Foto: Telegram

RAT u Ukrajini traje punih 120 dana! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

23:00

Ukrajinske "Točka-U"



22:52


Situacija kod Lisičanska
 
Zoloto je potpuno očišćeno,prenose ruski mediji. Najverovatnije će do jutra kotao u Gorskom biti završen (po broju zatvorenika utvrdićemo koliko je uspješan izlaz iz kotla).
 
Lisičansk: Izgleda da je naređenje za povlačenje Oružanih snaga Ukrajine primljeno i jedinice su krenule u prodor. Ruska avijacija je podignuta, artiljerija u ovoj oblasti dejstvuje  duž puta Seversk-Lisičansk, pokušavajući da uništi sve što se kreće duž istog.

Sve veoma liči na bjekstvo Oružanih snaga Ukrajine iz Ilovajska, samo u mnogo većim razmjerama.

22:47

Zarobljeni rusi kod Izjuma!



22:40

Ukrajinski vojnik na svom uređaju sluša ruski poziv na predaju i stanje u kom se nalaze u Lisičansku i Sjeverodonjecku!



22:35

Rusi u zauzetom Zolotom


22:30

Uništena kolona ukrajinskih vozila u mjestu Oleški na pravcu ka Hersonu!



22:24

Izvor: Ekstremisti Ajdara spremni da se predaju uz garancije

Prema nezvaničnim informacijama, ekstremisti bataljona "Ajdar" koji se nalaze u fabrici "Azot" u Sjeverodonjecku izrazili su spremnost da se predaju, ako bude obustavljena vatra i ako se pruže bezbjednosne garancije za civile.
 
Kako je preneo Sputnjik, nekoliko stanovnika je već izašlo iz fabrike.
 
Izvor blizak miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ranije je rekao za TAS S da vojska LNR očekuje da se ekstremisti bataljona "Ajdar" masovno predaju do večeras.
 
Lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da bi industrijska zona hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku vrlo brzo mogla da bude stavljena pod kontrolu.

21:55

"Donjeck nije bezbjedan"

Nijedan grad u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini nije bezbjedan za svoje stanovnike jer su borbe ukrajinske i ruske vojske previše nasilne, izjavio je danas regionalni guverner Pavlo Kirilenko.
 
"Nema mjesta, ni jednog grada u Donjeckoj oblasti koji je bezbjedan", rekao je Kirilenko i dodao da je "izuzetno opasno za stanovnike da ostanu" zbog povećanja pritiska Rusije na ukrajinske snage oko gradova Lisičansk i Sjeverodonjeck.

21:54

Lavrov optužio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "produžuje krizu sa hranom"

"Generalni sekretar UN svojim postupcima produžava prehrambenu krizu, ne omogućava brzo slanje žita. Ovo je žalosno", rekao je Lavrov u intervjuu za Nacionalnu državnu televiziju i radio kompaniju Bjelorusije.
 
"Sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje je alarmantno", mišljenja je Lavrov.

20:50

Ukrajina i Moldavija dobile zeleno svijetlo

Lideri EU 27 odobrili status kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu i Moldaviju.
 
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je danas da će na samitu Evropskog saveta u Briselu Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobiti status kandidata.

20:42

SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljucujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.
 
Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene "ruskim klještima", prenosi Rojters.
 
Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).
 
Ukrajina je ranije danas saopštila da je dobila prvu tranšu tog moćnog sistema oružja dugog dometa što bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaže uveliko koriste za udare na ukrajinske položaje u Donbasu.
 
Vašington je izjavio da je od Kijeva dobio uveravanja da to oružje većeg dometa neće biti korisćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

19:44

LNR:Predaja ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici predaju se preko cijele linije fronta u blizini Lisičanska, Sjeverodonjecka i opkoljenih mjesta Gorskoje i Zolotoje, saopštio je danas oficir narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.
 
"Predaja je u toku na cijeloj liniji fronta na ovom području, lokalno i masovno. Ovo uključuje i grupu Lisičansk-Sjeverodonjeck i grupu Gorskoje-Zolotoje", poručio je Maročko na ruskoj televiziji, prenosi agencija TAS S.
 
Takođe je napomenuo da bi neke informacije sada bilo neprimjereno da se otkrivaju.

"Predali su nam se ekstremno desničarsko radikalni militanti. Do 16 časova po lokalnom vremenu imao sam izvještaje o dvije grupe od po 10 ljudi. Nemam informacije o trenutnim brojkama", dodao je Maročko.
Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „još nisu pogodili" ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dužeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

19:22

Borelj: Kalinjingrad nije pod blokadom

Evropska unija ne želi da blokira saobraćaj između Rusije i Kalinjingradske oblasti, izjavio je vrhovni komesar Evropske unije za inostrane poslove i politiku bezbjednosti Žozep Borelj, a prenosi list "Open". "Situacija s Kalinjingradom nije blokada", tvrdi diplomata, ali dodaje da EU, istovremeno, želi da mjere kontrole spriječe bilo kakav pokušaj zaobilaženja sankcija, bez ometanja komercijalnog saobraćaja.

18:52

Gajdaj: Ne postoji bezbjedno mjesto u Lisičansku

Ne postoji bezbjedno mjesto u ukrajinskom gradu Lisičansku, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.
 
"Ceo Lisičansk je granatiran velikim kalibarskim i vazdušnim udarima", poručio je Gajdaj, prenosi Si-En-En.
 
Naveo je da vlasti nastavljaju da evakuišu civile i isporučuju humanitarnu pomoć. Takodje je ukazao da će oružane snage Ukrajine morati da se povuku iz Luganska, kako bi izbjegle da budu opkoljene.
18:29

"Bitka za dva ključna grada se bliži užasnom kraju"

Bitka za dva ključna grada na istoku Ukrajine, Sjeverodonjeck i Lisičansk, "bliži se užasnom kraju", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Rusi, naime, već nedjeljama žestokim napadima pokušavaju osvojiti Sjeverodonjeck i Lisičanska, poslednja dva preostala grada pod kontrolom Ukrajine u regiji Lugansk.

Borbe su se pretvorile u krvavi rat iscrpljivanjem, pri čemu obije strane imaju teške gubitke. No, ruske snage su u poslednje dvije nedjelje ostvarile značajan napredak. "Bitka ulazi u neku vrstu užasne završnice", rekao je Arestovič u intervjuu. Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luganska, jutros je rekao da su "ruske snage uspješno napreduju", dodavši kako su Rusi osvojili Loskutivku, naselje južno od Lisičanska, te prijete da će potpuno opkoliti ukrajinske branitelje, zbog čega će morati da se povuku. Što se tiče Sjeverodonjecka, vjeruje se da ruske snage kontrolišu gotovo cjeo grad. Jedini izuzetak je hemijska fabrika Azot, u kojoj se skrivaju stotine civila i ukrajinskih branitelja.

18:15

Nauseda: Zabrana tranzita u Kalinjingrad tiče se EU i Rusije

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je danas da zabrana tranzita određene robe u Kalinjingrad nije stvar bilateralnih odnosa Vilnjusa i Moskve, već da se ta situacija tiče Evropske unije i Rusije.
 
"Litvanija ne uvodi sankcije sa svoje strane, mi jednostavno poštujemo pravila EU, primjenjujemo sankcije u skladu sa ovim pravilima", poručio je Nauseda prije početka samita EU u Briselu, prenosi agencija RIA Novosti.
 
Istovremeno, ukazao je da "vjerovatno postoji potreba da se razjasne ova pravila, ali i nakon toga će nastaviti da se pridržavaju sankcija".
 
Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vijest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov. Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, gradjevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

17:38

Francuske haubice završile u ruskim rukama

Vojna pomoć koju je Francuska poslala Kijevu, u vidu haubica "cezar" kalibra 155mm, završila je u ruskim rukama. Jedan broj ovih artiljerijskih oruđa je zarobljen i poslat na ispitivanje u Uralvagonzavod. Iz ove firme su se učtivo zahvalili francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na poklonu.

 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )