Foto: Telegram

Počeo je i sto četvrti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite i dalje na cafe.ba

12:45



12:37

Slavjanski front


12:31


Ukrajinske snage pokušale probiti front kod Borovske!


12:29

KA-52 nad Crnim morem


12:24

SU-25 nad Donbasom!

 

12:18

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je potvrdio da je oslobođen Svjatogorsk u DNR.

11:47

Turska: Sa Moskvom i Kijevom intenzivno o izvozu žita

Turska blisko sarađuje sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se postigao dogovor o planu za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, čak i u okolnostima dok još traju sukobi širom zemlje, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.
 
Prema planu Ujedinjenih nacija, otvorio bi se bezbjedan brodski koridor za rješavanje globalne krize sa hranom koju je izazvala invazija Rusije u februaru i koja je zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, prenosi Rojters.
 
Akar je saopštio da strane rade na tome kako da mine, koje plutaju kod luke Odesa i na drugim mjestima duž ukrajinske obale, budu očišćene, kao i na preciziranju ko će to učiniti i ko će čuvati koridor.
 
Turska, koja je susjed Ukrajine i Rusije na Crnom moru, saopštila je da je spremna da preuzme ulogu u okviru „mehanizma za posmatranje“ ako se postigne sporazum.
 
To bi moglo da uključuje pomorsku pratnju za brodove koji napuštaju Ukrajinu i kreću prema turskim moreuzima ka svjetskim tržištima, prenosi Rojters.

11:08

Konašenkov izvještaj sa fronta

"Ruske snage su proteklog dana tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja pogodile dva komandna mjesta, tri vatrena položaja artiljerijskih baterija, kao i 18 područja koncentrisanja ljudstva i ukrajinske vojne tehnike", saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

U oblastima naselja Vrubovka i Jakovljevka Luganske Narodne Republike uništena su dva skladišta municije, dodao je on.

Prema njegovim riječima, operativno-taktička avijacija pogodila je 65 područja koncentrisanja ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine. U vazdušnim napadima uništeno je više od 170 neonacista, devet tenkova, dva višecjevna bacača raketa „Grad“, baterija poljske artiljerije i osam vozila za različite namjene. Ruski PVO sistemi su tokom protekla 24 časa oborili 12 ukrajinskih bespilotnih letjelica u rejonima naselja Lipci, Strelečje, Dementjevka, Borodojarsko, Marjino, Petrovsko, Grakovo, Mali Prohodi u Harkovskoj oblasti, kao i Vasiljevka u Nikolajevskoj oblasti, naveo je portparol.

Konašenkov je naglasio da su raketne snage i artiljerija pogodile 39 komandnih mjesta, 47 vatrenih položaja artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i 426 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike. U napadu je uništeno više od 400 nacionalista, 10 oklopnih vozila, tri višecjevna raketna bacača „Grad“, 10 specijalnih vozila i tri lansera protivvazdušnih raketnih sistema S-300 u rejonu Kramatorska.

Osim toga, uništen je i jedan samohodni top kalibra 155 mm M109A3 koji je Ukrajini isporučila Norveška, dvije haubice M777 kalibra 155 mm proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sedam artiljerijskih oruđa i minobacača, uključujući i samohodni top „Pion“ kalibra 203mm.


09:08

U Hersonskoj oblasti odlučeno je da se održi referendum o mogućem ulasku u Rusku Federaciju

Ovo je saopštio zamijenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov. On je podsjetio da je Hersonska oblast ostala bez zakonodavne vlasti, a privremeno će biti zamijenjena javnim savjetom.

08:32

Britanci javljaju: Rusija napreduje u Donbasu


07:37

Sjeverodonjeck "očišćen"

Urbana naselja Sjeverodonjecka "očišćena" su od ukrajinskih snaga bezbjednosti, borbe se vode na periferiji grada, rekao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik. Prema njegovim riječima, ukrajinske formacije su skoro potpuno izbačene i iz industrijske zone.

07:35

Ruske samohodne haubice u dejstvu!



07:33

Arestovič: Potrebno nam je više višecjevnih raketnih sistema

Aleksij Arestovič, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, rekao je za Gardijan da je Ukrajini potrebno najmanje 60 višecjevnih raketnih sistema (MLRS) da bi imala šansu da "porazi" ruske snage – više nego što Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države u ovom momentu obećavaju da će dati.
 
Arestovič smatra da je MLRS "oružje koje će iz temelja promijeniti situaciju" u Ukrajini, a zapadne zemlje, prema njegovom mišljenju, ne isporučuju dovoljno ovih sistema Kijevu.

07:27

Tijela poginulih u Azovstalju vraćena u Kijev

Tijela desetina ukrajinskih boraca koji su poginuli u čeličani Azovstalj vraćena su u Ukrajinu od strane ruskih trupa, koje su zauzele postrojenje u razrušenom gradu Marijupolju, prenosi AP.
 
Kako se navodi, tijela su prebačena u glavni grad Kijev, gdje je u toku DNK analiza kako bi se utvrdio identitet poginulih, saopštili su iz puka Azov, jedne od ukrajinskih jedinica koja je držala čeličanu skoro tri mjeseca pre nego što su se predale u maju ruskim trupama.
 
Ukrajina je u subotu objavila prvu zvanično potvrđenu razmjenu mrtvih vojnika od početka rata.
 
Rečeno je da su dve strane razmenile ukupno 320 tijela, a zamjena je obavljena u četvrtak na liniji fronta u regionu Zaporožja.
 
Ana Holovko, portparolka puka Azov, saopštila je da je svih 160 ukrajinskih tijela koje su Rusi predali iz ruševina Azovstalja. Ona je kazala da se za najmanje 52 od tih tijela smatra da su ostaci vojnika puka Azov, a Maksim Zorin, bivši komandant puka koji je sada na čelu vojne jedinice sa sedištem u Kijevu, potvrdio je da su medju razmijenjenima i tijela iz čeličane, navodi AP.
 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopstio je da bi moglo biti više od 2.500 zarobljenika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, koji su sada pritvoreni u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine. Zelenski je još rekao da se planovi Rusije u vezi sa tretmanom ovih zarobljenika stalno mijenjaju.


07:23

DNR: U ukrajinskim napadima poginulo 10 civila, 17 ranjeno

Deset civila je ubijeno a 17 ranjeno u protekla 24 sata na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kao rezultat ukrajinskog granatiranja, izvestila je danas teritorijalna odbrana DNR.
 
Teitorijalna odbrana je te podatke prenijela na Telegram kanalu pozivajući se na ministarstvo za vanredne situacije, navodi Tas s.

07:22

Zelenski: Naša vojska ne napušta pozicije u Sjeverodonjecku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Sjeverodonjecku, gradu gdje se trenutno odvijaju najveće ulične borbe.
 
Zelenski je priznao da su ruske snage imale brojčanu prednost u bici za istočni grad Sjevjerodonjeck, ali je istakao da ukrajinske snage imaju "sve šanse" da uzvrate.
 
"Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.
 
Kada je reč o širem, industrijskom delu regiona Donbas, gde se nalazi Severodonjeck, Zelenski je rekao da "ukrajinski Donbas stoji čvrsto".

07:11

Momenat udara po ukrajinskim linijama snimili sami Ukrajinci!



07:05

Raketni udar po Lisičansku!



07:00

Demontira se ukrajinska varijanta imena Mariupolja na ulazu u grad!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )