Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, 764. dan. Ruska artiljerija uništila je ukrajinski pogon za proizvodnju dronova kod Avdejevke. U Kijevu priznaju da stagniraju na frontu zbog nedostatka resursa.


17:35 

"Dronovi su obloženi karbonskim vlaknima, crne boje, kako bi bili što nevidljiviji za sisteme praćenja i vizuelne kontrole. Lete noću. Kada se približavaju meti, dronovi isključuju motor i klize da bi bili još nevidljiviji. Ovo nosu isti dronovi koje smo vidjeli prošle godine. Imaju potpuno novu bojevu glavu, koja je veoma efikasna prilikom udara na energetski sektor. Prošle godine smo menjali oštećenu opremu radi popravke. Sada, nažalost, to više nije moguće", rekao je ministar energetike German Galuščenko, komentarišući nove ruske bespilotne letelice „Geranj”

16:38
 
Pao ruski vojni avion

Ruski avion srušio se kod Sevastopolja, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

14:24
 
Ukrajina traži PVO od NATO alijanse

Kijev je, na današnjem vanrednom sastanku Savjeta NATO-Ukrajina, zatražio od zapadnih saveznika da ga snabdiju dodatnim sredstvima protivvazdušne odbrane, nakon niza ruskih raketnih napada na kritičnu i energetsku infrastrukturu, saopštila je ukrajinska misija pri NATO-u.
 
Rusija je prošle sedmice izvela najveći napad na energetski sistem Ukrajine od početka rata 2022. godine, oštetivši agregate na velikoj brani i izazvavši nestanak struje za više od milion ljudi u brojnim regionima, navodi Rojters.
 
Ukrajinska misija pri NATO-u saopštila je i da je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov obavjestio partnere o posljedicama napada, pozivajući ih da obezbjede više opreme kako bi se Ukrajina odbranila od potencijalnih narednih napada.
 
Moskva napade na energetsku infrastrukturu opisuje kao seriju ''osvjetničkih udara'', kao odgovor na napade Kijeva na ruske regione i povećala je upotrebu balističkih projektila.

12:56
 
Ukrajinska Ambasada u Stokholmu može da regrutuje švedske državljane za rat

Portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk potvrdio je da aktivnosti ukrajinske ambasade u Stokholmu na regrutovanju stranih državljana za učešće u neprijateljstvima nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Prema njegovim rečima, zaštita teritorijalnog integriteta Ukrajine je u skladu sa principima međunarodnog prava.
 
"Odbrana teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu je sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito", rekao je on.


12:55
 
Anketa: Tri četvrtine Poljaka ne želi da ratuje sa Rusima u Ukrajini

Skoro tri četvrtine Poljaka (74,8 odsto) ne želi da se poljski ili NATO vojnici šalju u Ukrajinu, dok samo 10,2 odsto njih podržava ovo rješenje, pokazala je anketa Instituta za tržišna i društvena istraživanja (IBRiS), sprovedena na zahtjev poljskog lista "Rečpospolita".
 
"Istraživanje IBRiS-a sprovedeno u ime 'Rzečpospolite' pokazuje da 74,8 odsto ispitanika ne želi da se poljski i NATO vojnici šalju u Ukrajinu. Samo 10,2 odsto ispitanika podržava takvo rješenje, a 15 odsto nema mišljenje. Iako Poljaci ne žele da šalju trupe u Ukrajinu, pristaju da počnu pregovore sa NATO-om i Ukrajinom o proširenju protivvazdušne odbrane na teritoriju blizu granice i omogućavanju obaranja ruskih projektila ili dronova koji lete ka Poljskoj", navodi se u istraživanju Ibrisa sprovedenom krajem februara, prenosi poljska agencija PAP.
 
Dodaje se da je čak 69,3 odsto ispitanika podržalo takvo rješenje, 17,6 odsto je protiv, a 13,1 odsto nema mišljenje.
 

12:55
 
Šolc: Mir je moguć ako Putin prekine "varvarsku" kampanju

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mir u Ukrajini moguć u svakom trenutku ukoliko predsjednik Rusije Vladimir Putin prekine svoju, kako je naveo, "varvarsku" kampanju i povuče trupe.
 
12:37
 
Ukrajinci se obrušili na Dnjepar

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata skoro 40 puta gađale lijevu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, rekao je izvor upoznat sa situacijom.
12:33 

Najnoviji izvještaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem dijelu na južnodonjeckom pravcu, gubici ukrajinske vojske iznose do 145 vojnika;
Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila pješadije, četiri automobila i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Ruski sistemi PVO su tokom prethodnog dana uništili 26 raketa „hajmars“ i „vampir“, kao i 131 dron ukrajinskih snaga;

Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su položaje i odbile sedam napada ukrajinske vojske. poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, među kojima i jedan „abrams“, dva borbena vozila pešadije, devet automobila, dvije haubice M777 i dva artiljerijska oruđa D-30;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije granice i izvele napad na ukrajinsku vojsku kod Krasnogorovke, Kleščejevke i Časovog Jara u DNR. U borbama je poginulo i ranjeno više od 370 ukrajinskih vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk, dva oklopna vozila i 19 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe „krab“, dvije haubice D-30 i dva artiljerijska oruđa M119;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dvije ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Gubici ukrajinskih snaga iznose do 40 vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, među kojima i M113 američke proizvodnje, četiri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dvije haubice D-30.

11:53 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlikovao je "Zlatnom zvijezdom" komandanta grupe "Centar", general pukovnika Andreja Mordvičeva, koji je komandovao oslobađanjem Avdejevke.


11:21 

Ruska vojska je dronovima uništila dva ukrajinska vagona sa municijom tokom utovara u Zaporožju, rekao je političar iz DNR Vladimir Rogov.


11:12 

U ruskim udarima tokom noći u Harkovu je likvidirano 50 ukrajinskih vojnika, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Među likvidiranim vojnicima su i diverzanti koji su se spremali za novi napad na Belgorodsku oblast, a moguće i strani piloti koji su bili u institutu vazdušnih snaga Ukrajine "Kožeduba".


10:16 



07:26 

U luci u Sevastopolju se održavaju vojne vježbe uz primjenu minobacača, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.


07:22

U nekim zemljama razmatraju se perspektive za mir u Ukrajini, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc za list „Markiše algemajne cajtung“.

„Dio zemalja, uključujući Ukrajinu, na nivou savjetnika za bezbjednost razmatraju kako bi izgledalo to što bi vodilo mirovnom procesu. Ali da budem jasan: mir je moguć u svakom trenutku“, rekao je on i ponovio da je za to potrebno da Rusija prekine sukob i povuče vojsku.


07:19 

Ukrajinska vojska stagnira na prvoj liniji fronta zbog nedostatka resursa, izjavio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak u intervjuu za portal „NV“.

Prema njegovim riječima, imenovanje Aleksandra Litvinjenka za novog sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine ima za cilj da ojača analitičku komponentu, pošto je zemlja „u stagnaciji“.

„Mislim na stagnaciju duž linije fronta. Vidimo da nam nedostatak resursa ne dozvoljava da planiramo bilo kakve efektivne ofanzivne operacije na taktičkom nivou“, ocijenio je Podoljak.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )