Foto: Telegram

U toku je 340. dan rata u Ukrajini

20:15

Ukratko o situaciji na frontu Svatovo-Kremennaja. /RUSKI IZVORI/
 
Poslije pet dana intenzivnih pokušaja probijanja odbrane naših trupa, grb, koji je pretrpjeo veoma značajne gubitke, konačno se smirio. Naši jurišni odredi su preuzeli inicijativu i odmah prešli u ofanzivu. Tokom današnjeg dana, jedinice 144. divizije napredovale su na udaljenosti od oko kilometar ka sjeveru i zauzele par šumskih pojaseva.

Generalno, situacija na ovom sektoru fronta ostaje izuzetno napeta. Artiljerija je veoma aktivna, PVO radi nekoliko puta dnevno, armijska avijacija radi na nebu.


20:07

NATO-u je potreban ukrajinski titanijum, piše Newsweek
 
 U SAD su u toku napori da se identifikuju i iskoriste ogromne ukrajinske rezerve ključnog metala ključnog za razvoj najnaprednije vojne tehnologije Zapada.
 
Titanijum je lagan, ali snažan metal koji se široko koristi u naprednoj vojnoj tehnologiji kao što su borbeni avioni, helikopteri, mornarički brodovi, tenkovi, rakete velikog dometa i još mnogo toga.
 
Ako Ukrajina pobijedi, SAD i njeni saveznici biće u dobroj poziciji da razvijaju novi lanac snabdevanja titanijumom.

20:00

Ukrajinski tenkovi /SSSR/, dvadeset i kusur tona lakši od Abramsa! 



19:47

Ukratko o situaciji u oblasti Bahmuta.
 
Ovog puta jedinice Vagnera pokušavaju da sprovedu taktiku pokrivanja grada (moram da naglasim - nakon nekoliko frontalnih juriša nije donijelo uspjeh). Ofanziva se izvodi istovremeno južno i sjeverno od grada i ima za cilj presretanje poslednjih linija komunikacije njegovog garnizona.

Na sjeveru, jurišne jedinice su zauzele selo Blagodatnoje (u suštini jugozapadno predgrađe Soledara).

Na jugu - borbe se vode u oblasti sela Stupočki - duboko jugozapadno od Bahmuta.

Ključna tačka, nakon čijeg hvatanja će Bahmut pasti u operativno okruženje, je selo Časov Jar. Iako je čvrsto drže Oružane snage Ukrajine i uspješan ishod bitke za ruske trupe još uvek nije zagarantovan. Međutim, kriza neprijateljske odbrane na ovom utvrđenom području nesumnjivo se dešava.

Sudeći po nekim informacijama, PMC takođe imaju taktičke pomake u samom gradu Bahmutu. Međutim, nema znakova spremnosti Oružanih snaga Ukrajine da se povuku i napuste grad.


19:33 

Oboren je ukrajinski helikopter Mi-8 iznad Novodarovke, Zaporoška oblast, saopštio je Vladimir Rogov, član administracije regiona.

Helikopter je letio nisko, i bio oboren sistemom PVO.

18:52 

Samo jedan put iz Artemovska (Bahmut) ostao je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na ukrajinsku vojsku. On ide sjeverozapadno od grada.

Militanti Oružanih snaga Ukrajine rekli su izdanju da se ovaj put nalazi na sjeverozapadu. U istočnom dijelu grada vode se teške borbe, a kontrola se prebacuje sa jedne strane na drugu. U centru Artjomovska pucnji ne prestaju.



17:57

Ukrajina je raketama HIMARS-a pogodila platformu za istovar tereta na željezničkoj stanici u Ilovajsku


17:47

Zaporožje


17:30


Ugledar!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )