Foto: Telegram

Rat u Ukrajini danas je ušao u 103. dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

20:15

Situacija na pravcu Nikolajev-Herson od 17.00 6. juna 2022.
 
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su zauzeti mostobran na južnoj obali reke Ingulec u oblasti Davidov Brod.
 
U posljednjem izvještaju smo izvijestili  Oružane snage RF morale da se povuku iz Davidovog Broda. Nakon toga, most je prvo porušen, presjecajući put za povlačenje Oružanim snagama Ukrajine, a potom su ukrajinske jedinice koje su ušle u selo pogođene artiljerijom i armijskom avijacijom.

U stvari, komanda Oružanih snaga RF u ovoj oblasti, odlučivši da izbjegne nepotrebne gubitke među ljudstvom i tehnikom, zapravo je namamila BTGr Oružanih snaga Ukrajine u vatrenu vreću. Sličan manevar izveden je 8. maja na ostrvu Zmejni, odakle su se takođe povukle Oružane snage RF da bi se kasnije uništile desantne jedinice Oružanih snaga Ukrajine.
 
▪Nakon povlačenja Oružanih snaga Rusije iz sela, ukrajinske jedinice koje su tamo ušle počele su da udaraju: uništene su sve snage Oružanih snaga Ukrajine na ovom području.  Oružane snage RF su ponovo zauzele Davidov Brod i opremile tenkovske položaje na južnoj obali Inguleta.

▪U Beloj Krinici Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da drže ranije zauzeti mostobran, izvodeći okršaje sa Oružanim snagama Ukrajine.
 
▪Oružane snage Rusije izvele su raketne udare na grupu čamaca u ušću Dnjepra. Prema nepotvrđenim informacijama, konačno je pogođen desantni brod „Jurij Olefirenko“, koji je stalnim granatiranjem ometao jedinice Oružanih snaga RF na Kinburnskom ražnju i Aleksandrovki.
20:13

Zarobljeni pripadnik Krakena kod Harkova



20:10

Ovako izgleda priprema i izviđanje Orlanom!



20:06
 
Rusija uvela individualne sankcije 61 američkom zvanicniku
 
Rusija je uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i sekretarku za energetiku Dženifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Ministarstvo je navelo da je uvelo individualne sankcije kao odgovor za stalno širenje američkih sankcija protiv ruskih političkih i javnih ličnosti, kao i predstavnika domaćeg biznisa, preneo je Rojters.
 
19:35
 
Putin potpisao
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se predviđa isplata pet miliona rubalja /147634.48 KM/ porodicama poginulih pripadnika Nacionalne garde Rusije (Rosgardije) u Ukrajini i Siriji.
 
18:54
 
Amerika zaplijenila dva aviona ruskog oligarha Romana Abramoviča / U SAD se slični njemu zovu filantropi i biznismeni/
 
 
 
 
 
18:35
 
Borba na moru
 
Ukrajinska vojska objavila je da je potisnula ruske ratne brodove više od 100 kilometara od ukrajinske obale Crnog mora, gde ruski brodovi već nedjeljama sprovode pomorsku blokadu.
 
17:42
 
Rusi završavaju?
 
Portparol Minitarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske snage završavaju sa oslobađanjem Svjatogorska i susednih teritorija, koje se nalaze u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).
 
"Ruske oružane snage završavaju sa oslobađanjem grada Svjatogorska u DNR i teritorija oko grada", kazao je Konašenkov, preneo je TAS S.
 
17:38
 
Zelenski u Zaporožju
 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posetio je danas grad Zaporožje. Ovo je drugi put da Zelenski napušta prestonicu Kijev od početka rata.
 
U video snimku koji je objavio nakon posjete, on je rekao da je sreo ljude koji su uspjeli da pobjegnu iz Mariupolja, grada koji su ruske snage mjesecima uništavale, a zatim zauzele nakon što su se poslednji branioci predali, skrivajući se u čeličani Azovstal.
 
"Sreo sam se sa stanovnicima Mariupolja koji su uspjeli da pobjegnu iz grada, sa svojom djecom. Ovde su primljeni ljudski i srdačno. Uslovi u kojima sada žive su privremeni, ali nisu loši. Postavljali su mi teška pitanja. Mislim moći ćemo da odgovorimo "Svaka porodica ima svoju priču. Većina je bez muškaraca. Neki su na ratištu, neki su zarobljeni, a neki su nažalost ubijeni. Nema domova, nema voljenih. Za djecu moramo da živimo", - rekao je Zelenski na snimku.
 
16:36
 
Kažnjen medij zbog lažnog izvještavanja?
 
Sud u Moskvi izrekao je kaznu od 20 miliona rubalja (325.214 dolara) emiteru Radio Liberti/Radio Slobodna Evropa (RSE) koju podržavaju SAD, zbog "lažnog izvještavanja o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini", prenijela je danas novinska agencija Interfaks.
 
Ruska služba za nadzor komunikacija početkom marta blokirala je sajtove Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda i nekih drugih stranih medija. Rusija je u martu uvela zakon koji je zbog cenzure prisilio mnoge strane medije da se povuku iz te zemlje, podsjeća se u izvještaju Rojtersa.
 
16:07
 
"Rusija bi mogla da opozove ambasadore"
 
Oštre reakcije usledile su iz Moskve nakon što su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, koji je danas trebalo da dođe u posjetu Beogradu.
 
Ruski diplomata Sergej Ordžonikidze upozorio je da bi Rusija mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa Lavrovim.
 
16:01
 
Bačene dve granate iz drona
 
U Pridnjestrovlju su na teritoriju voznog parka rezervne jedinice mirovnog kontingenta bačene dve eksplozivne naprave i to iz drona, saopštio je Istražni komitet te nepriznate republike.
 
"Neidentifikovana bespilotna lejtelica je 5. juna oko 5.10 časova bacila dve eksplozivne naprave na teritoriju voznog parka u području naseljenog mesta Vladimirovka. Pretpostavlja se da je riječ o granatama RGD-5", navodi se u saopštenju. Kako je precizirano, u napadu drona nema povrijeđenih i nije pričinjena materijalna šteta. Stručnjaci su na licu mjesta izvršili neophodne istražno-operativne radnje i zaplijenili ostatke eksplozivnih naprava.
 
15:34
 
Zelenski: Ruske snage imaju brojčanu prednost
 
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da ruske snage imaju brojčanu prednost u bici za istočni grad Sjevedonjeck, ali da ukrajinske snage imaju sve šanse da uzvrate.
 
Zelenski je rekao novinarima na brifingu u Kijevu da će situacija za Ukrajinu postati veoma teška, ako Rusija udje u istočni region Donbasa, prenio je Rojters. On je istakao da Rusija konstantno želi da okupira južni grad Zaporožje i da se nadvila pretnja nad tim regionom.
 
15:34
 
"Rusija će uzvratiti"
 
Rusija će uzvratiti na snabdijevanje Ukrajine višecjevnim raketnim sistemima i raketama dugog dometa tako što će ciljati objekte saobraćajne infrastrukture i vladine zgrade, izjavio je danas načelnik odbora za odbranu ruske Dume Andrej Kartapolov.
 
"Kao što je već rekao naš predsjednik i vrhovni komandant Vladimir Putin, Rusija će uzvratiti izvođenjem napada na ciljeve koji do sada nisu bili meta", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara, prenosi TAS S. Kartapolov je predočio da kijevski aerodrom nastavlja da radi, kao i železnički terminali i glavne železničke linije, mostovi na autoputevima i mnogi drugi objekti.
 
"Da ne govorim o državnim institucijama jer do sada nije izvršen nijedan udar na zgrade ukrajinskog ministarstva odbrane, generalštaba, Vrhovne Rade (parlament) i drugih ministarstava u kojima se donose odluke i postavljaju ciljevi", ukazao je Kartapolov. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je juče Zapad da će Rusija gađati nove ciljeve u Ukrajini ako SAD počnu da snabdijevaju tu zemlju raketama dugog dometa.
 
"Ako oni budu dostavljeni, mi ćemo iz toga izvući odgovarajuće zaključke i upotrebiti naše oružje, koga imamo dovoljno, da gadjamo one objekte koje još ne gadjamo", rekao je Putin za TV Rusija 1.
 
15:23
 
Rusi potvrdili
 
U Donbasu je ubijen ruski general, javili su ruski državni mediji pozivajući se na Telegram kanal ratnog izvještača.
 
I ruski državni mediji i ukrajinska vojska identifikovali su generala kao Romana Kutuzova.
 
"Prema telegram kanalu ratnog dopisnika Aleksandra Sladkova, Kutuzov, general desantnih snaga, predvodio je svoje ljude u napadu i poginuo u akciji", javila je ruska prorežimska televizija Rusija 24.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )