Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u sedamdesetprvi dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja. "Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! Ako već niste, PREUZMITE našu APLIKACIJU na Google store!

10:00

Ruski brifing -
Konašenkov: Oborena tri ukrajinska aviona i 14 dronova, neutralisana 403 uporišta koncentracije ljudstva


- Raketne snage su tokom noći neutralisale dva komandna mjesta Oružanih snaga Ukrajine, artiljerijsku bateriju na vatrenom položaju, kao i dva lansera i jedno transportno vozilo taktičkog raketnog sistema Točka-U.
 
- Artiljerijske jedinice su neutralisale 32 komandna mjesta, pet skladišta municije, 403 uporišta, područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike, kao i 51 položaj ukrajinske artiljerije. Uništeno je preko 600 neprijateljskih vojnika i 61 jedinica naoružanja i vojne opreme.
 
- Ruski PVO sistemi oborili su tri aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - jedan Su-24 u rejonu Zmijskog ostrva, jedan Su-27 u rejonu sela Ingulec u Hersonskoj oblasti i jedan Su-25 u oblasti naselja Koševoe, Dnjepropetrovske oblasti.

- Ukupno, od početka specijalne vojne operacije uništeno je 149 aviona, 112 helikoptera, 726 bespilotnih letjelica, 288 protivvazdušnih raketnih sistema, 2834 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 325 instalacija višecjevnih raketnih sistema, 1306 oruđa artiljerije, kao i 2646 jedinica specijalnih vojnih vozila.


09:55

VBR najzastupljenije artiljerijsko oruđe ovo rata!


09:52

Digitalni rat



09:50

"Nacisti" iz "Azovstalja" su prijedložili da razmijene civile za hranu i lijekove, rekao je za RIA Novosti predstavnik štaba operacije za oslobađanje fabrike.

„Moramo da održavamo kontakte sa azovskim nacistima koji su se tamo nastanili i predstavnicima SBU u interesu spasavanja civila koji su tamo ostali. Tokom pregovora su nam prijedložili da civilne taoce razmijenimo za hranu i lijekove. Navedeni uslovi su petnaest civila za tonu hrane, kao i lijekovi“, rekao je sagovornik agencije.

On je dodao da u podzemnim prostorijama "Azovstalj" oni drže više od 200 civila.
 
„Uprkos uspjehu inicijative predsjednika Rusije, sprovedene 1. maja uz podršku generalnog sekretara UN, da se spase više od stotinu civila koje su držali nacisti, situacija tamo je i dalje teška. Prije svega, to je zbog činjenice da je u podzemnim prostorijama više od 200 civila, uključujući žene, djecu i starce i da su prisilno zatočeni od strane azovskih nacista“, rekao je sagovornik agencije.

Civili koji su uspjeli ranije da izađu iz kruga fabrike su saopštii da su zalihe ekstremisti unaprijed pripremili, ali da nisu dovoljne ni za njih ni za civile.
 
Prema njihovim riječima, u podzemnim prostorijama "Azovstalja" sve je unaprijed bilo pripremljeno za boravak ekstremista, sa puno suvih obroka, konzervisane hrane, vode i municije.


09:45

Oborena tri aviona

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tri ukrajinska aviona Su-24, Su-27 i Su-25, kao i 14 bespilotnih letelica, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov na jutarnjem brifingu. "U području Kirovgoroda uništena je avionska tehnika na vojnom aerodrom Kanatovo, a skladište municije i goriva u Nikolajevskoj oblasti."

09:35

Nove sankcije Rusiji

Estonska ministarka spoljnih poslova Eva-Maria Lijmets pozvala je danas na snažniji ekonomski pritisak Evropske unije na Rusiju uvođenjem dodatnih sankcija odmah po uvođenju novog, šestog paketa.
 
"Prilikom usvajanja novih sankcija, Evropska unija je pokazala izuzetno jedinstvo. I sada, kada uvodimo šesti paket sankcija, važno je da odmah nakon toga krenemo dalje", rekla je šefica estonske diplomatije i dodala da bi dodatne sankcije trebalo da se odnose na one sektore ruske privrede koji još uvek nisu obuhvaćeni ograničenjima, prenosi agencija TAS S.
 
Američki predsjednik Džo Bajden najavio je da će ove nedelje razgovarati s drugim liderima Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) o potencijalnim dodatnim sankcijama Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, javlja Rojters, prenosi RTV.

09:20

Čeličana "prioritet broj jedan"

Čeličana Azovstal postala je "prioritet broj jedan" za ukrajinsko političko i vojno vodstvo, rekao je savjetnik ministra odbrane zemlje za BBC.
 
Jurij Sak je za Radio 4 Today izjavio da su napori usmjereni na odbranu ogromnog industrijskog kompleksa i upravljanje daljnjim evakuacijama. Azovstal je poslednje uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Mariupolju - za koji je Sak primjetio da je postao "srce" rata.
 
Priznao je da je situacija u čeličani bila "izuzetno teška" za njegove trupe. Ruski vojnici su sada pokrenuli kopnenu ofenzivu, rekao je, a prethodno su se usredsredili na bombardovanje i raketne napade.

09:07

Napad na Kramatorsk

Ruska vojska je sinoć izvela raketni napad na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, u kome je povrijeđeno najmanje 25 civila, saopštilo je danas vijeće tog ukrajinskog grada na Telegramu.
 
"Još jedan raketni napad na Kramatorsk. Bio je opasan, desio se noćas, na stambena naselja i centralni dio grada", navodi se u saopštenju gradskog veća, prenosi Ukrinfrom. Projektili su oštetili devet domova, školu i civilnu infrastrukturu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )