Foto: Telegram

Dvadeset i četvrti dan rata u Ukrajini! Sukobi se ne smiruju a pregovori usporeni! RAT UŽIVO i dalje pratite na cafe.ba

08:15

Rusija više neće isporučivati SAD raketnim motorima RD-180.
Oni će se koristiti u novoj raketi Sojuz-6, izjavio je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin

Tokom dana više detalja!

07:13

Najmanje 40 poginulih Ukrajinaca u Nikolaevu

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika ubijeno je nakon ruskog zračnog napada na kasarnu u Nikolaevu, javljaju lokalni mediji na koje se poziva AFP.
 
Gradonačelnik Nikolaeva Aleksandr Senkević u petak je na Facebooku rekao da je nekoliko sela u regiji okupirano i da je grad bio pod teškom paljbom, nazivajući to "teškim danom".



07:00

Ukrajina: Ubili smo još jednog ruskog generala

Ukrajina tvrdi da su ubili još jednog ruskog generala.
 
"Kao posljedica napada na neprijatelja, poginuo je zapovjednik 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije, general pukovnik Andrej Mordivčev.


06:30

Rusi tvrde da su upotrijebili hipersonično oružje

Rusija je rekla da je upotrijebila hipersonično oružje kako bi uništila podzemno vojno skladište u zapadnoj Ukrajini. Hipersonični projektili su brzo oružje koje može izbjeći otkrivanje kod protivraketnih obrambenih sistema.
 
Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da je uništilo veliko podzemno skladište za rakete i vazdušnu odbranu u ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk, izvijestila je novinska agencija Interfax.
 
Ministarstvo je saopštilo da je također uništilo ukrajinske vojne radijske i izviđačke centre u blizini lučkog grada Odese koristeći obalni raketni sistem, navodi Interfax, na koji se poziva Reuters. Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.


02:11

Ukrajina kaže da će joj trebati godine za deaktiviranje mina

Trebat će godine da se deaktiviraju neeksplodirana sredstva i mine nakon ruske invazije, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova. Denis Monastirski izjavio je za Associated Press da će njegovoj zemlji trebati pomoć Zapada kako bi se nosila s ogromnim zadatkom kada rat završi.
 
"Ogroman broj granata i mina ispaljen je na Ukrajinu i veliki dio nije eksplodirao, ostaju pod ruševinama i predstavljaju stvarnu prijetnju", rekao je Monastirski. "Bit će potrebne godine, a ne mjeseci da se to razriješi", dodao je.


01:50

Ukrajinska vojska kaže da je privremeno odsječena od Azovskog mora

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine kaže da su Rusi uspjeli odsjeći Ukrajince od Azovskog mora. "Okupatori su djelimično uspjeli u operativnom području Donjecka - privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru", navodi se u saopštenju.
 
No, glavni štab oružanih snaga kaže da je Moskva još uvijek osujećena u svim svojim glavnim ratnim ciljevima. "Neprijatelj pokušava nadoknaditi neuspjehe u napredovanju trupa tokom kopnene operacije raketnim i bombaškim napadima, koristeći i visokoprecizno oružje i neselektivno bombardovanje", saopštio je glavni štab Oružanih snaga.

01:45

Rusi: SBU minirala jednu od zgrada gradske bolnice u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su zaposleni u Službi bezbjednosti Ukrajine, prethodno evakuisavši osoblje i medicinske pacijente, minirali jednu od zgrada gradske bolnice broj 2.
 
Ovo je izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. "Planirano je da se minirana zgrada bolnice digne u vazduh tokom leta iznad Dnjepropetrovska bilo kog ruskog aviona", rekao je on.
 
Konašenkov je naglasio da ruska avijacija nema borbene zadatke da uništi zgradu bolnice i druge zgrade u Dnjepropetrovsku.

01:41

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus osudio je manifestacije rusofobije zbog događaja u Ukrajini i odbio da reaguje na pozive da vrati rusku državnu nagradu, medalju Puškin, koja mu je uručena 2007. godine! 

01:32

SAD prizemljile avion u vlasništvu Romana Abramoviča

Američka vlada je prizemljila gotovo 100 aviona povezanih s Rusijom. Među njima je i avion u vlasništvu Romana Abramoviča - sadašnjeg vlasnika fudbalskog kluba Chelsea, prenosi BBC.

00:43

Ruska vojska likvidirala 93 ukrajinska dezertera

Oružane snage Rusije likvidirale su 93 ukrajinska dezertera koji su pobijegli iz Mariupolja u civilu, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.
 
"Večeras je njih 93 eliminisano, a lokacije ostalih utvrđene su putem radio-veze. Pitanje njihovog uništenja je pitanje kratkog vremena", rekao je on.
 
Prema riječima Mizinceva, u protekla dva dana iz Mariupolja je dezertiralo od 150 do 200 ljudi u raštrkanim grupama u civilu, koristeći humanitarne koridore.

00:42

Kao odsječeno...



00:24

Blumberg: EU razmatra moguću upotrebu ruske imovine za obnovu Ukrajine

Zvaničnici u EU raspravljaju o mogućnosti korišćenja sankcionisanih sredstava Rusa za finansiranje obnove Ukrajine.
 
"Zvaničnici Evropske unije razgovaraju o mogućnosti korišćenja imovine ruskih oligarha pod sankcijama za finansiranje obnove Ukrajine posle rata", objavio je Blumberg, pozivajući se na izvore.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )