Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, 416. dan.


19:14 

U Bahmutu se trenutno vode najžešće bitke za svih 10 godina, izjavio je portparol istočne grupacije ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

On je rekao i da ruska vojska nastavlja da usredsređuje sve svoje glavne snage upravo kod ovog grada.

Nešto ranije je jedan drugi ukrajinski vojnik rekao da su u Artjomovsk dopremljeni graničari iz zapadne Ukrajine sa ciljem da ne dozvole ukrajinskim vojnicima da polože oružje i napuste grad.

18:10

Jevgenij Prigožin posjetio je groblje u Samari, gdje je održano otvaranje Staze slavnih boraca Vagnerove grupe, neki od njih su tamo sahranjeni
 


17:59

Zelenski uveo sankcije ruskim sportistima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas uredbu kojom se uvode sankcije za još 690 pojedinaca i organizacija iz Rusije. Prema dokumentu objavljenom na sajtu predsjednika Ukrajine, sankcije su uvedene brojnim ruskim sportistima, kao i ruskim internet pretraživačima, kao što su "rambler" i "jandeks", prenio je "Kijev independent".
 
Zelenski je 1. aprila uveo sankcije za 650 pojedinaca i organizacjia jer "rade u korist ruske agresije", kao i onima koji su povezani sa ruskom vojnom industrijom.
 
"Niko ko pomaže teroristima, radi za njih, snabdijeva ili pravi oružje za teror neće pobjeći od odgovornosti", poručio je tada Zelenski.


17:53

"Znaćete, kad oborimo ruski avion"

Očekuje se da će američki PVO sistem Patriot stići u Ukrajinu negdje posle Uskrsa, rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat. U Ukrajini se sutra obilježava Vaskrs.
 
"Javnost će znati da je novi sistem stigao „čim bude oboren prvi ruski avion“, rekao je Ihnat na ukrajinskoj državnoj televiziji.
 
Grupa od 65 ukrajinskih vojnika završila je obuku u vojnoj bazi Fort Stil u Oklahomi prošlog mjeseca.


17:03

Zelenski razgovarao sa Makronom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) razgovarao o njegovoj nedavnoj posjeti Kini, a čije su nedavne izjave izazvale kritike u Evropi i SAD.
 
"Imao sam razgovor od gotovo sat i po sa francuskim predsjednikom. Razgovarali smo o rezultatima njegove nedavne posjete Kini", rekao je Zelenski
 
Makron je izazvao negodovanje nakon svoje posjete Kini rekavši da Evropa ne bi trebalo automatski da se pridruži SAD ili Pekingu u slučaju sukoba oko Tajvana.

17:00

Snimci iz Bahmuta






16:33

Vagnerovci eliminišu sve ispred sebe

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi "Vagnera" uspješno se probijaju naprijed, zauzeli su dva gradska kvarta, saopštila je ruska vojska.

Borci ruske paravojne formacije Vagner zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, odnosno, kako ga u Moskvi nazivaju, Artjomovska, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. Rojters prenosi da nije bilo načina da se provjeri istinitost te tvrdnje.
 
Ranije je agencija prenijela da su ukrajinske trupe bile prinuđene da se povuku sa određenih teritorija u Bahmutu, pošto je Rusija pokrenula ponovni napad uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana.


14:39

Putin se priprema na dugi rat?


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )