Foto: Telegram

U toku je 233. dan rata u Ukrajini!


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

10:40

 #IURI BRIFING

Infrastruktura širom Ukrajine, od Lavova do Sumija i Harkova, pogodila je danas popodne u masovnom ruskom udaru raketa i dronova, kao odgovor na ukrajinske napade na grad Belgorod i Kursku oblast u Rusiji. Po svemu sudeći, razmjena neće stati narednih dana.
 
Borbe u Bahmutu se nastavljaju, za sada nema definitivnog ishoda. Jezgro branilaca Bahmuta na ukrajinskoj strani više nisu pripadnici AFU, već plaćeničke jedinice.


Svatovo – Ukrajinski pokušaji da ispitaju rusku odbranu, za sada bezuspješni, ali tamošnja neprijateljska grupa ostaje dovoljno jaka za bar lokalnu ofanzivu prema samom gradu Svatovu. Herson - napad odvraćanja pažnje skoro je postao uobičajen, odbijen.

Sve veći broj izveštaja ukazuje da bi AFU sutra, na Dan ukrajinske armije, ili uskoro, mogla da pokuša ozbiljnu ofanzivu u pravcu Zaporožja prema Melitopolju i Berdjansku.


10:39

Nova grupa zarobljenih ukrajinskih vojnika!



10:34

Uništenje ukrajinskog BUK sistema kod Zaporožja!



10:30

Rijedak snimak Šturm S kompleksa kod Zaporožja!



10:27

"Paranoja"

"Tvrdnje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja o mogućnosti nuklearnog napada Rusije na Ukrajinu, nisu ništa drugo do paranoja."

10:25



10:23 

Ukrajinske snage sve intenzivnije gađaju Hersonsku oblast, a pri tome ciljaju mjesta gdje se nalazi veliki broj civila, rekao je zamijenik šefa administracije te oblasti Kiril Stremousov u video-obraćanju građanima objavljenom na Telegramu.
Prema njegovim riječima, na meti su stambeni objekti, hoteli, pijace, tamo gdje „ukrajinski nacisti mogu da ubiju veliki broj civila“.

09:53 

Zaporoška nuklearka prestaje da koristi američko i prelazi na rusko gorivo

Zaporoška nuklearna elektrana prestaće s korišćenjem američkog goriva i preći na rusko, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
Prema njegovim riječima, u radu energetskih blokova nuklearke je još na osnovu odluke kijevskih vlasti korišćeno gorivo američke kompanije, što, kako Rogov tvrdi, ne odgovara ni pravilniku, ni tehničkim zahtjevima.


09:48 

Krimski most bi trebalo da bude obnovljen do 1. jula 2023. godine

Za obnovu Krimskog mosta zadužena je kompanija „Nižnjeangarsktransstroj“, a radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 1. jula 2023. godine, navodi se u nalogu ruske Vlade, objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

09:27 

U napadu ukrajinskih snaga na naselje Oktjabrski u Belgorodskoj oblasti ima žrtava, saopštio je Istražni komitet Rusije.
„U naselju Oktjabrski u Belgorodskoj oblasti u napadu ukrajinskih snaga, dignuto je u vazduh skladište sa municijom. Došlo je do detonacije. Prema preliminarnim podacima, ima poginulih i ranjenih“, ističe se na Telegram kanalu resora.
Dodaje se da je nakon napada predsjednik IK Aleksandar Bastrikin naložio da se pokrene istraga.

09:15

🎥Uništavanje ukrajinske tehnike ruskim "kamikaza" dronovima "Lancet"
 



09:07 

LNR i Kijev su izvršili razmenu zarobljenika. U LNR se vratilo 10 vojnika.


09:00 

Ukrajinske snage su minirale civilne objekte u okolini grada Artjomovska na teritoriji DNR, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko. Objekti se nalaze na oko šest kilometara od grada.

08:57 

Okružni sud u Simferopolju naložio je dvomjesečni pritvor, do 8. decembra, petorici optuženih za teroristički akt na Krimski most, saopšteno je Sputnjiku iz suda.

08:34 

Čitava teritorija Hersonske oblasti biće oslobođena od ukrajinskih snaga, rekao je za Sputnjik zamjenik šefa administracije te oblasti Kiril Stremousov.

08:15 

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je tokom intenzivnih konsultacija sa Rusijom i Ukrajinom došlo do približavanja stavova kada je riječ o uspostavljanju bezbjednosne zone oko Zaporoške nuklearke.

Prema njegovim riječima, situacija oko nuklearke je neprihvatljiva i potrebno je što pre preduzeti mjere u cilju njene zaštite.


08:10 

Administracija Zaporožja, koji je pod kontrolom Kijeva, saopštila je da je zbog vatre koja otvorena na grad oštećeno nekoliko infrastrukturnih objekata i da je izbio požar.

07:27 

Kompanija Ilona Maska „Spejs Iks“ traži od Pentagona 124 miliona dolara kako bi pokrila troškove korišćenja sistema „Starlink“ u Ukrajini, javlja Si-En-En. Kompanija je predložila američkom Ministarstvu odbrane da na sebe preuzme te troškove.

Američki biznismen je odbio da finansira Starlink sisteme za Oružane snage Ukrajine, sugerišući da se o tome pobrine Pentagon. U odgovoru na tvit ukrajinskog ambasadora u SAD „Odjebi“, Mask je napisao „Mi slijedimo njegov savjet“.
 
07:22 

Poljski plaćenici sprovodili su čistku u Harkovskoj oblasti, bacajući granate i pucajući u civile, rekao je za Sputnjik jedan stanovnik regiona.

On je dodao da su se plaćenici pojavili nakon pregrupisavanja ruskih snaga.

07:15

Zapadni plaćenici upali su u zamku u Zaporoškoj oblasti, rekao je predstavnik administracije regiona Vladimir Rogov.

„Grupa od 10 ljudi, stranaca, ušlo je na naše položaje kod mjesta Pologi. Pustili su ih a onda je počela bitka“, ispričao je Rogov.

On je ranije rekao da se zajedno sa Ukrajincima na liniji fronta kod Zaporoške oblasti bore plaćenici iz 34 zemlje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )