Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u 79. dan! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba Iz NATO-a je saopšteno da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu ali da ne žele direktan sukob sa Rusijom. Savjetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je u četvrtak kasno uveče da je brod za logistiku "Vsevolod Bobrov" pogođen kada je pokušao da dostavi protivvazdušni sistem na Zmijsko ostrvo.

11:09

Rusi objavili: Uništen ukrajinski avion Su-27 i 15 dronova

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je presretač Su-27 i 15 ukrajinskih dronova tokom specijalne operacije, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
 
„Ruska protivvazdušna odbrana oborila je presretač Su-27 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga u blizini Lozovaje u oblasti Harkova, a oboreno je i 15 ukrajinskih bespilotnih letjelica“, izvjestio je general-major Konašenkov, prenosi TAS S.
 
Portparol je dodao i da su ruske snage presrele dva ukrajinska projektila MLRS Smerč iznad Topoljskog u oblasti Harkova.
 
Ruska vojska je od početka sukoba u Ukrajini uništila 165 aviona, 842 dronova, 3.032 oklopna vozila i 368 višecjevnih raketnih bacača, saopštio je Konašenkov, prenosi TAS S.
 
Ministarstvo odbrane Rusije danas je saopštilo da su njegove snage napale rafineriju nafte u Kremenčugu u centralnoj Ukrajini, uništivši njen proizvodni kapacitet i rezervoare za gorivo, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao da potvrdi ovaj izveštaj.

11:06

Ukrajina: Borićemo se za Zmijsko ostrvo



11:04

Peking: Odluka Komesarijata UN poljuljala naše povjerenje

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova DŽao Lidjijan izjavio je danas da je odluka koju je donio Visoki komesarijat UN za ljudska prava (UNHĆR) da pokrene istragu o navodnim kršenjima ljudskih prava koje su počinili ruski vojnici "poljuljala povjerenje članova u to tijelo".
 
Rezolucija UNHCR da pokrene istragu usvojena je velikom većinom u četvrtak, pošto su 33 člana bila za, a dva protiv - Kina i Eritreja, preneo je Rojters. Džao je rekao tokom današnjeg brifinga da je Kina ima primjedbu jer, kako je naveo, UN su propustile da ispitaju neke zemlje koje ratuju, dok su odlučile da ciljaju druge.

10:33

Lavrov: "Njihov stav je drzak i nevaspitan"

Stav zapadnih zemalja, koje zahtijevaju od drugih država da se pridruže sankcijama Rusiji, je drzak i nevaspitan, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
 
"Ovde su, naravno, sankcije osmišljene da odigraju ulogu rušenja ovih veza, i Zapad to ne krije", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.
 
Prema njegovim riječima, kada Amerikanci okupe zemlje Centralne Azije na različitim nivoima, direktno im kažu da se ne usude da nastave saradnju sa Rusijom i da je Rusija uopšte već uništena zemlja, te da treba da se klade na njih.
 
"Isto kažu i za Kinu, jer, kako oni tvrde, Kina se neće usuditi da prekrši sankcije Zapada. Izuzetno samouvjerena, drska, nevaspitana pozicija. Tako ću nazvati postupke naših zapadnih kolega", rekao je šef ruske diplomatije.

10:05

Ukrajina je počela da koristi holandska borbena vozila pješadije IPR-76 (kopija američkog M-113), kao i samohodne topove DANA kalibra 152 mm koje je prebacila Češka.




09:56

"U Bugarskoj, tačno nasuprot spomenika sovjetskim vojnicima-oslobodiocima, postavili su tako strašnu skulpturu 💀"- piše u opisu videa!



09:47

Suze vojnika! Vozač vojnog autobusa u skoro "oslobođenom" selu Blagodatno a koji je dovezao humanitarnu pomoć dao je svoj obrok djevojčicama jer je ranije već podijeljena pomoć! 



09:35

Borbe kod Bahmuta ili Artemovska kako ga rusi zovu!



09:22

Tras: Ukrajini još oružja, Rusiji jos sankcija

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tas izjavila je danas da je od vitalnog značaja da se održi pritisak na Rusiju, tako što će se Ukrajini slati još više oružja i tako što će se uvoditi dodatne sankcije, preneo je Rojters.
 
"Veoma je važno u ovom trenutku da nastavimo sa pritiskom na Vladimira Putina, tako što ćemo slati još oružja Ukrajini i pojačavati sankcije", rekla je ona prilikom dolaska na sastanak ministara spoljnih poslova grupe G7 koji se održava u sjevernoj Njemačkoj, u ljetovalištu Vajzenhaus.


08:57

Rusi prodiru u Azovstal

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstalj u tom gradu. Andrjuščenko je rekao da ruske snage, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dijela fabrike, navodi Unian. On je objavio i video, na kome se vide kako ruski vojnici šetaju oko fabrike. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija nastavila artiljerijske i vazdušne udare na Marijupolj, a da su glavni napori i dalje koncentrisani na blokiranje ukrajinskih trupa u zoni fabrike Azovstalj.



07:47

Ukrajinske snage od jutros intenzivno granatiraju više mjesta u DNR
 
Na udaru su Pantalejmonovka i Jasenovata, koja je u tri navrata gađana raketama "Grad".



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )