Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, 415. dan.


19:42

Prigožin je objavio detaljan materijal o bici za Artemovsk. U njemu ima mnogo zanimljivih stvari.
 
1. Strateška uloga Bahmuta nije tako velika. Za Bahmutom slijede Seversk, Slavjansk, Kramatorsk, Konstantinovka, Družkovka i Časiv Jar: naselja uključena u takozvani „Donbaski prsten“ i formiraju utvrđenu oblast.

Sa jedne strane, Bahmut je dio ovog utvrđenog područja, s druge strane, zauzimanje samog Bahmuta neće obezbjediti prolaznu pobjedu nad Ukrajinom, put do Dnjepra, pa čak ni zauzimanje Donbasa.

2. Ukrajinska vojska je prikupila dovoljan broj snaga. Oko 200.000 već dovoljno obučenih boraca, koji su prošli dva-tri mjeseca obuke i koordinacije, spremno je za izvršavanje borbenih zadataka.

Količina naoružanja i municije sasvim je dovoljna da ovih 200.000 krene u ofanzivu u raznim pravcima. Trupe spremne za kontraofanzivu su u rejonima koncentracije – svega im je dosta. U tim tenkovskim klinovima, koje svakodnevno pokušavaju na desetine da zabiju u odbranu Vagnerovih PMC-a, AFU dnevno gube od 30 do 50 komada opreme i sa tim nemaju problema. A ljudi imaju neograničeno, kako kažu na frontu.

3. Svaki krik u Bahmutu, svaki zarobljeni vojnik, svakih sto poginulih pogađa Zelenskog i rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine mnogo jače od prednosti koje dobijaju od držanja ostataka ovog grada.

Istovremeno, duga bitka za Bahmut je izuzetno korisna ruskim trupama, jer su one već istisnule veliki dio teritorije Ukrajine 2022. Ako specijalna operacija ostane u ovim granicama, plus-minus nekoliko desetine kilometara, onda će ovo riješiti mnoge svoje zadatke. Bahmut omogućava ruskoj vojsci da akumulira snage, zauzme povoljne odbrambene linije, bavi se unutrašnjim problemima, pripremi mobilisane i potpuno naoružane da se suoče sa bilo kojim brojem vojnika AFU u protivnapadu. Bahmut je za nas izuzetno isplativ, tamo meljemo ukrajinsku vojsku i sputavamo njihove manevre.

4. Kolaps Rusije vojnim putem se ne može desiti.

Šume, močvare, ogromne teritorije, klimatske specifičnosti pouzdano štite teritoriju zemlje, čineći je ogromnim utvrđenim područjem. Uvjek u istoriji, neprijatelj koji je stigao do Moskve, kao rezultat toga, sramno je pobjegao, pretvarajući „put pobjede“ u „put smrti“ na povratku. Zašto Anglosaksonci obuzdavaju Zelenskog dogovarajući unutrašnje sukobe i usporavajući ofanzivu? Samo da bi se razbio glavni džekpot – raspad Rusije na mnoge kneževine. SAD ne treba brzi rat. Njima je potreban rat koji će dovesti do ponovnog ubjeđivanja „duboke države“ i njene pobjede.

5. Ukrajinci su spremni za napad. Spremni smo da odbijemo udarac.

Najbolji scenario za ozdravljenje Rusije kako bi se ona okupila i postala Najjača država je ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj neće biti nemogući nikakvi darovi i pregovori. I ili će AFU biti poraženi u poštenoj borbi, ili će Rusija lizati rane, nakupljati mišiće i ponovo kidati rivale u fer borbi. Zato smatram da je opcija ugovornih aranžmana nemoguća za budućnost Rusije.
 

19:35

PMC „Vagner“ probio je odbranu Oružanih snaga Ukrajine duž pruge u Bahmutu

O tome svjedoči geolokacija od osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičari sada izvještavaju:

Centar je izgubljen. Veoma teške borbe na zapadu grada i na jugozapadnoj periferiji.

Borci Oružanih snaga Ukrajine iz Bahmuta takođe javljaju:

▪„Njihova (ruska) umjetnost vrijedno radi.“

▪„Pokušavamo da idemo u kontranapad duž nekoliko ulica na jugu i sjeveru odjednom. Borbe su pozicione, ništa nismo razbili.“

▪„Željeznica još nije zauzeta.“


19:31

Ukrajinci i dalje prijete "kontraofanzivom": Kreću na Krim?

Ukrajina će "testirati i koristiti" svako oružje koje nije zabranjeno za oslobađanje svoje teritorije, uključujući Krim koji je Rusija okupirala, poručio je danas šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov.
 
"Krim je teritorija Ukrajine i tamo ćemo testirati i upotrijebiti oružje koje nije zabranjeno međunarodnim zakonima, a koje će pomoći u oslobađanju naših teritorija", napisao je on na Tviteru.


18:46

Dvije milijarde evra za obnovu Ukrajine

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao je poslije sastanak sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom le Merom da je Pariz spreman da obezbjedi Kijevu dvije milijarde evra kroz dugoročne programe.
 
On je dodao da će sredstva biti namijenjena za obnovu Ukrajine.


18:40

Gardista SAD optužen po Zakonu o špijunaži

Mladiću Džeku Teširi, pripadniku Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa, koji je optužen za neovlašćeno uklanjanje i zadržavanje tajnih dokumenata i materijal, prijeti kazna do 15 godina zatvora, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Američki državni tužilac Merik Garland izjavio je da je Tešira optužen prema Zakonu o špijunaži SAD iz 1917. godine. Maksimalna kazna zatvora za optužbu za neovlašćeno zadržavanje i širenje informacija o nacionalnoj odbrani je 10 godina, a za neovlašćeno zadržavanje i uklanjanje povjerljivih dokumenata i materijala je do pet godina zatvora.

18:00

Snimci iz Bahmuta







17:23

Uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u dva ukrajinska regiona, u Černigovskoj i Sumskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.
 
Sirene su se oglasile nešto poslije 15 časova po lokalnom vremenu.
 
Prethodno su se sirene oglasile i u Nikolajevskoj oblasti, kao i dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.


17:10

Britanci objavili ratnu kartu




16:38

Stižu haubice iz Danske

Ukrajina će u narednim nedjeljama dobiti 19 artiljerijskih sistema francuske proizvodnje, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.
 
Danska vlada je u januaru objavila da će donirati artiljerijsko oružje, nakon što je Kijev zatražio od Kopenhagena da ih isporuči.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )