Foto: Telegram

Rat u Ukrajini traje već četiri meseca, danas je 121. dan vojnih operacija.

16:15

Ukrajinski vojnik je veoma uznemiren što civili čekaju rusku vojsku i ispisuju Z.
 

16:08

Kadirov objavio nove snimke!



16:00

🏴‍☠ Ukrajinska vojska bježi iz Sjeverodonjecka

Visoki američki zvaničnik potvrdio je Rojtersu da se ukrajinske trupe povlače iz Sjeverodonjecka, koji napadaju ruske i savezničke snage Donbasa.




15:57
 
Nije mu lako!


15:49

Gorski 



15:45

OBTF je zajedno sa Ministarstvom za vanredne situacije u Mariupolju uklonio iz rijeke potopljeni oklopni transporter Oružanih snaga Ukrajine. Unutra je pronađen veliki broj mrtvih ukrajinskih vojnika i naoružanje.


15:40

Harkovski front


15:36

Rusi dolaze sa zapada,Lisičansk!



15:32

Zolota


15:27
Kijev: Pojačani napadi na Lisičansk i Sjeverodonjeck

Ruske snage nastoje da opkole grad Lisičansk u istočnoj Ukrajini i pojačavaju napade na njegov bratski grad Sjeverodonjeck kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad njima, saopštio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.
 
Guverner regiona u kom se nalazi Sjeverodonjeck je ranije naveo da će ukrajinske trupe "morati da budu povučene" iz tog grada i da im je naređeno da zauzmu nove položaje, prenosi Rojters.
 
Motuzjanik je odbio da komentariše izjavu guvernera i informisao je novinare na konferenciji za medije u Kijevu da su u pitanju poverljivi podaci, navodi britanska agencija.

14:50

"Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže"

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, saoštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi „ti procesi“ ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su „već na dnu “, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, komentarišući odluku, prenosi TAS S.
 
On je podsjetio da je Turska decenijama kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali da nije odmakla dalje od kandidature, a dugoročno je odlučila da postane suverena i nezavisna država. Peskov je podsjetio da je radio kao diplomata u Turskoj pre više od 20 godina.
 
"Tada je i Turska gajila nadu nakon što joj je dodeljen status kandidata za članstvo u EU. Takođe je bila spremna da mnogo žrtvuje da postane dio Evrope, da izađe iz sive zone i postane neodvojivi dio na spoju Evrope i Azije", izjavio je on na pitanje TAS S-a o odnosu Kremlja prema Evropskoj uniji nakon dodijeljivanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

14:18

"Bježe puzeći"

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da su skoro sva naselja u okolini Sjeverodonjecka i Lisičanska ili oslobođena ili opkoljena.
 
"U pravcu Luganska uspješno rade borci specijalnog odreda `Ahmat` i narodne milicije LNR. Skoro sva naselja u okolini Sjeverodonjecka i Lisičanska su ili oslobođena od nacista ili dovedena u obruč. Jedno od ovih naselja je i Voronovo, iz kojeg ukrajinski vojnici prve čete 74. bataljona pokušavaju da pobjegnu gotovo puzeći", napisao je Kadirov na Telegramu.

14:06

Peskov: Eksplozija i osujećeni teroristički napad u Hersonu

Eksplozija koja se dogodila u Hersonu i osujećena masovna pucnjava u hotelu, u kome su smještene izbeglice, mogu se posmatrati samo kao teroristički napadi i zahtijevaju posebnu pažnju, rekao je novinarima danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
U Hersonu, gradu pod ruskom upravom na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je danas načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenela je ruska agencija RIA Novosti. "Mogu samo da kažem da su naše trupe tamo i ove terorističke aktivnosti svakako zahtijevaju posebnu pažnju. Ovo nije ništa drugo do teroristički akti. Oni se moraju tretirati na odgovarajući način", rekao je Peskov, prenosi TAS S.
 
Ruske bezbjednosne službe spriječile su teroristički napad na hotel u Hersonu, koji služi kao privremeno sklonište za ljude koji bježe sa teritorija pod kontrolom Kijeva, javio je TAS S pozivajući se na priznanje osumnjičenog počinioca.
 
"Imao sam zadatak da izvedem teroristički napad ovdje. Drugim riječima, trebalo je da napravim masovnu pucnjavu sa ubistvima, eksplozijama i tako dalje, da ubijem što više ljudi“, rekao je Aleksandar Timko.
 
On je naveo da je komandovao grupom od 13 ukrajinskih vojnika, koje su kijevske trupe ostavile pri povlačenju iz Hersona. Sredinom marta, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je oblast Herson pod punom kontrolom ruskih trupa, a krajem aprila je formirana vojno-civilna uprava tog regiona.

14:04

"Sve više neprijateljskih akcija SAD"

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije okrivilo je danas SAD za litvansku blokadu ruskog tranzita sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast, što povećava ionako visoke tenzije izmedju Moskve i Zapada.
 
"Takozvani 'kolektivni Zapad', po diktatu administracije Bele kuće, uveo je zabranu železničkog tranzita za širok spektar robe do Kalinjingradske oblasti i gotovo istovremeno ukidanje specijalnog leta za izlazak iz zemlje ruskih diplomata kojima je Vašington naredio da napuste SAD", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.
 
Saopšteno je i da je taj potez dio obrasca "sve više neprijateljskih akcija američke strane“ prema Rusiji.
 
"Postoje svi razlozi da se vjeruje da je reč o manfestacijama složene taktike i grubim i argonatnim pokušajima da se sa nama razgovara sa pozicije sile", precizira se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog MSP. Istaknuto je i da će Moskva izvući odgovarajuće zaključke i preduzeti adekvatne mjere. 

12:39

"Trebaće nam vremena da se povučemo"

Vlasti Sjeverodonjecka, grada na istoku Ukrajine, saopštile su da će biti potrebno vrijeme da ukrajinske oružane snage napuste grad.
 
Šef sjeverodonjecke regionalne državne administracije Roman Vlasenko rekao je za ukrajinski Radio Sloboda da ruske trupe napreduju u svim pravcima u oblasti Sjeverodonjecka i Lisičanska, koristeći avione i rakete.
 
Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe su i dalje u Sjeverodonjecku i biće potrebno vrijeme da odu iz grada.
 
Istakao je da nema govora o povlačenju ukrajinske vojske iz Lisičanska.
 
Prijethodno je šef regionalne administracije Luganska Sergej Gajdaj izjavio da su ukrajinske snage u Sjeverodonjecku dobile naređenje da se povuku na nove položaje kao i da su ukrajinske trupe odbile ruski napad na južnu periferiju Lisičanska.

12:34

"Opkolili su nas"

Ruske snage su danas "potpuno okupirale" okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko.
 
"Nažalost, od danas je cijli okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao", izjavio je predsjednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu, prenosi Rojters.

12:11

"Rusi uništavaju puteve"

Ruske snage izvele su vazdušne udare na prilazima Lisičansku, u Luganskoj oblasti, saopštio je danas načelnik regionalne uprave Sergej Gajdaj.
 
On je naveo da je oštećen most na prilazu gradu i da sada njime mogu da prodju samo laka vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
"Rusi iz helikoptera uništavaju puteve i mostove koji vode ka Lisičansku", napisao je Gajdar na svom Telegram kanalu.

10:45

Britanci javljaju da je Vagnerov pilot uhvaćen, nakon što je oboren avion


10:34

Ukrajinci slave smrt načelnika u Hersonu

Dimitrij Savlučenko, kojeg je zvanična Moskva postavila za načelnika Uprave za porodicu, mlade i sport u Hersonu, ubijen je u petak u eksploziji automobila.
 
Lokalne vlasti taj su napad su okarakterisala  kao teroristički čin, piše The Moscow Times.
 
Aleksander Šerba, ukrajinski diplomata i donedavni ambasador te zemlje u Austriji, ubistvo Savlučenka proslavio je objavivši na Tviteru fogografiju na kojoj se vidi i njegovo tijelo.
 
"Dmitrij Savlučenko, jedan od izdajnika u okupiranom Hersonu je jutros eliminisan. Život izdajnika je ovih dana u Ukrajini kratak. Dočekaće nas cvijećem, ha?", objavio je Šerba na Tviteru.

 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )