Foto: Telegram

Počeo je i sto peti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

08:30

Donski kozaci na frontu!



08:25

Čečeni na frontu tvrde da ukrajinske snage odbacuju oružje i bježe!


08:21

Ruski mediji prenose izjavu čečenskog komandanta datu crnogorskoj televiziji "IN4S"



08:15


Analitika o situaciji u Ukrajini 7. juna
 
"Šojgu je zvanično najavio oslobođenje Svjatogorska. I mada nije pomenuo oslobođenje manastira na suprotnoj obali, takav zaključak automatski proizilazi iz njegove izjave. Jer bez oslobođenja manastira nije moguće zauzeti sam Svjatogorsk. Osim toga, oslobođenje Lavre sa terena potvrđuju ratni dopisnici i mještani. Okupacija Lavre znači da su sela pored nje - Bogorodičnoje i Tatjanovka - osuđena na propast. Oni se sada bore za njih."

"Južno od Limana zauzeto je vrlo malo naselje Iljičevka. Borbe u rejonu Belogorovke na autoputu Lisičansk-Soledar se nastavljaju, kod Avdejevke, savezničke snage su stigle do Krasnogorovke i Kamenke, ali je vatreno opkoljenje AFU u ovoj oblasti još daleko."
 
"Na pravcu Harkova - nema promjena".

08:12

Lavrov doputovao u Ankaru na razgovore sa Čavušogluom

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doputovao je u zvaničnu posJetu Turskoj, gde će danas u Ankari razgovarati sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.
 
Kako je saopštila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dva ministra razgovaraće o situaciji u Ukrajini i u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, kao i o situaciji na Balkanu, u Avganistanu i centralnoj Aziji.
 
Lavrov i Čavušoglu će razgovarati i o perspektivama trgovinsko-ekonomske saradnje sa Zapadom tokom perioda antiruskih sankcija, preneo je TAS S.

08:08

"SAD ne sprovode sopstvene sankcije"

Na to je skrenuo pažnju predsednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin. Isporuke nafte iz Ruske Federacije u SAD su se u martu skoro udvostručile. Iako je početkom meseca Bajden rekao da Vašington zabranjuje kupovinu nafte od Ruske Federacije. SAD su takođe primorale zemlje EU da napuste ruske energetske resurse. "Neka sada evropski zvaničnici objasne zašto njihovi građani moraju da trpe Bajdenov rast cena", piše Volodin.


07:40

Velika Britanija brani optužene u DNR

Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno da "pripremi sve predstavke" odbrane u vezi sa mogućom smrtnom presudom, koju bi sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da izrekne dvojici britanskih državljana, optuženih da su na strani Ukrajine učestvovali u sukobima u Donbasu, izjavio je Dominik Rab, zamenik premijera i ministar pravde.
 
"Ne znam sve detalje u vezi s tim slučajem, ali naravno očekivali bismo da se poštuju zakoni o oružanim sukobima. Znam da će se Forin ofis pobrinuti da pripremi sve predstavke za odbranu", poručio je Rab u utorak, prenosi TAS S.
 
Britanski državljani Ajden Ejzlin i Šon Piner, kao i državljanin Maroka Sadun Brahim, pojavili su se juče pred Vrhovnim sudom DNR i dali izjave, a nakon toga su saslušani i svedoci.
 
Državno tužilaštvo DNR je saopštilo da je završilo istražni postupak u krivičnim predmetima protiv Pinera, Ejzlina i Brahima i sud je u ponedeljak počeo da razmatra njihove optužnice.
 
Portparol državnog tužilaštva ukazao je da bi se optuženi mogli suočiti sa smrtnom kaznom.

07:31

Ukrajinske trupe granatirale aerodrom u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su u srijedu ujutro aerodrom u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
 
"Zabilježena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u sledećim pravcima: 6.04 – naselje Opitnoe – grad Donjeck (Aerodrom): iz tenka je ispaljeno 15 granata kalibra 125 mm", navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

07:21

Zelenski: Najteža zima pred nama, bez izvoza gasa i uglja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, „najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TAS S.
 
"Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmjerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegram kanalu.
 
Premijer Denis Šmigal saopštio je da je proizvodnja uglja u ukrajinskim rudnicima opala za trećinu od kraja februara, kada je počeo rat, i preporučio stanovništvu "da se pripremi za najtežu grejnu sezonu u Ukrajini", navodi TAS S.
 
Vlada je zadužila državnu kompaniju za naftu i gas Naftogas da akumulira najmanje 19 milijardi kubnih metara gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima.
 
Prema rečima ukrajinskog premijera, zemlja je završila prethodnu grejnu sezonu sa preostalih devet milijardi kubnih metara gasa u svojim skladištima, a sa 1. junom ove zalihe su iznosile 10 milijardi kubnih metara gasa, navodi TAS S.

07:19

Najveća isporuka oružja Poljske Ukrajini u poslednjih 30 godina

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska sklapa sa Ukrajinom najveći ugovor o isporuci oružja Kijevu u poslednjih 30 godina.
 
Moravjecki je tokom posjete fabrici oružja Huta Stalova Vola (HSV) u Stalovoj Voli objasnio da ugovor podrazumjeva isporuku više od 50 haubica Ukrajini u vrijednosti od 650 miliona evra.
 
Moravjecki je rekao da će Ukrajina platiti samo dio cijene poljskog naoružanja, a da će ostatak pokriti Evropska unija, prenosi Intefaks. Poljska je Ukrajini već isporučila oko 250 tenkova T-72, višecjevne raketne sisteme Grad i samohodne haubice.

07:18

Svjetska banka odobrila pomoć Ukrajini od 1,49 mlrd dolara

Bord izvršnih direktora Svetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, saopšteno je iz te međunarodne finansijske institucije.
 
Nova sredstva su dio ukupnog paketa podrške od preko 4,0 milijarde dolara koji mobiliše Svetska banka. Paket uključuje finansijske garancije Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Litvanije, Letonije i drugih država, prenosi Tas s.
 
Svjetska banka očekuje da sredstva iz ovog projekta budu iskorišćena "za isplatu plata državnim i socijalnim radnicima".
 
Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas je naveo u saopštenju da banka „radi sa zemljama donatorima na mobilizaciji finansijske podrške" i da preduzima mjere „kako bi pomogla da se Ukrajincima omogući pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti".

07:17

Više od 1.000 zarobljenika iz Azovstalja prebačeno u Rusiju

Više od 1.000 ukrajinskih vojnika, koji su se predali u Marijupolju, prebačeni su u Rusiju zbog istrage, rekao je danas za TAS S izvor iz policije.
 
„Preko 1.000 ljudi iz Azovstalja prebačeno je u Rusiju. Pripadnici policije rade sa njima. Istražitelji takođe planiraju da u narednom periodu pošalju još drugih zarobljenika u Rusiju “, saopštio je ovaj izvor.
 
Prema njegovim riječima, u Moskvi se trenutno nalazi oko 100 ljudi, „uključujući strane plaćenike koji su se predali u Marijupolju“, a TAS S nije uspeo u ovom trenutku da dobije zvanične komentare od istražnih i policijskih organa o ovim informacija.
 
Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je 20. maja da su ruske trupe zauzele fabriku Azovstalj u Marijupolju, gde su se nalazili pripadnici ukrajinskih snaga.
 
Prema podacima ruske strane, ukupno se predalo oko 2.400 ljudi, i dok Kijev traži njihovu primopredaju kroz razmjenu zarobljenika, neki ruski zvaničnici zahtijevaju da se pojedinim vojnicima sudi.

07:00

210 tijela vojnika iz Azovstalja preuzela Ukrajina u razmjeni!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )