Foto: Telegram

U toku je 315. dan rata u Ukrajini!


17:30

Mašingever na frontu i "zaplijenjeno" prevozno sredstvo!



17:26

U ukrajinskom granatiranju zaporoške oblasti 15 povrijedjenih

Pet osoba je poginulo dok je 15 povrijeđeno tokom ukrajinskog granatiranja Vasiljevke u Zaporoškoj oblasti Rusije, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.

17:25

"Rusiji pobjedu mogu doneti jeftini dronovi"

Upotreba ruskih dronova je sedam puta jeftinija od ukrajinskih raketa PVO, piše "Njujork tajms".
 
Kako navodi list, u sukobu u Ukrajini „raste disbalans“, pošto je upotreba mnogih sredstava odbrane ukrajinskih snaga, uključujući protivvazdušnu odbranu, "mnogo skuplja od dronova".

17:22

Rogov: Dva civila poginula u ukrajinskom granatiranju

Dva civila su poginula u ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u gradu Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.


15:45

Zaharova: "Ne možemo gledati kao poštenog posrednika"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Rusija ne može da smatra Italiju garantom potencijalnog mirovnog procesa u Ukrajini zbog pristrasnog stava Rima prema Moskvi.
 
"Očigledno, s obzirom na pristrasnu poziciju Italije, ne možemo je gledati ni kao poštenog posrednika, ni kao mogućeg garanta mirovnog procesa", rekla je Zaharova, a prenela agencija TASS.


14:29

Berbok: Putin želi da uništi

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da je Evropska unija učinila sve da zaustavi rat u Ukrajini, ali da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije imao na umu ništa osim da uništi svog susjeda.
 
Govoreći na konferenciji za novinare u portugalskoj prijestonici Lisabonu, Berbok je rekla da je Putinov stav razlog zašto je tako važno nastaviti sa isporukom oružja kako bi Ukrajina mogla da se brani i štiti živote ljudi, prenio je Rojters.
 
Ona je istakla da Njemačka traži nove načine da pomogne Ukrajini da zaštiti svoj narod i infrastrukturu i dodala da bi manjak riješenosti Evrope značio benefit za Moskvu.
 
"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati evropsko jedinstvo koje nas je učinilo jakim prošle godine", navela je Berbok.
 
Govoreći o porastu zaraze korona virusom u Kini, ona je istakla da Nemačka želi zajednički evropski odgovor.
 
"Moramo da prihvatimo trenutni kovid talas iz Kine veoma, veoma ozbiljno", naglasila je Berbok.


14:06

Ukrajinski obavještajac: Rusija šalje nove vojne jedinice

Predstavnik Glavnog direktorata obavještajne službe ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černijak izjavio je danas da je Rusija poslala "nove vojne jedinice u sjeverni dio okupiranog Krima", prenio je "Kijev independent".
 
On je dodao da se Rusija navodno utvrđuje u oblastima oko Hersonske oblasti.
 
"Oni (Rusija) gube.Zato stvaraju defanzivna utvrđenja gdje god mogu, shvatajući da će morati da se bore na tim linijama fronta", kazao je Černijak. On, takođe, tvrdi da se ruske snage maksimalno trude da sačuvaju takozvani kopneni koridor ka Krimu kroz okupirane ukrajinske teritorije na jugu zemlje.
 
"Njihova ideja je bila da osvoje Donjecku oblast, obalu oko Azovskog mora i plan im je bio da odsjeku Ukrajinu od Crnog mora. Ali, Rusija nije mogla da implementira nijedan plan u Ukrajini. Ukrajina će napasti ruske položaje na cijeloj okupiranoj teritoriji", poručio je Černijak.

13:00

Bahmut


12:32

Uništeno

"Ruske snage su u LNR i DNR u protekla 24 časa uništile pet diverzantsko-obavještajnih grupa ukrajinskih neonacista", saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

12:17

Pokušali su

Dio vojnika poginulih u granatiranju Makejevke pokušali da spasu svoje ranjene saborce, izjavio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.
 
"Većina njih, jedva izašavši iz zgrade koju su oštetili američki ‘hajmersi’, čim su došli sebi vratili su se da izvlače svoje saborce. Potom su, kada su stigli pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, pomagali da se spasu ostali. Pomagali su rizikujući svoje živote. A neki od poginulih su oni koji su poginuli kada su se vraćali da spasu svoje kolege", napisao je Pušilin na svom Telegramu.

11:17


11:00



10:15

 Ruske trupe su nastavile sa napadima u pravcu Soledara
 
Situacija na ovom lokalitetu 4. januara ujutru /ruski izvori/:
 
⭐️ Neprijatelj se povukao na glavnu liniju odbrane grada u njegovom zapadnom dijelu.
 
⭐️ Napadi na grad se nastavljaju sa sjevera i juga (ovde je to i dio napada na Artemovsk).

⭐️ I nije slučajno što je Zelenski juče u svom govoru govorio o teškoj situaciji u pravcu Soledara.

„Orkestar“ nakon uspostavljanja kontrole nad BZR u Bahmutu krajem decembra nastavlja ofanzivu na Soledar.
 
Navodi se da su Vagnerovci praktično ušli u lokalne rudnike soli, kojih ima nekoliko u gradu.
 
Svi rudnici su međusobno povezani razvijenim sistemom podzemnih tunela , koje je neprijatelj unaprijedio.
 
Trenutno su pod kontrolom Ukrajinaca ogromni međusobno povezani i utvrđeni podzemni objekti na dubini od nekoliko stotina metara.

Sistem mina se koristi kao podzemna tvrđava,tamo neprijatelj ima prostorije za ljudstvo, skladišta municije, a na nekim mestima čak i hangare za opremu.
 
Po težini za juriš, rudnici će se takmičiti sa čuvenim Azovstalom u Mariupolju.
 
Međutim, oslobađanje takve tvrđave od strane Vagnerovih boraca je moguće , jer ne bi im bilo prvi put da se bore u takvim uslovima.

Iskustva iz podzemnih tunela militanata u Siriji, koje su „muzičari“ očistili 2015-2018, kao i napada na termoelektranu Uglegorsk u Svetlodarsku mogu im dobro doći.
 
 

10:00

De Golov unuk: Protiv Rusije se vodi ekonomski rat od koga profitira Amerika
 
 Zapad je unaprijed planirao „zavjeru“ protiv Rusije, izjavio je u intervjuu za „AgoraVoks“ unuk bivšeg francuskog predsjednika Šarla de Gola, Pjer de Gol.
 
💬 „Obim i dubina sankcija pokazuju da je sve ovo bilo isplanirano još odavno i da je ovo, zapravo, pravi ekonomski rat od kojeg profitiraju Amerikanci“, istakao je on.

❌ On je istakao da Rusija nije kriva za ogromnu ekonomsku i finansijsku krizu, odgovornost za koju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pokušavaju da prebace na Moskvu.
 
💬 „Rusi se samo brane, jer je protiv njih uvedeno 11 hiljada sankcija plus deveti paket. Smatram da je potpuno legitimno i prirodno da se Rusi brane“, naglasio je De Gol.
 

09:38

Spremaju veliku ofanzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je upozorio da je Rusija spremna da pokrene veliku ofanzivu.
 
"Ne sumnjamo da će Rusija baciti sve karte koje su joj ostale na stolu i prikupiti sve što može da pokuša da preokrene tok rata i bar odloži poraz“, rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju.


09:15

Zajedničkim snagama uništeno

Zajedničkim dejstvima vojnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije tokom prethodna 24 časa uništeno je sljedeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: dva tenka (T-64BV), osam jedinica oklopnih i automobilskih vozila, a u vazduhu je oboren i jedan dron, saopštila je Narodna milicija DNR.
 
Pored toga, likvidirano je preko 35 pripadnika neprijateljskih snaga. U saopštenju se ističe da ukrajinska strana nastavlja da teroriše civile Republike, nanoseći intenzivne artiljerijske napade na stambena naselja i civilnu infrastrukturu koji ne predstavljaju vojne objekte.
 
U toku prethodnog dana na meti neprijateljskih napada našlo se devet naselja Republike, a tom prilikom poginuo je jedan civil, dok je četvoro ranjeno, od čega jedno dete.


09:14

PVO oborio

Sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad mora u oblasti aerodroma Belbek, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.


09:13

Situacija pod kontrolom



08:51

Eksplozije u Sevastopolju tokom noći

Sinoć su se čule eksplozije u crnomorskoj luci Sevastopolj, javlja Radio Slobodna Evropa. Mihail Ražožajev, ruski guverner Sevastopolja, napisao je na Tviteru da su dvije bespilotne letjelice oborene iznad mora od strane sistema protivvazdušne odbrane. On je dodao da sve službe rade normalno.
 
Čini se da je Ukrajina više puta gađala crnomorsku luku dronovima, ali još nije zvanično preuzela odgovornost za napad.


07:27

"Upotreba mobilnih telefona uzrok tragedije u Makijevki"

Upotreba mobilnih telefona među pripadnicima ruskog vojnog osoblja u dometu neprijateljskog naoružanja, glavni je uzrok tragedije u Makijevki u kojoj je poginulo 89 ruskih vojnika, rekao je novinarima visoki zvaničnik ruske vojske, general-potpukovnik Sergej Sevrjukov.


07:25

Proglašena vazdušna uzbuna u pet regiona Ukrajine

U Harkovu i još četiri regiona Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna.
 
Upozorenje o vazdušnom napadu se oglasi u Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Poltavskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, navodi se na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

07:14

Danas

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održaće danas telefonske razgovore sa kolegama iz Rusije i Ukrajine, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, najavio je njegov portparol Ibrahim Kalin. Prema njegovim riječima, fokus razgovora biće rješavanje ukrajinske krize, prenosi TASS.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da će ruski predsjednik danas telefonom razgovarati sa Erdoganom.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )