Foto: Telegram

261 dan rata u Ukrajini!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

09:30




09:25

Antonovski most!

09:22

Borbe kod Avdijevke!



09:19


Orban: Evropa se sve više uključuje u sukob u Ukrajini
 
💬 "Mi u Evropskoj uniji... Prvo smo odlučili da isporučujemo oružje, prvo samo nesmrtonosno, a onda je EU počela da isporučuje smrtonosno oružje. Sada obučava vojsku iz Ukrajine na teritoriji evropskih zemalja, a u narednim danima biće doneta odluka da preuzmemo na sebe ekonomski teret podrške ukrajinskoj ekonomiji. Tako smo sve više uvučeni u ovaj sukob", rekao je mađarski premijer Viktor Orban na samitu lidera Organizacije turskih država (OTG) u Samarkandu.
 
 Premijer Mađarske je izrazio nadu u što skorije uspostavljanje mira u Ukrajini.
 

09:15

 Amerika ukinula sankcije na transakcije ruske ambasade
 
👉 Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov nazvao je oslobađanje od sankcija finansijskih operacija, koje su neophodne za rad ruske diplomatske misije, korakom u dobrom pravcu i izrazio nadu da će banke prestati da blokiraju takve transakcije.
 
💰 Ministarstvo finansija SAD dozvolilo je juče američkim građanima da učestvuju u transakcijama u interesu funkcionisanja diplomatskih i konzularnih predstavništava Rusije.
 
💬 „Smatramo da će banke ispravno prihvatiti odluku finansijskog regulatornog tijela i prestati da blokiraju transakcije, koje su neophodne za obezbjeđenje normalnog funkcionisanja ruskih ustanova u inostranstvu“, istakao je Antonov.
 

09:10

U Sabornom hramu Simferopolja počinje ceremonija oproštaja od zamjenika načelnika administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova
 
Podsjetimo,  Kiril Stremousov poginuo je u nesreći u blizini Geničeska (Hersonska oblast) 9. novembra.


09:06 

U prethodna 24 sata ukrajinska vojska je pretrpjela značajne gubitke – poginulo je 90 vojnika, uništeno šest oklopnih transpotera, dron i dve artiljerijska oruža, saopštila je Narodna milicija LNR.


09:02 

Ruska vojska izvela je preventivne napade na položaje ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.


08:58

Ruska PVO odbila je napade ukrajinskih jedinica tokom protekle noći dok su se ruske snage prebacivale na levu obalu Dnjepra.

„Ruska PVO oborila je protekle noći ukrajinske dronove i rakete, uključujući ‘Himars’ kojima su pokušali da pogode Antonovski most i pontone, preko kojih su se ruske snage prebacivale na lijevu obalu.
 
08:18 

U Melitopolju je pokušan atentat na zamijenika ministra za sport Zaporoške oblasti Andreja Bojka. On je lakše ranjen, saopštili su predstavnici administracije.


08:12

Ruska vojska podižu liniju odbrane na lijevoj obali Dnjepra, rekla je zamijenik šefa administracije Hersonske oblasti Katarina Gubareva.

„Podiže se pouzdana linija odbrane, različita utvrđenja“, rekla je ona.

08:00

Situacija u Hersonu od 8 sati ujutro
 
▪Ruske trupe su završile povlačenje na lijevu obalu Dnjepra. Jedinice PVO su pokrivale skele i grupe trupa. Topovska i raketna artiljerija vodila je borbu protiv baterije i pokušavala da što više uspori napredovanje neprijatelja, a na neprijateljskim jedinicama radila je armijska i taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.
 
▪Zajedno sa ruskim trupama evakuisan je dio civilnog stanovništva. Oružane snage Ruske Federacije učinile su sve do poslednjeg da spasu civile.
 
▪Glavne komunikacije preko Dnjepra su prekinute: Antonovski most je dignut u vazduh u 5 ujutro, most Kahovske hidroelektrane u 3 sata ujutro.

▪Usljed granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine, oštećena je jedna od brana Kahovske HE. Nemoguće je precizno procijeniti tehničko stanje objekta. U slučaju kvara Kahovske hidroelektrane, prije svega, naselja na lijevoj obali Dnjepra, vodozahvata Zaporoške nuklearke (čak i kada su nuklearni reaktori zaustavljeni, potrebno je mnogo vode ) i stradaće vodosnabdijevanje Krima.

07:45 

Vašington se boji da bi brojne evropske zemlje zbog nezadovoljstva građana, u svjetlu pogoršanja ekonomske situacije, mogle da prestanu da podržavaju antiruske sankcije, piše izdanje „Politiko“, pozivajući se na unutrašnje izvještaje američke administracije.

07:40 

Poslanici Kijevskog Državnog savjeta odlučili su da u potpunosti izbace ruski jezik iz školskog programa gradskih ustanova predškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Oni su ovu mjeru nazvali „pitanjem nacionalne bezbjednosti“.

07:39 

Važan infrastrukturni objekat oštećen je u Vinickoj oblasti u Ukrajini, objavio je na Telegramu šef administracije Sergej Borzov i dodao da je proglašena vazdušna opasnost. On je dodao da žrtava nema.

07:37 

U jutarnjim satima snage Kijeva su ispalile šest raketa "Grad" na Donjeck.

07:35 

Posle vjerovatne zimske pauze u borbenim dejstvima u Ukrajini, ukrajinska vojska će dobiti pojačanje od nekoliko hiljada vojnika koji sada prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Rojters.

07:30

❗Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova demantovao je Bajdenove riječi o „udaljavanju“ Kine od Ruske Federacije, ukazujući na jačanje veza između Moskve i Pekinga.

07:22

⚡Za tri dana 20 hiljada pripadnika Oružanih snaga RF i 3,5 hiljade jedinica vojne tehnike povučeno je na lijevu obalu Dnjepra - vojni komandant Sveruske državne televizijske i radiodifuzne kompanije Sladkov


07:15

SAD bi, po želji, mogle da okončaju sukob u Ukrajini „pucnjem prstiju“, a Kijev se ne bi usudio da ne posluša ova uputstva Vašingtona, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u intervjuu za „Izvestija“.

07:08

Bajdenov komentar na temu „sporazuma o Ukrajini“.
 
Mislim da sukob neće biti riješen sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin ne povuče snage iz Ukrajine.
 
Rat će biti dug. 

U administraciji Sjedinjenih Država došlo je do nesuglasica oko toga da li treba izvršiti pritisak na Ukrajinu da diplomatskim putem okonča sukob sa Rusijom.
 
U.S. Predsjedavajući načelnika štabova general Mark Mili poziva na diplomatiju! Predsjednik Džo Bajden  lično smatra da je prerano govoriti o razgovorima, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na izvore.


07:02

Porušen je i željeznički most, koji se nalazi pored Antonovskog


 

07:00

Snimak rušenja Antonovskog mosta u Hersonskoj oblasti.
 
Grupacija ruskih trupa sinoć je  povučena sa desne na lijevu obalu Dnjepra.
 
Svaki most i prelaz su porušeni.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )