Foto: Telegram

U toku je 234. dan rata u Ukrajini.


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

14:12

Ratovao u drugoj majevičkoj brigadi VRS tokom rata u BiH! Komandovao 2014-te u Donjecku,sada otišao opet na front! Vrlo kontroverzna ličnost u ruskoj javnosti,neki ga smatraju herojem a establišment ima drugačije mišljenje!

Supruga Igora Strelkova Miroslava objavila je fotografiju sa suprugom u vojnoj uniformi usred izveštaja da je otišao na front .
 
"Na pitanja "Gdje je Igor Ivanovič?", "Da li je sve u redu s njim?", "Gdje ste otišli?" itd.odgovaram: sve je u redu! Uskoro ćemo se javiti", rekla je ona.


14:10




14:07

Sukob u Ukrajini može se riješiti u roku od nedjelju dana, sve zavisi od pozicije SAD i Velike Britanije, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.
 
💬 „Sve zavisi od SAD i Velike Britanije. Ako shvatite i složite se da sutra treba da se sjedne za pregovarački sto i da se dogovori, verujte mi, u roku od nedjelju dana ćemo se dogovoriti“, rekao je Lukašenko.
 
⛔️ Istovremeno je pozvao da se zaustavi sukob u Ukrajini.

14:00

Ruska vojska je odbila sve napade protivnika u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
💥 Likvidirano je oko 120 ukrajinskih vojnika, kao i 17 oklopnih vozila i osam automobila. Ruska artiljerija je uništila pet prijelaza koje je ukrajinska vojska postavila preko rijeke Ingulec.
 
🛡 Ukrajinska vojska je takođe pokušala da izvede ofanzivu u području mesta Dudčani, Sadok i Iščenka u Hersonskoj oblasti. Svi napadi su odbijeni.

13:40

👁 Najsavremeniji izviđački sistemi „Penicilin“ primjenjeni su u Ukrajini. Njihova efikasnost potvrđena je u borbama protiv artiljerijskog oružja NATO-a kojim je snabdjevena ukrajinska vojska, rekao je za Sputnjik dobro obavješteni izvor.

13:34

🛰 Američki preduzetnik Ilon Mask izjavio je da Rusija pokušava da uništi sistem satelitskog interneta „Starlink“ u Ukrajini.
 
💬 „'Starlink' je jedini komunikacioni sistem koji još uvek funkcioniše na frontu – svi ostali su mrtvi. Rusija aktivno pokušava da ubije 'Starlink'. Da bi ga zaštitila, 'SpejsEks' je preusmjerila ogromne resurse na odbranu. Uprkos tome, 'Starlink' i dalje može da nestane“, napisao je Mask na „Tviteru“.
 

13:20

Komandanti ukrajinskih snaga su prilikom povlačenja sa područja Hersonske oblasti ostavili za sobom spiskove pripadnika 53. brigade koji su se tokom ljeta obučavali u Njemačkoj.
 

13:17

Ruski dron kamikaza uništio ukrajinski S-300

Ruski dron kamikaza "Lanset" uništio je ukrajinski PVO sistem S-300 u pravcu Zaporožja, piše RIA Novosti.


12:35

"Ukrajinska vojska pokušava da pokrene kontraofanzivu"

Ukrajinska vojska pokušava da pokrene kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamjenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.
 
"Jedan od pravaca ofanzive protivnika je put Dudčani-Berislav", napisao je Stremousov na Telegramu.


11:35

"Oštećena energetska infrastruktura"

U jutrošnjem raketiranju Kijevske oblasti koje su izvele ruske snage teško je oštećen objekat energetske infrastrukture, saopštila je ukrajinska Nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.
 
Stručnjaci te kompanije već su na terenu kako bi bila obnovljena pouzdanost snabdijevanja električnom energijom Kijeva i centralnog regiona, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Dispečerski centar "Ukrenergo” upozorio je na moguća isključenja i zamolio potrošače da pažljivo troše električnu energiju, posebno u večernjim satima.
 
Prethodno je šef regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba saopštio da su ruske snage raketirale naselje u Kijevskoj oblasti.

11:00

Bjelorusija jutros!


10:25

Ukrajinske snage granatirale nekoliko naselja u DNR

Ukrajinske snage granatirale su danas Donjeck i nekoliko naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici koristeći haubice kalibra 152 i 155 mm, saopštila je kancelarija zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima!
 
Ukrajinske snage ispalile su pet granata na Donjeck, tri na naselja Kaštanovoe i Mineralnoe i pet na Pantelejmonovku, navodi agencija.
 
U ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike u petak jedan civil je poginuo, a šest je povrijeđeno.

10:00

Počela je velika ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na Južnom frontu,tvrde ruski izvori
 
Jutros se javljaju brojni izveštaji o artiljerijskoj pripremi i potonjoj masovnoj ofanzivi ukrajinske vojske na nikopoljskom pravcu Južnog fronta. Neprijatelj se kreće u pravcu Berislava preko Dudčana i Suhanova,prenose ruski mediji.

Neprijatelj napreduje na jugu, pokušavajući da se probije do Berislava u Hersonskoj oblasti
▪ Proteklih dana, na pravcu Berislava, neprijatelj je gomilao snage i vršio izviđanje, a slao je i DRG.
▪ Himarsi su udarali po ruskim položajima, sa njima su iz nekog razloga pokušali da unište most u Milovom.
▪ Rusii su nastavili da jačaju liniju odbrane na liniji južnog dela Dudčan - Nova Kamenka - Iščenko - Bruskinskoje - Suhoj Stavok.
▪15.10 rano ujutro neprijatelj je započeo artiljerijsku pripremu i prešao u ofanzivu sa snagama do dve bataljonske taktičke grupe.
▪Jedna oklopna grupa Oružanih snaga Ukrajine napala je položaje kod Nove Kamenke iz Novogrigorovke, druga pokušava da se kreće kod Dudčana, ali rusi ovdje imaju jaku odbranu.
▪ Mobilne grupe neprijatelja zaobišle su uporište u Novoj Kamenki? pokušaće da presjeku put Dudčani-Milovoe i probiju se do Suhanova, praćene oklopnom tehnikom i glavnim snagama, pokušavajući da prošire prodor.
▪Bitka se vodi desantom, 126. brigadom obalske odbrane i oklopnim vozilima.
▪ Ruska artiljerija deluje sa obje obale Dnjepra, vodi se protivbaterijska borba.
▪Vojna avijacija takođe pomaže ruskoj da odbije proboj Oružanih snaga Ukrajine, rade jurišnici i jurišni helikopteri.
▪ Rezerve Vazdušno-desantnih snaga i 126 su spremne da se priključe ili već ulaze u bitku.
▪ Dan ranije neprijatelj je takođe izvršio seriju napada na naselje. Dudčani, Pjatihatka, Iščenko, pretrpjeli su gubitke i odbačeni su nazad.
▪ Ranije su specijalne snage Oružanih snaga Rusije izvele seriju napada na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Suhog Stavka.
 

09:35

Ukrajina: Uništili smo

Ukrajinske snage kažu da su tokom noći uništile sedam ciljeva na nebu. Tako kažu da su na jugu zemlje uništili iransku kamikazu dron Shaded-136.
 
Takođe, uništen je i jedan vojni helikopter. Na istoku, dodaju, uništeno je još pet iranskih kamikaza dronova Shaded-136.


09:34

Saudijska Arabija šalje Ukrajini humanitarnu pomoć

Saudijska Arabija je najavila da će Ukrajini pružiti humanitarnu pomoć od 400 miliona dolara, prenosi Rojters pozivajući se na saudijske medije.
 
U izvještaju saudijska državna novinska agencija SPA dodaje i da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, koji je de fakto vladar Saudijske Arabije, danas telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
 
Saudijski prijestolonasljednik je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio spremnost Rijada da nastavi napore u posredovanju i podrži sve što bi doprinjelo deeskalaciji ukrajinskog sukoba, navodi Rojters.


09:28

Poljanski: Malo vjerovatno produženje sporazuma o žitu

Malo je vjerovatno da će sporazum o žitu, koji ističe u novembru, biti produžen u trenutnoj situaciji, izjavio je danas prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
 
Paket dokumenata koji se odnose na riješavanje pitanja snabdijevanja hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.
 
„Ne bih želio u ovom trenutku da pravim pretpostavke, ali da budem iskren, ne bih mnogo računao na produženje ovog sporazuma u situaciji u kojoj se sada nalazimo“, rekao je Poljanski u emisiji „Solovjov lajv“, prenosi TAS S.
 
Prema riječima ruskog diplomate, generalni sekretar UN Antonio Gutereš trenutno ulaže neophodne napore za produženje sporazuma, ali zasad „apsolutno nema čime da se pohvali”.
 
„Ne znam da li će generalni sekretar na kraju uspjeti nešto da uradi, govorim o kvalitativnom iskoraku, u pogledu izvoza žitarica i đubriva. Za sada je, zaista, sve manje vremena, malo je praktičnih rezultata“, naglasio je Poljanski.
 
Prema memorandumu Rusija-UN, Ujedinjene nacije se obavezuju da rade na ukidanju antiruskih mjera koja ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva, prenosi TAS S.
 
Drugi dokument predviđa mehanizam izvoza žitarica iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina.
 
Sporazum takođe predviđa uspostavljanje Zajedničkog koordinacionog centra za pretragu brodova koji prevoze žito kako bi se spriječio šverc oružja i izbjegle diverzije.


08:56

Kalvinjo: Zemlje MMF pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Zemlje članice Međunarodnog monetarnog fonda su skoro jednoglasno pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini, jer podstiče inflaciju i usporava globalnu ekonomiju.
 
To je na konferenciji za novinare u petak izjavila predsjednica Upravnog odbora MMF-a Nadia Kalvinjo, koja je i ministar ekonomije Španije.
 
Kalvinjo je, prenosi Rojters, izjavila da je Rusija ponovo blokirala usvajanje zajedničkog saopštenja tokom sastanka Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta.


07:57

SAD: Nova vojna pomoć Ukrajini vrijedna 725 miliona dolara

Američki predsjednik DŽozef Bajden odobrio je novi paket bezbjednosne pomoći Ukrajini vrijedan 725 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje odbrane zemlje od ruskih napada, saopštila je Bela kuća.
 
Ministarstvo odbrane SAD nakon predsjedničkog odobrenja saopštilo je u petak da novi paket bezbjednosne pomoći uključuje između ostalog dodatnu municiju za raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), 23.000 artiljerijske municije kalibra 155 mm, 500 precizno vođenih artiljerijskih projektila od 155 mm, 5.000 metaka od 155 mm daljinskih sistema protivoklopnih mina (RAAM), 5.000 komada protivtenkovskog naoružanja, brze protivradarske rakete HARM, kao i preko 200 višenamjenskih i visokomobilnih vozila.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )