Foto: Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 78. dan. . Snabdevanje ruskim gasom nemačke smanjeno je za četvrtinu preko Ukajine a italijanski premijer Mario Dragi tokom posjete SAD izjavio da pojedine članice, među kojima i Njemačka, već plaćaju ruski gas preko Gasprombanke u rubljama. Iz NATO-a je saopšteno da će nastaviti da podržava Ukrajinu ali da ne žele direktan sukob sa Rusijom. Japan i Evropska unija dogovorili su na samitu da će nastaviti saradnju u cilju pritiska i sankcija prema Rusiji, a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Moskva "najdirektnija pretnja" međunarodnom poretku zbog njenog "varvarskog rata" u Ukrajini.

10:21

Počeo je napad na Sjeverodonjeck: prve ruske jedinice ušle su u grad iz Rubižna, zauzevši 12 kuća



10:15

"Moderan rat" dronovima povećava broj žrtava vojnih operacija!


10:11

Evo kako rat izgleda iz perspektive borca gdje ne postoje utvrđeni položaji!


10:02

Britanski izvještaj za danas

09:41

Ruski policajci "nagrabusili"!

Dva ruska saobraćajna policajca na izlazu iz Rusije prema Donbasu tražili mito od vozača automobila koji je nosio poklone za vojnike na ratištu u Donbasu. Vozač je vlasnik jednog popularnog Telegram kanala, a poklone su sakupili pratioci tog kanala. O tom događaju je jutros stavio objavu, a već večeras je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije:

"U toku praćenja medija i interneta, Glavna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za Rostovsku oblast otkrila je publikaciju o navodno nezakonitim radnjama službenika saobraćajne policije koji služe na kontrolnom punktu u blizini sela Sambek. Na ovu činjenicu, rukovodstvo područne Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova imenovalo je internu reviziju, koja je povjerena Jedinici za unutrašnju bezbednost. Nakon potvrde informacija, zaposleni će biti kažnjeni na način propisan zakonom, a njihovi rukovodioci će biti podvrgnuti strogoj disciplinskoj odgovornosti do i otpuštanja iz organa unutrašnjih poslova."

09:30

Vojska LNR "čisti" industrijsku zonu Rubižnja od ukrajinskih snaga!


09:17

Zaporoška oblast


09:05

Jutrošnji snimak Azovstala


08:54

Ukrajinska vojska: Novi ruski vazdušni udari na Azovstalj

Ukrajinska vojska saopštila je danas da ruske snage nastavljaju vazdušne udare na čeličanu Azovstalj u Marijupolju i da napreduju ka gradovima u istočnoj Ukrajini.
 
U saopštenju objavljenom 78. dana rata, Generalštab ukrajinske vojske naveo je da su ruske snage takodje sprovele artiljerijske napade u pravcu Zaporožja koji je bio utočište civila u njihovom bjekstvu iz Marijupolja.
 
Ukrajinska vojska je saopštila i da su ruske snage artiljerijom gadjale ukrajinske jedinice sjeverno od grada Harkova na sjeveroistoku, a navela je ruske napade u regionima Černihov i Sumi na sjeveru.
 
U regionima Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, gdje se vode borbe od početka rata, ukrajinska vojska je prijavila "djelimičan uspjeh" u napredovanju Rusije. Kako se navodi, ukrajinske snage odvratile su devet ruskih napada i uništile nekoliko njihovih dronova i vojnih vozila.

08:48

Moskva otvara istragu o eksperimentima u Ukrajini

Ruski istražni komitet saopštio je da će ispitati navode ruskog Ministarstva odbrane o nehumanim eksperimentima u biološkim laboratorijama u Ukrajini, uz, kako se navodi, učešće američkih predstavnika.
 
"Istražni komitet će tražiti informacije od Ministarstva odbrane o nehumanim eksperimentima sprovedenim u biološkim laboratorijama u Ukrajini. Prema novim podacima, američki predstavnici su koristili pacijente iz psihijatrijske bolnice u regionu Harkov da eksperimentišu nad njima. Da bi sakrili svoj identitet, američki istraživači su dolazili preko trećih zemalja", navodi se u saopštenju istražnog komiteta, prenio je Tas.
 
Istražni komitet je istakao da će raditi na tome da ispitaju krivična dijela koja je, kako ističu, sproveo kijevski režim protiv civila, a ispitaće se i nelegalna biološka istraživanja.


07:18

Bijela kuća: Razgovor sa Rusijom bio o uskom spektru pitanja

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan sastao se sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
 
"Ambasador Salivan sa svojim ruskim kolegama razgovara o pitanjima u bilateralnim odnosima. Oni imaju tendenciju da budu prilično uski. U mnogim slučajevima, oni su uglavnom usredsređeni na funkcionisanje naše ambasade", rekao je Prajs na jučerašnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
 
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i američki ambasador Saliven razgovarali u sredu o nizu pitanja vezanih za rusko-američke odnose.
 
"Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Rjabkov sastao se sa ambasadorom SAD u Moskvi Salivanom. Razgovarano je o nizu pitanja bilateralne agende ", navodi se u saopštenju ministarstva koje je preneo TAS S.

07:12

Mizincev: Ukrajina kao živi štit drži 90.000 civila

Ukrajinske trupe drže pod blokadom više od 90.000 ljudi u stambenim naseljima i u prostorijama preko deset preduzeća u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, izjavio je Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.
 
"Sveukupno, više od 90.000 civila je zarobljeno od nacionalista, koji se kriju iza njih kao živog štita, u stambenim naseljima ili u prostorijama više od deset velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku", tvrdi Mizincev, kako prenosi TAS S.
 
Ruski general tvrdi i da ukrajinske snage brutalno suzbijaju pokušaje civila da se sami evakuišu u bezbedna područja, bilo u Rusiju ili na teritoriju pod kontrolom Kijeva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )