Foto: Telegram

U toku je 295. dan rata u Ukrajini.

Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!
 
Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
Previše piš... uz vjetar,dok nije kasno dodajte našu aplikaciju!


12:31 

Herson potpuno bez struje

Herson je potpuno bez struje, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije kog je imenovao Kijev, Jaroslav Januševič.

„Herson je potpuno bez struje. Čim bude moguće, eksperti će početi da obnavljaju električnu mrežu“, napisao je Januševič na svom Telegram kanalu.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, pod kontrolom je ukrajinske vojske.

U novembru su u administraciji tog regiona rekli za Sputnjik da su kijevske vlasti Herson dovele do humanitarne katastrofe – u gradu nema struje, vode i grijanja.

12:12

⚡️Tenkovi Vagner grupe usmjeravaju vatru na neprijateljske položaje u stambenim zgradama u ulici Korsunskog u Artemovsku /Bahmut/. 
 
Ovo je jugozapadna periferija Artemovska (okrug Bugor), a ulica se nalazi na ulazu u grad sa strane naselja Červena i Konstantinovka.
 
Tako je trasa do Konstantinovke i dalje ul. Jubilej i puta prema Časovom Jaru potpuno pod vatrenom kontrolom Muzičara.
 

12:00

„Zbogom dolaru!“: Italijanski L’Identita piše da se završava era dominacije američke valute, a ovo je veoma loša vijest za SAD
 
„Zemlje BRIKS-a, predvođene Kinom i Rusijom , su na novom kursu. Ideja nove novčane ekonomije nije povezana sa američkom valutom. Ovo će uticati na milijarde ljudi. Ovako se svijet priprema za postglobalizaciju.”

11:57

Ni za vrijeme praznika

Ukrajinski general Aleksij Gromov izjavio je danas da neće biti prekida vatre za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika. ''Potpunog prekida vatre biće samo kada na našoj zemlji ne bude nijednog okupatora'', rekao je Gromov.

Gromov je ocijenio da Rusija pokušava da rat u Ukrajini pretvori u dugotrajnu vojnu konfrontaciju, kao i da obučava nove jedinice na teritoriji Bjelorusije, prenosi Rojters.

Kako navodi ta agencija, ukrajinski zvaničnici smatraju da Kremlj pokušava da pridobije domaću javnost nakon niza vojnih neuspjeha, kao što je povlačenje iz južnog grada Hersona.

11:02

Dvije žrtve granatiranja Hersona

U ruskom raketnom napadu na središte nedavno oslobođenog Hersona poginulo je dvoje ljudi, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika.
 
Poginuli su na udaljenosti od oko 100 metara od zgrade regionalne uprave, koja je pogođena u granatiranju, napisao je Timošenko na Telegramu.


10:51

Rusi preuzimaju grad

Rusi su zauzeli 80 odsto grada Marjinka u Donjeckoj oblasti, izjavio je Denis Pušilin, lider separatista okupiranog regiona, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.
 
Sada se vode borbe u višespratnicama, neprijatelj i dalje pokušava da se izdrži jer su tamo izgrađena utvrđenja mnogo prije toga“, precizirao je on.
 
Nakon oslobođenja Marije, ruska vojska će moći da napreduje ka Krasnogorovki, kaže Pušilin i dodaje da će to „pomoći da se zaustavi granatiranje Petrovskog okruga u Donjecku“.

10:10

Nema dogovora oko sankcija Rusiji

Članice Evropske unije nisu uspjele da se dogovore oko devetog paketa sankcija Rusiji uoči današnjeg sastanka lidera EU u Briselu na posljednjem samitu ove godine.
 
Najveći broj zemalja EU se načelno saglasio oko detalja nacrta, ali su Poljska i neke druge zemlje imale primjedbe, rekao je za Rojters jedan neimenovani diplomata i dodao da se očekuje da ce novi nacrt biti proslijedjen na razmatranje danas.


09:56

U Ukrajini pokrenuta peticija za priznanje nezavisnosti Kosova

Na sajtu predsjednika Ukrajine registrovana je peticija kojom se poziva da se razmotri mogućnost priznanja nezavisnosti Kosova. Inicijator ove inicijative je narodni poslanik Aleksej Gončarenko.
 
Ako peticija sakupi 25.000 potpisa, predsjednik će morati da odgovori na ovu inicijativu.
 
Gončarenko je napomenuo da je Međunarodni sud pravde još 2010. godine saopštio da pravo na državni suverenitet Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ne krši nikakve rezolucije i međunarodne akte.
 
Nezavisnost Kosova sada priznaje polovina država članica UN, uključujući SAD, kao i većina zemalja EU i NATO.

09:31

Rusi postavili balistički projektil

Ruska vojska postavila je balističku raketu „Iars“ na lansirnu rampu u regionu Kaluge, neposredno uoči Dana ruskih strateških raketnih snaga. Ministarstvo odbrane je video-snimkom saopštilo da je „interkontinentalna balistička raketa Jars postavljena na lansirnu rampu u Kaluškoj oblasti“.


09:18 

Grupa "Viking", Zapadnog vojnog okruga Rusije, u šumskom pojasu kod Marinke obavila je izviđanje i navođenje artiljerijskih oruđa Msta-B, čime je natjerala ukrajinski odred u bjekstvo, javlja dopisnik Sputnjika.


09:10

Prema pisanju Politico EU i NATO treba da formalno pozovu Rusiju da uskoro povuče trupe iz Ukrajine 
 
Prema pisanju publikacije, deklaracija je razvijena prije više od godinu dana.
 
Čekaj, RAT traje samo 9 mjeseci. Znači da je vojna operacija EU i NATO planirana mnogo ranije?

09:05

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ukrajinske i ruske trupe izvele su jurišne operacije u rejonima Svatovo i Kremennaja.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Artemovska i Avdijevke.

▪Prema ukrajinskim vlastima, ruske trupe bi mogle da pokrenu ofanzivu velikih razmjera početkom 2023.

▪Ruske trupe nastavile su da izvode odbrambene operacije južno od Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

09:00 

Ruska vojska u području Hersona nastavlja da uništava važne ciljeve uz pomoć drona-kamikaze Lancet. Među njima je i radarska stanica 36d6-m1 koja može da otkriva i navodi vazdušne ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.



08:57

Parlament Poljske proglasio Rusiju „državnom, koja sponzoriše terorizam“

„Parlament Poljske proglasio je Rusku Federaciju državom koja podržava terorizam i koristi terorističke metode“, navodi se u rezoluciji parlamenta.

U tekstu se kaže da Ruska Federacija „sistematski krši ljudska prava, međunarodno pravo, Povelju UN i neke druge obaveze, vrši aneksiju teritorije drugih država, vrši oružane napade, ratne zločine i genocide i preduzima neprijateljske ekonomske akcije, posebno u oblasti energetikog sektora”.

„Rusija je odgovorna za pad malezijskog aviona (MH17) u julu 2014. godine, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade, kao i za avionsku nesreću u Smolensku u aprilu 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući predsjednika Poljske Leh Kačinskog, predstavnici poljske vlade, visoki vojni lideri Poljske i NATO-a, kao i članovi poljskog parlamenta“, navodi se u dokumentu.


08:56

Najsnažniji napad na Donjeck

Ukrajinske snage izvele su noćas  najsnažniji napad na Donjeck od 2014 godine, objavili su separatisti. 

Jutarnje granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine postalo je najintenzivnije u poslednjih osam godina, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

„Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Danas tačno u 7:00 izložili su centar Donjecka najintenzivnijem napadu udaru od 2014. godine“, napisao je on.
Između ostalog, pogođena je i kupola Preobraženskog sabora.
Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju.



08:04

Oglasile se sirene za uzbunu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da nema zatišja na liniji fronta i da se nasilje vratilo u Kijev. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u cijeloj Ukrajini.
 
U okolini Bahmuta i Hersona žestoke borbe. Ruski raketni bacači pogodili su zgradu uprave u Hersonu, a meta ruskih dronova bio je Kijev i region oko ukrajinske prijestonice, saopštili su lokalni zvaničnici.


08:02

Snimak eksplozije na ruskom aerodromu


07:26

Napadnuta ruska baza

Ruska vazdušna baza u Kursku napadnuta je sinoć, rekao je Anton Geraščenko, viši savjetnik Vladimira Zelenskog. Geraščenko je, pozivajući se na ruske medije, rekao da su se "dvije eksplozije dogodile u Kursku u blizini aerodroma”. "Nepoznati dron je pogodio vojni objekat u Kursku“, dodao je kasnije.



07:22 

Ukrajinske snage opremaju odbrambene položaje sjeverozapadno od grada Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je Sputnjiku oficir narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na podatke obavještajne službe.

Prema njegovim riječima, ovo pokazuje da neprijatelj sa ofanzivnih operacija prelazi na odbranu.


07:15

Sjedinjene Države žele da prenesu komplete „pametnih bombi“ u Ukrajinu – mogu da se prikače na avione i druge vrste naoružanja
 
Bajdenova administracija navodno planira da ukrajinskim militantima pošalje elektronsku opremu koja pretvara nenavođenu avionsku municiju u visoko precizne pametne bombe, piše Vašington post, pozivajući se na izvore.
 
Američka vojska je koristila ovu tehnologiju za bombe teške do 2.000 kg, primjenjujući je na bombardere i lovce. Inače, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo ima zastarjele sovjetske Migove, koje je Pentagon pokušao da modernizuje kako ne bi snabdijevao nove letjelice.
 

07:09

"Oborili smo"

Aleksander Bogomaz, guverner ruske južne Brjanske oblasti, kaže da je ruski sistem protivvazdušne odbrane oborio rakete iznad grada Klinci.
 
Bogomaz je, pozivajući se na operativne službe, rekao da je u gradu aktiviran protivvazdušni odbrambeni sistem i da su ruske snage oborile rakete koje su lansirale Oružane snage Ukrajine.
 
"Fragmenti rakete koju je oborila protivvazdušna odbrana prekinuli su snabdijevanje električnom energijom sela Ardon kod Klinaca. Čim ekipe hitne pomoći pristupe mjestu nastanka štete, potrošači će biti prebačeni na drugi dalekovod", rekao je.




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )