Foto: Telegram

Ušli smo u 57 dan rata u Ukrajini! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

00:47
 
Kadirov: Preuzimamo kontrolu nad čeličanom Azovstal

Ramzan Ahmatović Kadirov, lider ruske Republike Čečenije, izjavio je da će ruske snage tokom današnjeg dana ostvariti potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstal u Marijupolju.
 
"Prije ručka ili poslije ručka, Azovstal će biti potpuno pod kontrolom snaga Ruske Federacije", rekao je Kadirov u najnovijoj audio poruci objavljenoj pred ponoć na internetu, prenio je Rojters.


00:44

Pentagon jučer objavio da su Ukrajini isporučeni avioni, danas to povukao

ODRŽAN je novi brifing američkog ministarstva obrane na kojem je portparol Pentagona John Kirby demantovao vlastitu jučerašnju izjavu o isporuci borbenih aviona Ukrajini.
 
Kirby je naime u utorak rekao da su Ukrajinci "primili dodatne avione i  avionske dijelove " te da se radi o pomoći Ukrajini da što više aviona imaju u zraku.  
 
Danas kaže da ipak nije riječ o avionima, nego samo o dijelovima aviona koje su isporučili SAD i saveznici. 


00:21

Sljedeće dvije sedmice bit će najteže i najvažnije razdoblje

Poslanik u ukrajinskom parlamentu Andrij Nikolajenko osvrnuo se na rat u svojoj državi pa je rekao da će sljedeće dvije sedmice biti najteže i najvažnije razdoblje.

"Rusi koncentrišu velike snage u Donbasu, a istovremeno napadaju iz tri smjera. Više od 100.000 vojnika imaju, riječ je o velikoj vojnoj sili i ne mogu zamisliti koja bi zemlja u Evropi mogla izdržati takvu vojnu moć osim Ukrajine. Pregovori sada stoje, a rezultat ove bitke dat će nekoliko opcija kako dalje. Razlika između ruske i ukrajinske vojske je da imamo snažan moral, snažan duh."

00:15

Američki zvaničnik: Obučavamo 50 pripadnika ukrajinske vojske za korištenje oružja dugog dometa 

Anonimni visoki zvaničnik američkog sistema odbrane rekao je za NBC News da SAD koordinira i olakšava isporuku dijelova aviona u Ukrajinu.
 
Dodali su da Ukrajina sada ima više od 20 aviona s fiksnim krilima koji su operativni zbog rezervnih dijelova, uključujući i lovce i bombardere.
 
Dužnosnik je dodao da u zemlju upravo stiže artiljerijsko oružje i da će ga stizati još. 
 
Sjedinjene Države su započele i s obukom više od 50 pripadnika ukrajinske vojske za korištenje oružja dugog dometa. Obučavaju se izvan Ukrajine, a obuka će trajati oko sedam dana. 


00:03

Johnson uporedio Putina s krokodilom

Britanski premijer Boris Johnson je sugerisao da će pregovori s Rusijom o okončanju rata vjerovatno propasti.

Johnson je rekao da je "ophođenje s ruskim predsjednikom Putinom poput cjenkanja s krokodilom dok ti je noga u njegovim raljama". "Teško da Ukrajinci sada mogu pregovarati s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vjere", dodao je.

Kaže i kako misli da je moguće da bi Moskva mogla "čak pokrenuti još jedan napad na Kijev".
 

23:27

"Ovo je povijesni trenutak kada možemo razviti maksimalnu brzinu u pristupanju Evropskoj uniji.
 
Već smo dokazali da su ukrajinske državne i javne institucije dovoljno efikasne da izdrže čak i test rata. Već činimo onoliko koliko drugi narodi nikada nisu činili za zaštitu slobode na evropskom kontinentu.
 
I vidim od svih naših prijatelja u Evropskoj uniji spremnost da pomognu našem cilju što je više moguće", rekao je Zelenski.


23:12

Turska optužila saveznike u NATO-u: "Žele da rat što duže traje"

Turska je optužila neke od svojih saveznika u NATO-u da "žele da rat u Ukrajini traje što duže kako bi oslabile Rusiju".

"Postoje zemlje unutar NATO-a koje žele da se rat nastavi", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu za CNN Turk.

"Oni žele da Rusija postane slabija", rekao je Cavusoglu. Nije htio izravno imenovati nijednu zemlju.
 
 
 


22:57

Ubijen jedan od ukrajinskih zapovjednika i zvanični instruktor po NATO standardima!

Stradao u reonu Popasne koju su prije par dana zauzele ruske snage! Zanimljivo je da se nakon prestanka borbi velika pažnja poklanja indentifikaciji stradalih vojnika suprotne strane. To primjenjuju obije strane u sukobu.


22:41

I Donjeck pod raketama,ali ovdje ukrajinskim!



22:25

Najteža noć u Nikolaevu vjerovatno od početka rata! Eksplozije se nadovezuju jedna na drugu!
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )