Foto: Telegram

Danas je sedamdeset drugi dan invazije na Ukrajinu. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba! Ako već niste, PREUZMITE našu APLIKACIJU na Google store!

17:10

12 civila evakuisano iz Azovstala



17:00

Došlo je do još jedne razmjene zatvorenika?

Ukrajina je vratila 41 osobu.
 
"Kući se vraća 28 vojnih i 13 civila. Posebno je drago što je danas među oslobođenima i rektor Pravoslavne crkve Ukrajine", rekao je ministar za reintegraciju TOT-a.

16:49

Zelenski: Ovo što se događa u Mariupolju je mučenje do smrti

Obraćajući se Chatham Houseu, ukrajinski predsjednik je rekao da je devastirani Mariupolj primjer mučenja i gladovanja koji se koriste kao oružje, dodajući da nikakve međunarodne organizacije ne mogu ući u grad.
 
"Ova nečovječnost i okrutnost je način na koji ruska vojska postupa s ljudima.
 
Smrt nije uzrokovana ratom. Ovo je mučenje do smrti. Ovo je terorizam i mržnja. Cijeli grad je uništen, razoren.
 
Ukrajini su potrebni oružje i oprema za probijanje blokade u Azovstalu", kaže Zelenskij.
 
"Rusija će nastaviti napadati Ukrajinu dok ih ne zaustavimo", dodao je.


16:31

Pokušao proboj vozilom u Azovstalu! Strani mediji su izvijestili da je u pitanju civilno vozilo koje je išlo da izvuče civile!




16:19

Rusi pucali na selo Kamjanske?

Kako prenose ukrajinski Telegram kanali, Rusi su pucali na selo Kamjanske u Zaporožju. Navodi se da je kroz ovo naselje trebalo da se otvori "zeleni" koridor. „Da, kao rezultat još jednog oružanog napada Rusa na Kamjanski, oštećene su privatne kuće“, navodi se u saopštenju.

15:23

Zarobljeni tenk promijenio stranu!



15:02

Strašni snimci dejstva avijacije. Na slici se vidi vojnik kako trči po krovu zgrade ali....




14:49

Od snimka se onesvestio i tražio milost - borac Vojske LNR o tretmanu zatvorenika
 
U propratnom tekstu ispod videa piše:"Pripadnik armije LNR „Tjoma” ispričao je kako je ukrajinskom vojniku koji se predao prikazan snimak ukrajinskih militanata koji maltretiraju zarobljene ruske vojnike.
 
Za Ukrajinca, mučenja su bila ograničena samo na gledanje zverstava njihove braće po oružju."


14:37

Branitelj Azovstala: Situacija u čeličani je sve gora

Mihajlo Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca preostalih u mariupoljskoj čeličani, govorio je za BBC o uslovima koji vladaju u Azovstalu. 
 
"Situacija u čeličani je sad kritična. Kritična je već neko vrijeme, ali sad je sve gora. Već dva dana ruske snage aktivno pokušavaju upasti u Azovstal i potiskuju branitelje uz pomoć artiljerije, avijacije i teškog naoružanja. Puno je gubitaka i ranjenih. Nismo uspjeli spasiti sve ranjenike", rekao je Veršinjin.
 
"Najvažnije je da se u skloništima u čeličani i dalje nalaze civili. Nedavno je, tijekom izuzetno teškog bombardiranja Azovstala, ubijeno dvoje civila, a desetak ranjeno. Trenutno nemamo informaciju o tome koliko je civila ubijeno jer ne možemo napustiti položaje i otići do skloništa u kojima se nalaze", rekao je branitelj.


14:01

Kremlj: Poljska bi mogla biti izvor prijetnje

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je tokom današnjeg brifinga s novinarima da iz Poljske dolazi neprijateljska retorika i da bi Varšava mogla biti izvor prijetnje za Rusiju. Peskov je to izjavio usred poziva Poljske da Europska unija pooštri sankcije Rusiji i da NATO dodatno naoruža Ukrajinu. Ranije ove sedmice poljska ministrica okoliša i klime Anna Moskwa rekla je "da je Poljska ponosna što je na Putinovoj listi neprijateljskih zemalja".
 
Peskov je također rekao da ne zna hoće li se 9. svibnja održati parada u Mariupolju u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. "Doći će vrijeme da se Dan pobjede obilježi u Mariupolju".

13:23

Orban protiv embarga na rusku naftu: "To je atomska bomba na našu ekonomiju"

Mađarski premijer Viktor Orban danas je rekao da njegova zemlja ne može podržati novi paket sankcija Europske unije Rusiji u predloženom obliku, koji bi trebao uključivati i zabranu uvoza ruske nafte, javlja Reuters.
 
Orban je rekao da bi novi prijedlog Europske komisije, kojim se traži embargo na rusku naftu, bio ekvivalentan "atomskoj bombi na mađarsku ekonomiju" pa dodao kako je Mađarska spremna pregovarati ako stigne novi prijedlog koji bi bio u skladu s interesima Mađarske.

13:00

Supruga zapovjednika Azova: Zvučao je kao da se oprašta od mene

Ukrajinski borci koji pružaju otpor ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane odbijaju se predati usprkos bjesomučnim ruskim napadima, javlja Sky News pa dodaje kako su borbe u posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu sve intenzivnije. 
 
"Oni se neće predati. Nadaju se čudu", rekla je za Sky News telefonom Katarina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov Denisa Prokopenka, koji se nalazi u Azovstalu. Kaže da se čula s njim telefonom.
 
Rekla je da joj je suprug rekao da će je voljeti zauvijek.
 
"Ludim zbog toga. Zvučalo je kao da se oprašta od mene", rekla je Prokopenko.
 
Vjeruje se da se u tunelima pod Azovstalom još uvijek nalazi oko 2000 ukrajinskih boraca.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )