Foto: Telegram

185. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


11:00

Ruska vojska oborila „suhoj“, „mig“ i dva helikoptera Mi-8
 
Jurišna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije je u DNR oborila dva ukrajinska vojna aviona (Su-25 i MiG-29), dok su sistemi za PVO oborili dva ukrajinska vojna helikoptera Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
Osim toga, tokom proteklog dana u DNR i Zaporoškoj oblasti uništeno je deset bespilotnih letjelica. Takođe su presretnute dvije rakete ispaljene iz višecjevnih bacača raketa „Himars“ u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Portparol je dodao da je u kupjanskom pravcu uništena taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti. U borbama je ubijeno 65 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pješadije i dva kamioneta.
 

10:41

Šolc: Putin pogriješio

Efikasnost sankcija protiv Rusije je sve veća, one će morati dugo da budu na snazi, a Evropska unija i NATO su jaki kao nikada ranije, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc u tekstu za "Foreign Affairs".
 
Prema njegovim riječima, poruka Zapada Moskvi je jasna: "Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a".
 
Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogriješio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do "zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima".

10:27

U Saratovskoj oblasti, dibverzija na aerodromu , oštećena dva strateška bombardera Tu-95.
 

10:10

⚡️Zelenski je postao ličnost godine prema Financial Times.
 
Publikacija je komentarisala ovaj izbor na sljedeći način:
 
💬„Predsjednik Ukrajine postao je vodeći brod demokratskog svijeta u globalnoj borbi protiv autoritarizma koji bi mogao da definiše tok ovog vijeka. On je oličenje hrabrosti i otpornosti cijelog ukrajinskog naroda u suprotstavljanju ruskoj agresiji. Zelenski zaslužuje mjesto u istoriji zbog svog vođstva i snage.”
 

10:03

SAD potrošile decenijsku proizvodnju Stingera!


Izvršni direktor Raitheon Greg Haies:
 
Problem je što smo u prvih 10 meseci rata potrošili toliko zaliha, zapravo smo potrošili 13 godina MANPADS Stinger i 5 godina ATGM-ova Javelin. Dakle, pitanje je, kako ćemo popuniti zalihe?



09:52

Američki general Vesli Klark: „Bahmut je mlin za meso, Rusi su uhvatili Ukrajince. Linija odbrane je izgrađena tako da niko nije mogao da pobjegne sa linije.


09:33

Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u petak svom njemačkom kolegi Olafu Šolcu da je više napada „neizbježno” zbog „destruktivne” politike Zapada.
 

09:22

Bahmut - Ukrajina pojačava linije!



09:14

Rusi pogodili skladišta municije Ukrajine



09:07

Novi paket sankcija za Ruse

Evropska komisija i predstavnici zemalja Evropske unije ramotrili su pripremu devetog paketa sankcija protiv Rusije, a na spisku se može naći 180 lica, uključujući ona koja su na pozicijama u sferi tehnologije, finansija i medija, prenosi evropsko izdanje lista "Politiko",
 
Kako su saopštili diplomatski izvori, postoji uvjerenje da bi dogovor o antiruskim sankcijama mogao biti donijet relativno brzo, prije početka zasjedanja Savjeta za inostrane poslove i samita EU sljedeće sedmice.


07:59

Oboren ruski Ka-52



07:34

Kijev: Raketni napadi na Krivi Rog

Ukrajinske vlasti saopštile su da su tokom noći raketirani gradovi Krivi Rog i Nikopoljski okrug u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenio je Ukrinform.
 
Načelnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko tvrdi u objavi na Telegramu da su ruske snage gađale industrijsko preduzeće u Krivom Rogu i da je jedna osoba poginula, a tri povrijeđene.
 
Dodao je da je tokom noći gađano i mjesto u Nikopoljskom okrugu.


07:15

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe su nastavile da vode ofanzivne operacije u oblasti Artemovsk i Avdiivka.

▪Ako saveznici i partneri Ukrajine ne podrže ukrajinske snage u izvođenju velikih operacija ove zime, onda će sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da izvode manevarska borbena dejstva biti ograničena.

▪Ruske trupe su posljednjih dana opkolile ukrajinski odred sa gruzijskim dobrovoljcima kod Bahmuta, ranivši gruzijskog komandanta i ubivši šest gruzijskih dobrovoljaca.

00:31

Kramatorsk



00:25

Gubicima Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu doprinjeo je i nedostatak opreme.
 
Zbog pada temperature u Bahmutskoj oblasti oružane snage Ukrajine imaju problem sa rezervnim dijelovima i opremom od zapadnih partnera.
 
Tokom dana neprohodno blato zamjenjuju jaki mrazevi što otežava upotrebu oklopnih vozila na točkovima Maks Pro, Bušmaster i Kirpi.
 
Za isporuku municije lijekova i hrane garnizonu grada kopnene snage Ukrajine koriste sovjetska oklopna vozila MT-LB, povučena sa skladišta u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti.
 
Isturene jedinice Oružanih snaga Ukrajine prinuđene su da civilnim vozilima dođu do linije fronta, zbog čega i regularne formacije i brigade teritorijalne odbrane trpe velike gubitke.
 
Od 30. novembra do 4. decembra nestašica oklopnih vozila izazvala je velike gubitke u 109. i 241. brigadi teritorijalne odbrane na jugoistoku u rejonu Opitnog,puku bjeloruskih nacionalista “Kastus Kalinouski”, kao i 71. brigadi.
 
Posebno je teška situacija u Nacionalnom bataljonu Azov, između ostalih, teško je povrijeđen zamenik komandira čete Anton Radko.

Prilikom pokušaja da se izvuče iz granatiranja u jugoistočnom predgrađu Bahmuta, poginulo je pet gruzijskih plaćenika iz „Legija stranaca“ Oružanih snaga Ukrajine.
 
Najveći procenat gubitaka u ovim jedinicama zabilježen je kao rezultat upotrebe ATGM-ova Kornet i Konkurs od strane PMC -Vagner, kao i tenkova T-80BV uz podršku topova D-20

00:19

Strašni snimci i dalje stižu iz Bahmuta! U prethodnih desetak dana smo najmanje stotinjak sličnih slika objavili! A šta je sa onih kkoji nisu slikani?!



00:15

Prva slavjanska brigada u Avdijevki!


00:13

Putovanje od Hersona do Bahmuta... nije uspjelo.
 
Borci Azov su bezuspješno pokušali da suprotstave Vagnerovim jurišima kod Bahmuta, što je dovelo do toga da je Anton Radko, zamijenik komandira čete puka Azov, ranjen.



00:00
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )