Foto: Telegram

U toku je 318. dan rata u Ukrajini

19:30

U Bjelorusiju i dalje stiže vojna oprema!



19:24

Eksplozija na gasovodu u LNR

Oko 11.000 ljudi ostalo je bez gasa zbog eksplozije na magistralnom gasovodu u Lutuginu, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštilo je danas preduzeće Luganskgas.
 
U toku je gašenje požara koji je izbio poslije eksplozije na gasovodu, navela je kompanija na svom Telegram kanalu, kako prenosi TAŠ.

19:15

Sankcije Nikiti Mihalkovu i za još 118 drugih umjetnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju sankcija protiv ruskog filmskog reditelja i oskarovca Nikite Mihalkova i još 118 drugih ruskih istaknutih umjetnika, kao i nekoliko državljana Ukrajine, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ukrajinskog predsjednika.
 
Sankcije su, između ostalih, uvedene i protiv operske pjevačice Ane Netrebko, filozofa Aleksandra Dugina, generalnog direktora medijske grupe ''Rosija sevodnja'' Dmitrija Kiseljova i glavne urednice TV kanala RT Margarite Simonjan, prenosi TASS.

18:55 

Ukrajinska privreda je u potpunosti uništena, a vojne snage zemlje pale su u direktnu zavisnost od zapadnih isporuka tehnike i oružja, navodi se u zajedničkom članku za „Vašington post“ bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs i bivšeg ministra odbrane Roberta Gejtsa.

„Ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni njenih stanovnika su izbjegli, infrastruktura se raspada, a veliki dio njenih rudnih bogatstava, industrijskog potencijala i značajnog poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom“, navodi se u članku.

Prema mišljenju autora, vojni potencijal i ekonomija Ukrajine sada gotovo u potpunosti zavise od isporuka Zapada, što bi moglo da natjera SAD i Evropu da počnu da guraju Kijev ka dijalogu.

18:00

Bahmut





17:30

Ruski padobranci zajedno sa PMC Vagner sprovode aktivnu fazu ofanzivnih i jurišnih operacija u oblasti Popasnaja-Artemovsk.
 
PMC „Vagner“ sprovodi jurišne operacije u Soledaru, grad još nije pod kontrolom, vode se borbe i rano je o tome govoriti, Oružane snage Ukrajine se ne povlače, povlače rezerve.
 
U Kurdjumovki, Zajcevu, Kleščijevki vode se aktivne jurišne borbe u šumskim pojasevima.


17:21

Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je danas uredbu kojom se trinaestorici sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) suspenduje državljanstvo, prenosi RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Levij Bereg.
 
Među sveštenicima kojima je suspendovano državljanstvo je Mitropolit tulčinski i bratslavski Jonatan, koga, kako se navodi, ukrajinska služba bezbjednosti sumnjiči za veleizdaju.

16:35

Stručnjak o ukrajinskoj artiljeriji i problemima

Rusija je pronašla rupu u ukrajinskom sistemu upotrebe zapadne artiljerije. O tome govori rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Ruska vojska je, prema riječima stručnjaka, od početka "specijalne operacije“ uništila više od 3.000 ukrajinskih artiljerijskih oruđa i minobacača.

Međutim, u okviru vojne pomoći zemalja NATO-a, Ukrajina je dobila više od 500 haubica velikog kalibra i teških minobacača, kao i više od 100 višecjevnih raketnih sistema (MLRS), što je, prema Vasileskuu, bila dovoljna nadoknada za uništenu artiljeriju.

Nastali sistemi HIMARS i M777, kako je naglasio rumunski specijalista, predstavljaju ozbiljnu prijetnju zbog protivbaterijskih radara koje imaju u sebi, a koji su u stanju da automatski šalju koordinate neprijateljskih artiljerijskih oruđa, ako se koriste.

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju nekoliko tipova protivbaterijskih radara- američki AN/TPK-48, AN/TPK-36, švedski radar za lov na artiljeriju (ARTHUR), ukrajinski 1L220UK Zoopark-3, razvijen od NPK Iskra i dr. Svi su u službi 15. artiljerijske izviđačke brigade Oružanih snaga Ukrajine.
 
Najefikasniji među njima, prema Vasileskuu, je njemački radar Counter Batteri RAdar (COBRA), koji je sposoban da detektuje lokaciju 40 artiljerijskih oruđa, nakon hica za dva minuta na udaljenosti do 40 km. Međutim, takav kompleks nikako nije jeftin- cijena sistema je oko 50 miliona evra, pa ne čudi što je broj ovakvih radara veoma ograničen.
 
"Zamjena takvih sistema, ako ih uništi ruska vojska, je nemoguća", istakao je Vasilesku.
 
Objavljujući lov na topove NATO proizvodnje, ruska vojska je, kako napominje rumunski stručnjak, takođe odlučila da liši artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine glavnog aduta – kontrabaterijskih radara, u nedostatku kojih je, tačnost i automatska efikasnost artiljerijskih sistema, u velikoj mjeri smanjena.
 
"Postoji nekoliko nedostataka upotrebe kontrabaterijskih radara, koje je ruska vojska odlučila da maksimalno iskoristi. Upravo zračenje elektromagnetnih talasa, omogućava otkrivanje meta i postavljanje radara na maloj udaljenosti od linije fronta, što olakšava njihovo savladavanje.
 
Tako je ruska vojska 30. decembra uništila 6-7 ukrajinskih kontrabaterijskih radara, a 1. januara još dva. Ranije, tokom novembra, onesposobljeno je 8 ukrajinskih kontrabaterijskih radara“, otkrio je ekspert.
 
 
16:34

Konošenkov o ukrajinskim gubicima

Ruska protivvazdušna odbrana oborila četiri ukrajinske bespilotne letjelice, pet raketa Uragan i HIMARS i jednu raketu protiv radijacije HARM.


16:32

"Gubimo ljude na sve strane"

Ukrajinske vlasti ne otkrivaju gubitke u ljudstvu, ali oni su ogromni i neshvatljivi, rekao je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.
 
"Gubimo ljude na sve strane. Ne otkrivamo koliko je od tog broja vojnika, a koliko civila, ali brojke su ogromne, nepojamljive" rekao je on u intervjuu za "Njuzvik".


14:12

Rusi: Do večeras u ponoć

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će ruske snage u Ukrajini održati prekid vatre zbog Božića, iako je Ukrajina odbila ponudu za primirje.


13:41

Nova pomoć

Finska sprema 12. paket vojne pomoći Ukrajini, saopštio je novi ministar odbrane te zemlje Miko Savola.


13:25

Proglašena vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.


12:58

Ukrajinske snage granatirale Petrovski okrug u Donjecku

U roku od pet minuta ukrajinska vojska je zasula Donjeck sa 10 raketa iz višecjevnih bacača raketa i još četiri projektila kalibra 155 milimetara, koji inače koriste snage NATO.
 
Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštila je danas da su ukrajinske snage ispalile 10 projektila iz višecjevnog raketnog sistema na Donjeck.
 
''Ukrajinske oružane snage su iz višecjevnih raketnih sistema ispalili 10 raketa na Petrovski i Kirovski okrug u Donjecku'', navodi se u saopštenju, prenosi TASS.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ranije da se duž cijelog fronta uspostavi prekid vatre u trajanju od 36 sati, što je Ukrajina do sada ignorisala.

11:55

Ramzan Kadirov je nazvao netačnim informacije o smrti čečenskih komandanata tokom specijalne operacije. 
 
💬 „Poslednjih dana kruže vijesti o navodnoj pogibiji jednog ili drugog komandanta iz Čečenske Republike u zoni specijalne vojne operacije. Naši hrabri komandanti su savršenog zdravlja i raspoloženja“, napisao je on na svom Telegram kanalu. 
 
▪️Kadirov je napomenuo da je poslanik Državne dume Adam Delimhanov posjetio lokaciju jedinica iz Čečenske Republike. On je rekao da su čečenske divizije „Ahmata“ i kvalitet zadataka koje su obavljale odgovorile pozitivno.
 

11:00

SAD pokušavaju da natjeraju Rusiju da napusti nove regione - Stejt department
 
Vašington pokušava da predstavnike Kremlja stavi za pregovarački sto, ali za to im treba dati pripojene teritorije, rekao je šef pres službe američkog Stejt departmenta Ned Prajs.
 
 „Obratili smo pažnju na izjavu Kremlja da je spreman da učestvuje u dijalogu, ali samo ako se priznaju nove teritorijalne realnosti. Ovo je jasan znak da Moskva nema istinsku želju da se uključi u dijalog koji će dovesti do pravednog i trajnog mira. Na kraju se nadamo da ćemo promijeniti ove proračune, posvjećeni smo promjeni ovih proračuna nastavljajući da pružamo Ukrajini neophodnu vojnu pomoć“, rekao je on.

10:23

SAD: 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je vojnu pomoć Ukrajini i zemljama pogođenim ruskom invazijom vrijednu više od 3,75 milijardi dolara.
 
Blinken je naveo u saopštenju da daje ovlašćenje za isporuku američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu, što uključuje povlačenje 2,85 milijardi dolara kojima će toj zemlji biti obezbjeđena isporuka borbenih vozila "bredli", kao i artiljerijskih sistema, raketa zemlja-vazduh i druge municije, preneo je Rojters.
 
Američki državni sekretar je naveo da najnovija vojna pomoć SAD Ukrajini uključuje 682 miliona dolara namijenjena evropskim partnerima i savezniicima da povećaju donacije vojne opreme Kijevu.
 
Blinken je istakao da SAD planiraju da obezbjede dodatnih 907 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini na već odobrena sredstva u te svrhe tokom prošle godine.

10:19

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Italiju po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini, piše „Republika“.

„Pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je u razgovoru sa pomoćnikom italijanske premijerke Frančeskom Talom vršio pritisak na Rim kako bi on što je moguće pre isporučio Ukrajini vojna sredstva potrebna za protivvazdušnu odbranu“, navodi se u članku.

U članku se navodi da je reč o protivvazdušnim raketnim sistemima SAMP-T.

SAD i Francuska su već objavile da šalju oklopna vozila, dok Italija još nije usvojila novi, šesti dekret o još jednoj isporuci oružja Kijevu. Prema njegovim riječima, primjećuje se usporavanje tempa predaje italijanske opreme Kijevu.

10:00

Ukrajinski kanali izvještavaju da su Rusi počeli da napadaju u blizini autoputa Seversk/Bahmut. Ako je tačno, to bi značilo da su rudnici soli sada skoro opkoljeni sa sjevera. Situacija je kritična za OSU.

 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )