Foto: Telegram

290. dan rata u Ukrajini!


18:30

Rusija proširuje i modernizuje svoj nuklearni arsenal, – američki ministar odbrane
 
„Rusija takođe modernizuje i proširuje svoj nuklearni arsenal“, rekao je Lojd Ostin na ceremoniji inauguracije komandanta Strateške komande SAD, koja je zadužena za američki nuklearni arsenal.

▪️Prema ekspertima, piše Rojters, Rusija ima najveću zalihu nuklearnog oružja na svijetu, oko 6.000 bojevih glava. Moskva i Vašington zajedno posjeduju oko 90% svjetskih nuklearnih bojevih glava.

18:10

Ukrajinski vojnici iz 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine žale se da nema transporta i moraju da pešače 7 kilometara, mijenjajući položaje


 

18:04

"To je zamka"

Litvanski predsJednik Gitanas Nauseda napisao je na Tviteru da je ponuda Belorusije da transportuje ukrajinsko žito preko svoje teritorije do Litvanije samo još jedan pokušaj da se izbJegnu sankcije, pošto ukrajinsko žito već putuje preko Poljske i drugih zemalja do baltičkih luka. "To je zamka. Hajde da ne ulazimo u to“, rekla je Nauseda.
 
Belorusija je rekla UN da će dozvoliti tranzit žita iz Ukrajine preko njene teritorije za izvoz iz litvanskih luka, rekao je portparol UN.

17:39 

Kijev zaprijetio: Spremni smo da gađamo teritoriju Rusije

Kijev, u slučaju da se nastave raketni napadi na ukrajinsku teritoriju, spreman je da izvede napad na rusku teritoriju, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine aleksej Danilov.

„Spremni smo na sve. Ako se nešto tiče naših interesa, nikoga nećemo ništa pitati o tome gdje da tučemo našeg neprijatelja. Naš neprijatelj se prostire od naših granica pa sve do Vladivostoka“, kazao je on.


17:13

Granatirano porodilište

Ruske snage granatirale su danas zdravstvenu ustanovu u Hersonu i pogodile porodilište bolnice, saopštio je zamijenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko.
 
Timošenko je napisao na Telegramu da je zgrada oštećena, a da medicinski radnici, pacijenti i djeca nisu povređeni. Timošenko je objavio i fotografiju sa mjesta granatiranja, prenio je ukrajinski sajt prm.ua. Ruske snage granatirale su u petak Herson i pogodile stambenu zgradu.


16:03

Njemačka "okrenula leđa" Ukrajini?

Visoki njemački zvaničnik za spoljne poslove Tobijas Lindner rekao je da Njemačka nema slobodan pristup američkim sistemima Patriot i ne može da ih prenese u Ukrajinu.
 
"Patriot sistemi koje šaljemo deo su sistema kolektivne odbrane NATO-a“, rekao je Lindner. Nemačka je do sada blokirala prebacivanje PVO sistema Patriot u Ukrajinu.
 
Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak izjavio je 6. decembra da je razočaran odlukom.

15:10

Bahmut

14:34

Žestoko iz MLRS-a

Ukrajinske trupe ispalile su deset raketa iz MLRS-a Grad u Kijevskom okrugu Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
 
"Zabilježena je vatra iz AFU u pravcu: 15:38 – naselje Tonenkoje – grad Donjeck (Kijevski okrug): sa BM-21 Grad je ispaljeno 10 raketa ", navodi se u poruci predstavništva u Telegramu, prenela je RIA.

14:05

Ćebad stiže u Ukrajinu

Njemačka će Ukrajini poslati desetine hiljada polovnih ćebadi, koja više nisu potrebna njemačkoj vojsci, a prethodna namjera je bila da budu prodata na aukciji, prenijela je ukrajinska "Evropska pravda" pozivajući se na njemački "Velt am zontag".
 
U tekstu se napominje se da će Ukrajini kao zimska pomoć biti poslato 36.400 vunenih ćebadi iz zaliha Bundesvera.

12:30

Rusija: Kod Krasnog Limana likvidirano 60 ukrajinskih vojnika i plaćenika
 
💥 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska na dijelu fronta kod Krasnog Limana odbila dva kontranapada ukrajinskih snaga i stranih plaćenika i da je tom prilikom likvidirano 60 vojnika i plaćenika.
 
   Ruske snage su nastavile sa ofanzivnim dejstvima i zauzele neke povoljne položaje.
 
🔥 U pravcu ka Donjecku ruske jedinice nastavile su ofanzivu i tom prilikom ukrajinska vojska je pretrpjela teške gubitke u ljudstvu – 50 vojnika.
 
💥 Na potezu južno od Donjecka ukrajinske snage su izgubile 40 vojnika.
Kod mjesta Vladimirovka uništene su dvije diverziono-obavještajne grupe protivnika.


12:12

MIP Rusije otkrilo koliko će novca SAD potrošiti na sajber napade u 2023. godini
 
Sjedinjene Američke Države planiraju da u narednoj godini na sajber napade protiv nepoželjnih vlada potroše 11 milijardi dolara, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamjenik šefa ruske diplomatije Oleg Siromolotov.
 
🗣 „Zapadne zemlje žele da iskoriste informaciju i njene nosioce, a radi se o velikom broju podataka i softverima preko kojih se prenose, kako bi sebi potčinile nepoželjne vlade posredstvom sajber napada“, rekao je on.
 
🤑 Diplomata je naglasio da američka Vlada u ovom cilju izdvaja „ogroman novac“ na godišnjem nivou.

📛 U oblasti oko Kupjanska, u blizini naselja Sinkovka i Kislovka likvidirano je još 30 ukrajinskih vojnika.
 
🚀 Kod naselja Torsko uništen je radarski sistem za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ-36.
 
❌ U oblasti oko Severska, DNR, uništena su dva borbena vozila za višecjevne bacače raketa „Grad“.


12:00

Predsjednik Dume: Francuska i Nemačka moraju da plate kompenzaciju građanima Donbasa
 
‼️ Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da Francuska i Njemačka moraju da plate kompenzaciju građanima Donbasa, a da građani Evrope treba da shvate ko je kriv za probleme.
 
🗣 „Oni će morati da plate kompenzacije građanima Donbasa za osam godina genocida i za nanetu štetu“, napisao je on Telegram kanalu.
 
 Situacija u Ukrajini je posledica „lažljive politike tih država“, rekao je on i dodao da su Pariz i Berlin 2014. godine bili garanti dogovora između legitimne ukrajinske vlasti i opozicije.
 

11:36

Ankara: Spremni smo da pomognemo da se okonča rat

Тurska je potvrdila da je spremna da Rusiji i Ukrajini pruži maksimalnu podršku kako bi se okončao rat što prije, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.
 
Saopštenje dolazi nakon konsultacija koje su u Istanbulu obavili ruski zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin i njegov turski kolega Sedat Onal.

09:22

Novi napadi

Komanda Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštila je da je Rusija noćas napala jug Ukrajine iranskim dronovima kamikazama Šahed.
 
Kako se navodi, uništeno je 10 od 15 dronova, prenosi Unian.
 
Dronovi su oboreni iznad Hersonske, Nikolajevske i Odeske oblasti.


08:28

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Uništeno 10 dronova kamikaza

Ukrajinska vojska je oborila 10 dronova Šahed-136 i Šahed-131 iranske proizvodnje iznad Hersonske, Mikolajevske i Odeske oblasti, piše Kijev Indipendent, pozivajući se na ukrajinsko vazduhoplovstvo.
 
Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je na južnim i istočnim teritorijama Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
 
Sirene su se aktivirale u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kokntrolom kijevskih snaga.

08:55 

Narodna milicija LNR: Ukrajinske snage izgubile do 50 ljudi

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila 50 pripadnika, tri tenka, dva oklopna transportera, jednu bespilotnu letjelicu, kao i 15 jedinica specijalnih vozila, saopštila je Narodna milicija LNR na Telegram kanalu.
Na području DNR je ukrajinska vojska tokom prethodna 24 časa izgubila preko 30 ljudi. Uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 „Akacija“ kalibra 152 milimetara, sedam jedinica oklopnih vozila i automobila, a u vazduhu su oborene i četiri drona.


08:07

Nova opasnost, oglasile se sirene

U Odeskoj oblasti u Ukrajini proglašena je vazdušna opasnost, a neki objekti energetske infrastrukture su pogođeni zbog čega je na hiljade ljudi bez struje. Sirene se čuju i u Nikolajevskoj oblasti.

08:06

Nova žestoka granatiranja

U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 41 put gađale teritoriju DNR.

08:00

"Situacija se promijenila"

"Tajms" piše da Sjedinjene Države više ne insistiraju na tome da Kijev ne gađa rusku teritoriju.
 
Pozivajući se na izvor u Pentagonu list navodi da u Americi i dalje imaju iste procjene po pitanju eskalacije situacije ali da strah prema tome nije više isti kao na početku konflikta.
 
"Situacija se promijenila", navode u Pentagonu i dodaju da u Vašingtonu sada manje strahuju od toga da bi udari ukrajinske vojske po ruskoj teritoriji podstakli Moskvu na drastičnu eskalaciju.

07:35 

Ruske snage uništile su uporište ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti.


07:30

Nebenzja: Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu suočiće se pravnim posljedicama

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posljedicama, poručio je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.
 
"Mi savjesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika i oni će se zbog toga što rade suočiti sa konkretnim pravnim posledicama", rekao je Nebenzja, prenosi Tas.
 
Ruski predstavnik u UN rekao je i da Moskva prati i uništava takve vojne isporuke.
 
"Otkako je količina naoružanja u zapadnim skladištima opala, Vašington sa saveznicima u poslednje vrijeme pokušava da aktivno radi sa trećim zemljama, kupuje oružje i vojnu opremu od njih i otpremaju ih u Ukrajinu", rekao je ruski diplomata i podsjetio da je njegove navode nedavno priznao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.
 
Nebenzja je ukazao da ukrajinske oružane snage nastoje bukvalno da unište Donjeck zapadnim oružjem.
 
"Tokom cijele prošle nedjelje, u Donjecku se dešavao pravi masakr zapadnim oružjem. Uz podršku zapadnih država, ukrajinske snage pokušavaju bukvalno da sravne grad (Donjeck)", rekao je Nebenzja.
 
Sednica SB UN održana je na zahtjev Rusije kako bi se razmatrale isporuke zapadnog oružja Ukrajini.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )