Foto: Telegram

Danas je sto trideseti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

21:00

Ruska vojska došla u posjed njemačkih haubica "PzH 2000"
 
Nemački Bild piše da Oružane snage RF koriste njemačke bacače granata i haubice, koje je Njemačka poslala Oružanim snagama Ukrajine, kao i da ruska vojska već proučava tu samohodnu artiljerijsku jedinicu.
 
List naglašava da samohodni topovi  "PzH 2000" spadaju u „tehnološki najnaprednije i najskuplje“ na svijetu.


20:38

Kadirov o "šejtanima"!

"Govoreći o šejtanima koji govore čečenski iz takozvanog bataljona Šeik-Mansurov. Oni kao da nestaju na prve vijesti o približavanju čečenskih snaga bezbjednosti. Tako su ovoga puta naši borci napredovali do navodne lokacije „hrabrih Ičkerijanskih vojnika“, ali su na licu mesta zatekli samo razbacane ševrone, značke i još mnogo toga sa odgovarajućim simbolima. Takođe, nije bilo ni bez zarobljene opreme, koja će od sada redovno služiti istinskim braniocima otadžbine."-piše Kadirov na svom Telegram kanalu!


20:30

Još današnjih snimaka Lisičanska!

20:25

Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪U pravcu Kramatorska, ruska armija je prešla reku Severski Donec i preuzela kontrolu nad Zolotarevkom. APU se povukla iz Lisičanska.„U kontekstu višestruke nadmoći ruskih okupacionih snaga u artiljeriji, avijaciji, višecjevnim raketnim sistemima, municiji i ljudstvu, nastavak odbrane grada dovešće do smrtonosnih posljedica. U cilju spasavanja života Ukrajinca branioci, odlučeno je da se povuče“.
 
▪U pravcu Bahmuta ruske trupe artiljerijski gađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonima naselja. Soledar, Pokrovskoe, Bahmut;
 
▪Na pravcu Avdijevke, Kurahovskog, Novopavlovskog i Zaporožja ruska artiljerija takođe nanosi vatrenu štetu položajima militanata Oružanih snaga Ukrajine;


20:21

Slike iz Lisičanska



20:11

Ovako je izgledalo ukrajinsko povlačenje iz "kotla"!


20:00

Oboren avion iznad Zaporožja!



19:53

Lisičansk!



19:40

Zelenski: I dalje se vodi bitka za Lisičansk

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negirao je danas da su ruske snage u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednje uporište ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti.
 
Zelenski je na konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanizom rekao da se i dalje vodi bitka za Lisičansk, grad u Luganskoj oblasti nad kojim Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu, prenosi AP.
 
I portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak ranije danas je za Bi-Bi-Si rekao da Lisičansk nije pod potpunom kontrolom ruskih snaga.
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je prethodno danas predsjednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), prenose ruske agencije.
 
Ministar je obavijestio predsjednika o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom.

18:53

"Ruski svijet došao u Donjeck"



18:35

Zaharova: "Pariz narušio povjerljivost razgovora"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, komentarišući razgovor predsjednika Francuske i Rusije Emanuela Makrona i Vladimira Putina koji je snimio francuski režiser Gi Lagaš, a čiji su transkript objavili francuski mediji, rekla da to pokazuje kako u Francuskoj tumače riječ "diplomatija".
 
Zaharova je u intervjuu za televiziju Rusija-1 ocijenila da je Pariz narušio povjerljivost razgovora između dvojice lidera.
 
"Kada se vode razgovori na najvišem nivou, prirodno, to je povjerljivo, to su prirodno razgovori iza zatvorenih vrata. Ispostavilo se da su prije nekoliko mjeseci, kada je Makron pozvao ruskog predsjednika, cijeli razgovor zabilježili novinari, koji su ga snimali. Ovo je primjer da oni ovako tumače riječ diplomatija", rekla je Zaharova, prenosi TAS S.
 
Zaharova je ocijenila da je riječ o potezu bez presedana, dodaju RIA Novosti.
 
Francuski režiser Gi Lagaš snimio je dokumentarni film "Predsjednik, Evropa rat" koji se bavi diplomatskim pokušajima Makrona da riješi ukrajinsku krizu, uključujući njegovim razgovorima sa ruskim predsjednikom i drugim liderima.
 
Film je prikazan na televiziji Frans 2 u četvrtak, a francuski mediji prenijeli su u cjelosti transkript razgovora Makrona i Putina, koji su dvojica lidera vodila 20. februara, četiri dana prije početka rata u Ukrajini.
 
Lagaš je, kako je ranije objavio Dojče vele, prvobitno planirao da snimi film o funkcionisanju Evropske unije kada je Francuska preuzela predsjedavanje Savjetom EU u januaru ove godine, ali je promijenio planove kada je eskalirao rizik od sukoba u Evropi.
 
U filmu se u jednom trenutku tokom telefonskog razgovora 20. februara čuje kako je Makron podigao glas kada ga je Putin optužio da pokušava da revidira sporazum iz Minska, a Putin je rekao da treba uzeti u obzir prijedloge proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.
 
"Ne znam gdje je vaš advokat naučio pravo da kaže da u suverenoj zemlji, pravne dokumente predlažu separatističke grupe, a ne demokratski izabrane vlasti", rekao je Makron Putinu tokom razgovora.
 
Na to je Putin odgovorio da ukrajinska vlada nije demokratski izabrana.
 
"Ona je došla na vlast tokom krvavog puča. Ljudi su živi spaljeni, to je bilo krvoproliće. Zelenski je jedan od odgovornih", rekao je Putin misleći na spaljivanje zgrade u Odesi 214. godine, tokom kojih je poginulo oko 50 ljudi.
 
Makron je rekao da će pozvati Zelenskog da "smiri sve", i to ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim medijima, ali je pozvao i Putina da apeluje na uzdržanost među svojim vojnicima na granici.
 
Na kraju, Makron je predložio Putinu da se sastane u Ženevi sa Bajdenom, na šta se Putin u načelu saglasio, ali je rekao da će razgovarati sa svojim pomoćnicima i insistirao da sastanak treba da bude temeljno pripremljen.

17:43

Rusi napadaju Seversk

Vitalij Kiseljov, pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR, rekao je da su počele borbe za grad Seversk u DNR. Borbe za Seversk su već počele“, napisao je on na Tviteru. Seversk se nalazi skoro 30 kilometara zapadno od Lisičanska.

16:20

Zadržan ruski brod?

U Turskoj je zadržan ruski teretni brod koji je, navodno, prevozio "ukrajinsko žito", javlja Rojters, pozivajući se na ambasadora Ukrajine u Ankari Vasilija Bodnara.
 
"U potpunosti sarađujemo sa Turskom. U ovom trenutku brod stoji na ulazi u luku, zadržala ga je carinska službe Turske", navodi agencija Rojters reči diplomate.

15:43

Njemačka: Zapad ne smije da primorava Ukrajinu na pregovore sa Rusijom

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izjasnio se danas protiv toga da Zapad primorava Ukrajinu na pregovore sa Rusijom.
 
"Ukrajina ponovo mora da povrati svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Moramo da stvorimo situaciju za Ukrajinu u kojoj će imati o čemu da pregovara, jačajući je pre početka pregovora", rekao je on u intervjuu za televizijski kanal ZDF.
 
Prema njegovom mišljenju, sada sve izgleda tako da će odluka zavisiti od ishoda na bojnom polju.
 
"Nećemo prisiljavati Ukrajinu. Odluka kada krenuti ovim, mirovnim putem je na Ukrajini. Možda su pred nama još neke teške godine", rekao je Štajnmajer.

15:30

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )