granatirale su Makijevku i Petrovski okrug Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 155 milimetara", saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC) .

07:33

Liman



07:31

Ukrajinske trupe nastavljaju granatiranje

Oružane snage Ukrajine ispalile su osam granata kalibra 152 mm na Jakovlevku i Pantelejmonovku.
 
"Ukrajinske trupe granatirale su Jakovlevku i Pantelejmonovku, ispalivši osam granata kalibra 152 milimetra", saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC) .


07:30

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Najžešće borbe su u Donbasu

Kako se navodi u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore na ofanzivu na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.
 
"Oružane snage RF vrše inžinjerijsku opremu linije odbrane na određenim pravcima, i sprovode aktivno vazdušno izviđanje pomoću bespilotnih letjelica", dodaje su u saopštenju
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )