Foto: Twitter

Dvanaesti dan je sukoba u Ukrajini. Filtriramo vijesti u moru propagandnih dezinformacija i trudimo se da vam isporučimo samo istinu! Zato i dalje pratite cafe.ba.

09:02

Kina: Bez dolijevanja ulja na vatru

Kina se nada da će Rusija i Ukrajina ostvariti veći napredak tokom treće runde pregovora koja se očekuje kasnije u ponedeljak, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.
 
„Rusija i Ukrajina održale su dve runde pregovora i nadamo se da će strane postići novi napredak u predstojećoj trećoj rundi pregovora“, rekao je Vand na godišnjoj konferenciji za novinare.
 
Rješavanje složenih problema zahtjeva smirenost i racionalnost, a ne dolijevanje ulja na vatru, rekao je ministar.


08:59

Anonimusi: Hakovali smo ruske TV stanice

Hakerska grupa "Anonimusi" saopštila je da je hakovala ruske državne TV stanice kako bi prikazala snimke rata u Ukrajini.
 
U objavi na Tviteru, ta grupa navodi da je hakovala kanale “Rusija 24”, “Prvi kanal” i “Moskva 24”, pored ruskih servisa za striming Wink-a i Ivi-ja, prenosi BBC.
 
U posebnom postu, grupa je navela da sprovodi “najveću operaciju Anonimusa ikada viđenu“, i izrazila zabrinutost da bi neke vlade to mogle da vide kao prijetnju i da sprovedu lažne operacije u nastojanju da diskredituju ove akcije.
 
“Sjetite se nas kada razne sile skrenu pažnju na nas, jer će se to dogoditi. Možemo da promijenimo svijet na bolje. To je oduvjek bila ideja", poručili su “Anonimusi”.

08:03

Deo ruskih diplomata pri UN napustio SAD

Ruske diplomate pri Ujedinjenim nacijama koje su proglašene personama non grata u Sjedinjenim Američkim Državama napustile su SAD u nedjelju, rečeno je u stalnoj misiji Rusije pri UN za TASS.
 
Reč je o 12 diplomata ruske stalne misije u UN od kojih je 28. februara zatraženo da napuste SAD do 7. marta. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva smatra protjerivanje 12 diplomata kao namjernu i ciničnu eskalaciju bilateralnih odnosa koju provocira Vašington.

08:00

Šef ruskog Istražnog komiteta naredio da se otvori krivični slučaj nakon raketnog napada na naftno skladište Lugansk.

08:11

Stigli "dobrovoljci"




07:59

Harkov noćas




07:53

Rusi objavili snimak Su-35 kako učestvuju u operacijama



07:26

Bombardovan Nikolajev, u nekim dijelovima nestalo struje

Ruske trupe su rano jutros bombardovale ukrajinski južni lučki grad Nikolajev iz višecjevnih raketnih sistema, javlja ukrajinska agencija “Unian”.
 
Granatiranje je počelo oko 05:00 časova ujutru po lokalnom vremenu, javlja BBC pozivajući se na lokalni medij “NJuz-N”.
 
Stanovnici Nikolajeva su javili da se eksplozije čuju u svim dijelovima grada i navodno u dva pravca istovremeno, prenosi “Ukrajina 24“.
 
Stanovnici na društvenim mrežama pišu i da je u pojedinim dijelovima grada nestalo struje.
 
Gradonacelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič je potvrdio da su ruske snage jutros bombardovale grad, napisavši na Fejsbuku da su ruske trupe gađale stambene zgrade i podijelivši snimak stambenog bloka zahvaćenog plamenom.
 
“U gradu ima mnogo granata koje nisu eksplodirale. Ne prilazite, ne podižite i ne pokušavajte sami da ih pomjerite”, upozorio je Senkevič.


07:11

Rusija: Nacionalisti spremaju provokaciju u Harkovu

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da služba bezbjednosti Ukrajine sa ekstremistima „Azov“ priprema provokaciju sa mogućim radioaktivnim zagađenjem okoline u području Harkova.
 
Kako se navodi, nacionalisti su minirali reaktor na eksperimentalnom nuklearnom objektu u Fizičko-tehničkom institutu u Harkovu, prenosi Sputnjik.
 
"Militanti SBU i bataljona Azov planiraju da dignu u vazduh reaktor i optuže Oružane snage Rusije da su, navodno, izvele raketni napad na eksperimentalno nuklearno postrojenje“, dodaje se u saopštenju.
 
Napominje se da su 6. marta strani novinari stigli u Harkov da snime posljedice provokacije ukrajinskih nacionalista, uz naknadnu optužbu Rusije za stvaranje ekološke katastrofe.


07:11

Zelenski ima direktnu telefonsku vezu sa Bajdenom?

Sjedinjene Države su obezbedile ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom šifrovanu komunikacionu opremu, omogućavajući mu kontaktiranje američkog predsjednika DŽoa Bajdena preko sigurne telefonske linije, piše list “Njujork tajms”.
 
Portparolka Bijele kuće DŽen Psaki je izjavila da SAD dijele obavještajne podatke sa Ukrajinom “u realnom vremenu”, ali nije precizirala nikakve detalje.
 
Isti list piše i da američki obavještajni timovi navodno rade na prekidu ruskih digitalnih napada i komunikacija.
 
Osoblje americke Komande za sajber odbranu sa sjedištem u SAD i Nemačkoj pruža obavještajne podatke ukrajinskoj vojsci sa satelitskih snimaka i elektronskih presretnutih podataka u roku od “sat ili dva”nakon što su prikupljeni, navodi "Njujork tajms".


07:10

Od 10 časova prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora

Na molbu francuskog predsjednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10:00 časova objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.
 
"Uzimajući u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju i njeno naglo pogoršavanje u gradovima Kijev, Harkov, Suma i Marijupolj, kao i na ličnu molbu predsjednika Francuske Emanuela Makrona predsjedniku Rusije Vlaidmiru Putinu Oružane snage Rusije iz humanih razloga objavljuju obustavu vatre 7. marta 2022. godine od 10.00 sati i otvaranje humanitarnih koridora, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.
 
Kako se navodi, Rusija će uz pomoć dronova vršiti kontrolu izlaska stanovnika iz gradova.

07:09

Ukrajinci tvrde da su povratili grad u blizini Harkova

Ukrajinske snage bezbjednosti tvrde da su povratile kontrolu nad gradom Čurhijevim koji se nalazi jugoistočno od Harkova.
 
Ukrajinski generalštab saopštio je u objavi na Fejsbuku da je vojska zauzela grad od ruskih vojnika i nanela velike gubitke ruskim snagama tokom bitke.
 
Ukrajinski zvaničnici takođe tvrde da su poginula dva visokorangirana ruska vojna komandanta u bici za ovaj grad, prenosi BBC dodajući da ovaj medij ne može nezavisno da potvrdi istinitost tvrdnji.
 
Čurhijev ima 31.000 stanovnika i strateški je važan jer se nalazi na 37 kilometara od Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )