Foto: Telegram

322. dan rata u Ukrajini!


19:26 

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin potvrdio je da je grad Soledar potpuno oslobođen.

Kako je precizirao, iz Soledara su izvedeni civili, a likvidirano je 500 ukrajinskih vojnika koji nisu htjeli da se predaju.

Objavljujemo izjavu Jevgenija Viktoroviča Prigožina
 
„Još jednom želim da potvrdim potpuno oslobođenje i čišćenje teritorije Soledara od jedinica ukrajinske vojske. 
 
Civili su povučeni, ukrajinske jedinice koje nisu htjele da se predaju su uništene. 
Ubijeno je oko 500 ljudi. Cijeli grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika. 
 
Ni o kakvom humanitarnom koridoru ne može biti govora. Počinjemo sa čišćenjem mina.

Video Vagnera zbog dužine morate vidjeti na Telegramu:

 

18:33

Soledar nije pao?

U video obraćanju, Zelenski je ismijao ruske tvrdnje da su njihovi borci zauzeli dijelove grada Soledara.
 
On je rekao da su borbe u toku i ponovio ono što su danas rekli i drugi ukrajinski zvaničnici – da Soledar ostaje pod ukrajinskom kontrolom.


18:32

"Kijevu trebaju konkretni koraci"

Zelenski je pozvao NATO da učini više od obećanja Ukrajini da su vrata članstvu otvorena. "Kijevu su potrebni konkretni koraci dok pokušava da se pridruži vojnom savezu", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.
 
Kijev je zatražio brzo članstvo u NATO-u prošlog septembra, sedam mjeseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu. NATO kaže da ima politiku otvorenih vrata prema Ukrajini, ali nije rekao da li će ubrzati korake ka mogućem pridruživanju Kijeva.
 
"Danas Ukrajini nije dovoljna samo podrška kolega iz NATO-a i podrška u vidu retorike otvorenih vrata. To nije dovoljno da motiviše našu zemlju i naše vojnike", rekao je Zelenski.

17:43

BAHMUT


17:10

"Čuje se artiljerijska vatra"

Novinska ekipa CNN-a u Donjecku danas čuje stalnu artiljerijsku vatru u blizini Soledara. "Mi smo sedam kilometara od mjesta gdje se vodi tijesna bitka. Možete čuti artiljeriju, možete je čuti kako ide u pravcu grada", javio je reporter CNN-a Ben Vejdman.
 
Nekoliko kilometara od linije fronta, ukrajinske trupe izvršavaju svoje zadatke održavanja i logistike i ne pokazuju znake povlačenja.
 
Na licu mjesta bio je i načelnik gradske uprave Soledara koji je pomagao u podjeli kutija pomoći mještanima.


16:42

Novi komandant

Načelnik Generalštaba Gerasimov imenovan je za komandanta Združene grupe ruskih snaga u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Precizira se da su njegovi zamjenici postali glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov i zamjenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim.

Nivo komandovanja u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini povećan je, između ostalog, zbog proširenja obima zadataka koje treba rešavati i potrebe za tešnjom saradnjom između vidova i rodova vojske, kao i poboljšanjem kvaliteta svih vidova podrške i efikasnosti komandovanja i upravljanja grupama trupa (snaga), objašnjava se u saopštenju Ministarstva.

15:19

EU je spremna za dug rat

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, čija zemlja predsjedava EU, rekao je da je EU "spremna za dug rat" u Ukrajini i da će podržavati Kijev protiv ruske agresije "koliko god bude potrebno".
 
"Uprkos stalnim pokušajima Rusije da nas podijeli, jedinstvo unutar EU i preko Atlantika je snažno. EU je spremna za dug rat i nastaviće da stoji uz Ukrajinu uz političku, ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku sve dok je to potrebno. “, rekao je Bilstrom na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

14:42

Putin: Ništa nisu pogodili

Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio se i zahvalio ruskoj Vladi na radu protekle godine.
 
"Ništa od onoga što nam je protivnik predskazivao nije se dogodilo. A to je učinjeno zahvaljujući, naravno, prije svega građanima Rusije, njihovoj pribranosti, našoj ukupnoj pribranosti i spremnosti za izazove, spremnosti za rad u složenim uslovima. Ipak, nisu na posljednjem mjestu rezultati rada vlade“, rekao je Putin.

14:11


13:00

Pušilin: Režim Zelenskog je pokušao da od Soledara i Artjomovska (Bahmut) napravi još jedan simbol „nepobjedivosti“.
 
 Pušilin:
 "Zelenski i kompanija" su šoumeni i za njih je svaki grad u kome se vode borbe, nastup. 

Takav je osećaj da oni i dalje misle da ne umiru pravi ljudi, nego glumci.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )