Foto: Telegram

Ušli smo u 56 dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

17:15

Raketa u drajv inu! Harkov!


17:09

Rusija ima nekoliko ciljeva koje će pokušati da ostvari u ovoj fazi rata u bici za Donbas, prenosi The Guardian, pozivajući se na jednog evropskog zvaničnika.
 
Ciljevi Kremlja:
 
▪Zauzimanje Donbasa
 
▪Obezbeđivanje kopnenog koridora do Krima
 
▪Zauzimanje oblasti Herson da bi se obezbedilo snabdevanje Krima svežom vodom
 
▪ Zauzimanje dodatnih teritorija koje bi se mogle koristiti kao tampon ili adut u pregovorima.

16:37

Čečeni u Rubežnoe,ukrajinske snage napustile grad!

16:35

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je uspješno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma Pleseck.
 
Vladimir Putin je čestitao ruskoj vojsci na uspješnom testiranju Sarmata. Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat obezbijediti bezbjednost Rusije i natijerati na razmišljanje "one bijesne koji pokušavaju da je ugroze“. Prema njegovim riječima, pri izradi Sarmata korišćene su domaće tehnologije koje će obezbijediti nesmetanu serijsku proizvodnju.
 
Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da je nova raketa Sarmat sposobna da pogađa ciljeve na velikim dometima koristeći različite putanje leta. Jedinstvene karakteristike mu omogućavaju da "garantovano prevaziđe sve postojeće i buduće odbrambene sisteme od raketa“, saopštilo je ministarstvo.

16:31

Prvi snimak testiranja nove interkontinentalne rakete "Sarmat"



16:25

Mariupolj



16:18

Medvedev o nedoslijednosti zapadne retorike

"Generalni sekretar UN predlaže da se u Ukrajini proglasi četvorodnevno uskršnje primirje.Sat vremena kasnije, njemački kancelar drug Šolc poziva na povećanje isporuke oružja Ukrajini, uključujući i teško, da Rusija, kako vole da kažu, nikada neće pobijediti. Veoma dosljedan stav međunarodne zajednice.”


15:57

"Ograničenja protiv ruskih metalurga su u suprotnosti sa normama STO", rekao je Vladimir Putin.
 
Predsjednik Rusije je naložio vladi da do 1. juna procijeni zakonitost odluka zapadnih zemalja protiv ruske metalurške industrije.


15:19

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da borbeni helikopteri koje su SAD isporučile Ukrajini mogu da se koriste za udar na rusku teritoriju. Reč je o helikopterima Mi-17: SAD su ih prvobitno kupile za avganistansku vojsku, ali su potom odlučile da ih predaju Ukrajini.


14:44

Kineski ministar odbrane je u razgovoru sa šefom Pentagona pozvao Sjedinjene Države da prestanu da potcijenjuju kinesku odlučnost i sposobnosti.


14:21

Danas se otvara koridor između Mariupolja i Zaporožja

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko najavio je da se koridori za evakuaciju između Marijupolja i Zaporožja otvaraju danas od 14 časova po lokalnom vremenu. Bojčenko je objavio da će stanovnici moći da se ukrcaju u autobuse iz gradske Taganrogske ulice, kao i da će se zaustaviti u blizini čeličane "Azovstalj" u kojoj se kriju ukrajinski vojnici i Bulevara Ševčenka, prenosi Bi-Bi-Si.


14:04

Potpuna lista ukrajinskih umjetnika, novinara i kulturnih radnika kojima je zabranjen ulazak u Rusiju na period od 50 godina



13:55

Kijev: Zaustavljeno napredovanje ruskih snaga ka Slavjansku

Ukrajinske trupe zaustavile su napredovanje ruskih snaga iz grada Izjuma na sjeveroistoku zemlje prema obližnjem Slavjansku, saopštio je danas savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič.
 
"Tamo su usmjerili svoje snage, tamo pokušavaju da napreduju, ali za sada ne uspijevaju", izjavio je on u video obraćanju, prenosi Rojters.
 
Arestovič je naveo i da se ukrajinske snage u opkoljenom gradu Marijupolju dobro drže, uprkos upornim ruskim napadima na čeličanu Azovstal, navodi britanska agencija.


12:59

Rusija nije zainteresovana za razmijenu Viktora Medvedčuka, jer je Putinov kum iznevjerio Kremlj obmanjujući ga o velikom procentu proruskih ljudi među Ukrajincima, rekao je Mihail Podoljak.


12:44

"Ruske snage napreduju ka Zaporožju"

Ruske snage napreduju ka jugoistočnom gradu Zaporožje, saopštilo je regionalno vijeće u srijedu.
 
"Situacija na liniji fronta sugeriše da neprijatelj pokušava da napreduje u pravcu Zaporožja, ali trpi gubitke i usmjerava najviše snage ka kontroli okupiranih granica", navodi se u saopštenju.


12:43

"Rusija će djelovati doslijedno"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je da je tragedija u Donbasu natjerala Rusiju da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
 
Kako je rekao, Rusija će djelovati doslijedno.
 
"Obezbedićemo da se život u Donbasu vrati u normalu. Zahvaljujući Rusiji, u Donbas će doći mir", rekao je


12:01

"Putin i Zelenski treba da donesu odluku"

Izrael potvrđuje svoju spremnost da bude domaćin mogućeg sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog iz Ukrajine, rekao je izraelski ambasador u Rusiji Aleksandar Ben Cvi.
 
"Svakako", rekao je odgovarajući na pitanje.
 
"Međutim, Putin i Zelenski treba da donesu odluku", dodao je amdasador u intervjuu za TASS.
 
Prema njegovim riječima, Izrael bi smatrao "velikom čašću" da bude domaćin mogućih razgovora ruskog i ukrajinskog predsjednika. Bićemo srećni da budemo domaćini takvog sastanka u Jerusalimu", napomenuo je Ben Cvi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )