Foto: Telegram

U toku je 274. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


19:00

🎖Tragični snimak pogibije ruskog oficira: komandant PMC grupe sa pozivnim znakom Čerdaš, teško ranjen u borbi, da ga ne bi uhvatili, usmjerava metak u njegovo srce ...
/ Snimak sa kvadrokoptera APU objavljuju kijevski resursi ... 



18:54 

Sedamdeset odsto Kijeva i dalje nema struju, u toku je remont grijanja, saopštila je gradska vojna uprava ukrajinske prijestolnice.

„Situacija u Kijevu u 17.20 po lokalnom vremenu: 70 odsto gradskog stambenog fonda je bez struje“, navodi se na Telegram kanalu administracije.


16:56

Bajden, na molbu Kine, ubjedio Poljsku da ne predaje Ukrajini MiG-29

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena ubijedila je u martu Poljsku da ne isporučuje sovjetske lovce MiG-29 Ukrajini, na zahtijev Kine, koja strahuje od eskalacije ukrajinskog sukoba, piše britanski magazin "Spektar", pozivajući se na izvore u kineskim diplomatskim krugovima.

Po njihovim informacijama, u početku je Vašington pozitivno prihvatio ideju o prebacivanju poljskih MiG-29 u Ukrajinu, ali je potom revidirao svoj stav zbog pritiska Kine. Kako navodi izdanje, čija će štampana verzija biti objavljena u subotu, protiv takvog poteza izjasnilo se i nekoliko bivših lidera nekih evropskih zemalja. Ova okolnost je mogla biti dodatni faktor koji je uticao na odluku SAD.

Prema pisanju časopisa, Peking se, pošto je dobio uvjeravanja od NATO-a da alijansa neće slati lovce i rakete u Ukrajinu, obavezao da će ubijediti Moskvu da ne koristi nuklearno oružje tokom sukoba.

16:48

Eksplozije u Hersonu



15:54 

Mađarska ne namjerava da blokira izdvajanje kredit EU Ukrajini, ali neće učestvovati u ovoj inicijativi i planira da pomogne u obnavljanju ukrajinske privrede na bilateralnoj osnovi.

Ovo je u četvrtak izjavio ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto, razgovarajući sa novinarima nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu.

On je demantovao izvještaje da Budimpešta želi da blokira inicijativu Brisela da se Ukrajini 2023. godine obezbijedi solidarni zajam od 18 milijardi evra u nekoliko tranši. Sijarto je naglasio da će njegova zemlja pomoći Ukrajini, ali namjerava da to učini „na bilateralnoj osnovi“.

15:46 

Pedeset ruskih vojnika koji su se nalazili u zarobljeništvu na teritoriji pod kontrolom Kijeva – vraćeni su kući, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, avionima vojno-transportne avijacije Rusije vojnici su prebačeni u Moskvu radi liječenja i rehabilitacije u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

15:00

Neveljski, Donbas



14:33 

Proglašena vazdušna opasnost u Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti


13:33 

Plaćenici iz 54 zemlje bore se u Ukrajini na strani Kijeva – neki od njih su prisutni tamo od 2014. godine, a mnogi imaju iskustvo iz sukoba na Bliskom istoku, saopštio je Istražni komitet Rusije.


12:59 

U svim dijelovima Kijeva obnovljeno je snabdijevanje vodom, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice Vitalij Kličko.

On je dodao da je, ipak, potrebno vrijeme da sistem proradi u potpunosti.

„Trenutno se kod nekih potrošača može primjetiti slabiji pritisak. Posebno kod onih na višim spratovima zgrada“, napisao je Kličko na svom Telegramu


12:28 
Evropski parlament odobrio paket od 18 milijardi evra pomoći Ukrajini u 2023.

Evropski parlament odobrio je paket kreditne makrofinansijske podrške EU za Ukrajinu za 2023. godinu u iznosu do 18 milijardi evra, saopštila je šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

„U rekordno kratkom roku Evropski parlament je upravo odobrio 18 milijardi evra za Ukrajinu“, napisala je Metsola na Tviteru.

12:10 

Specijalna vojna operacija ispunjava svoje zadatke, nije bilo i nema napada na društvene objekte, tome se poklanja posebna pažnja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„A što se tiče ciljeva koji su, direktno ili indirektno, vezani za vojni potencijal, oni, shodno tome, podliježu napadu. Rad u tom pogledu se nastavlja“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da Kijev ima sve mogućnosti da riješi situaciju sa napadima na ukrajinske energetske objekte i okonča stradanja naroda ispunjavanjem zahtijeva ruske strane.

„Rukovodstvo Ukrajine ima sve mogućnosti da situaciju (sa napadima na ukrajinske energetske objekte) vrati u normalu, ima sve mogućnosti da riješi situaciju tako što će ispuniti zahtijeve ruske strane i, shodno tome, zaustaviti sva stradanja lokalnog stanovništva“, istakao je Peskov.


11:20 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak jučerašnje rusko-ukrajinske razmjene zarobljenika.


11:12 

Pojavljuje se sve više činjenica koje govore da u Ukrajini postoji konfrontacija između Rusije i NATO-a.

Sve veći broj stručnjaka Alijanse učestvuje u sastavu privatnih vojnih kompanija i oružanih snaga Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

11:00

Po naređenju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u toku je mobilizacija u dijelovima Ukrajine gdje živi ruskojezično stanovništvo, naveo je za Sputnjik izvor u ruskim snagama u Hersonskoj oblasti na osnovu podataka iz ukrajinske vojske.

„Prema podacima naših izvora iz Službe bezbednosti Ukrajine, opšta mobilizacija sprovodi se se samo u oblastima gdje pretežno živi ruskojezično stanovništvo ─ u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Čerkaskoj oblasti“, rekao je taj izvor i dodao da se to odnosi i na dio Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, dok u zapadnim oblastima nikoga diraju.

U Ivano-Frankovsku je mobilisano 40 ljudi, u Lavovu 30.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )