Foto: Telegram

314 dan rata u Ukrajini!


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


10:39

Od Soledara će slabo šta ostati!




10:30



10:17

Rusi se svete!

Ukrajinski izvor: 
 
MI-6 prenio je obavještajne podatke Kabinetu predsjednika Zelenskog i Generalštabu da je Kremlj naredio Ruskom generalštabu da pripremi niz udara na kritičnu infrastrukturu i civilne objekte u Kijevu. Napad na Makeevku izazvao je burnu reakciju u ruskom društvu, što primorava Kremlj da razmisli o situaciji i podigne ulog u ratu u Ukrajini, kao što je to bio na jesen, kada je izvršena diverzija na Krimskom mostu.

10:00

Marinka


09:42

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe napale su infrastrukturu Kijeva uz pomoć dronova iranske proizvodnje u noći između 29. i 30. decembra.

▪Ruske trupe su nastavile da izvode kontranapade duž linije Svatovo-Kremennaja.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Avdijevke, kao i u Artemovsku /Bahmutu/.

▪Ruski zvaničnici nastavljaju da integrišu  teritorije u sastav Ruske Federacije.

09:30

Najjača eksplozija u eteru francuske TV - uništenje privremene baze Oružanih snaga Ukrajine od rakete
Nakon što je raketa pogodila hotel Man u Družkovki i želj.stanicu, jasno je vidljiva druga eksplozija - to je detonacija tako uskladištene municije.

Družkovku kod Kramatorska od 2014. godine zauzima Kijev, približava mu se front, grad je pun ukrajinskih oružanih snaga koje koriste hostele i hotele za opremanje privremenih baza.
Zanimljivo je da  Ukrajinci ne pokazuju nijedan snimak sa mjesta razaranja hotela MAN i željezničke stanice, svuda prikazuju samo Ledenu arenu, kroz koju su takođe proletjeli.


 


09:13

Ukrajinska javnost izvještava da zbog ruskih udara više ne postoji ledena arena u Družkovki (dio DNR pod kontrolom Kijeva). Ovo nije sasvim tačno.
Družkovka više nema platformu za istovar vojnih vozova.
 
Prema ruskim podacima, u trenutku udara, snimljenog na ovom snimku, iskrcavao se ešalon sa dva lansera MLRS Himars, četiri češka vampira i municijom za njih.

Takođe na ovom ešalonu stigle su ukrajinske mobilisane trupe, koje su prebačene za snabdijevanje potučenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine kod Artemovska /Bahmuta/. Ruševine se još raščišćavaju, ali prema jutarnjim podacima, gubici neprijatelja su već premašili 100 ljudi.
 
A ledena arena u Družkovki je oštećena kao rezultat detonacije raketa na MLRS ukrajinske vojske
 



09:00

Ukrajinska vojska je u Artemovsku (ukrajinski Bahmut) napravila je „500 linija odbrane“, tako da se teško napreduje, izjavio je osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin
 
💬 „Artjomovsk je tvrđava u svakoj zgradi. Momci se bore za svaku kuću, ponekad više od jednog dana. Ponekad nedeljama za jednu zgradu“, rekao je Prigožin za Sputnjik.
 
   Prema njegovim rečima, posle zauzimanja jedne zgrade ne može da se kaže da je odbrana ukrajinskih trupa probijena.
 


08:55

Ukrajinska ledena dvorana uništena u raketnom napadu

U raketnom napadu ruskih trupa u istočnoj Ukrajini uništena je ledena dvorana u gradu Družkivka u regionu Donjecka, saopštila je Ukrajinska hokejaška federacija.
 
Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dve osobe, prenosi Rojters.
 
"Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana", objavila je federacija na Telegramu, navodeći hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Marijupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku i arenu Altair u Družkivki, izveštava britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri navedene informacije.
 
Ukrajinski hokejaški klub Donbas, koji Altair koristi od 2014., kada su proruski separatisti proglasili Donjecku Narodnu Republiku, izvestio je da je dvorana uništena u raketnoj paljbi.
 
Ta dvorana bila je mesto održavanja ukrajinskih prvenstava, međunarodnih takmičenja i kulturnih događaja, rekao je menadžer kluba Fedor Iljenko.
 
On je napisao na Fejsbuku da je to mesto bilo "više od zgrade", jer je bilo domaćin najveće ukrajinske škole hokeja i umetničkog klizanja.
 
Rusija je pokrenula masovne vazdušne udare na ukrajinske gradove nakon što je pretrpela nekoliko poraza na bojnom polju u drugoj polovini 2022. godine, a Moskva kaže da ti udari na ukrajinsku infrastrukturu imaju cilj da umanje sposobnosti Kijeva za borbu, navodi Rojters.



08:07

Moskva šalje domaće dronove ruskim trupama u Ukrajini

Male izviđačke bespilotne letelice poznate kao Binokl (Binokular) počele su da stižu ruskim trupama koje su raspoređene u Ukrajini, saopštila je danas za TASS ruska tehnološka firma koja proizvodi dronove.
 
Najnovije bespilotne letelice koje proizvodi "Sjomka s vozduha" su dva do tri puta jeftiniji od kineskih bespilotnih letelica "DJI Mavic" koje se aktivno koriste u borbenim dejstvima, rekao je portparol kompanije Dmitrij Zubarev.
 
Ruska bespilotna letelica je opremljena kompaktnim termovizirom koji otkriva neprijateljske snage i sposobnosti u bilo koje doba dana ili noći, a takođe ima i mogućnost izbacivanja granata, navodi TASS.


07:40

Na francuskoj televiziji emitovan snimak ruskog udara na ledenu dvoranu u gradu Družkivka



07:38

Izvještaj ukrajinskog generalštaba

Ukrajinske raketne i artiljerijske snage izvele su u protekla 24 sata 13 napada na područja koncentracije ruskih trupa, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
 
U današnjem izvještaju, Generalštab je takođe izvjestio da je ruska vojska lansirala najmanje šest projektila, 52 vazdušna udara i preko 70 napada višecjevnim raketnim bacačima na Ukrajinu.
 
Svi raketni napadi bili su usmjereni na civilnu infrastrukturu, tvrde iz generalštaba.
 
Ukrajinci kažu da su takođe oborili ruski helikopter Ka-52, 27 bespilotnih letjelica kamikaza iranske proizvodnje Šahed-136 i odbile ruske napade u blizini 13 naselja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.


07:38

Trupe zauzele ostrvo Veliki Potjomkinski

Oružane snage Ukrajine zauzele su ostrvo Veliki Potjomkinski u blizini delte rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, objavila je 2. Ukrajinska pravda, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci.
 
Ostrvo se nalazi između lijeve i desne obale rijeke Dnjepar u blizini Hersona.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )