Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, 416. dan.


13:11

Fejk kontraofanziva


Oružane snage Ukrajine „pokrenule kontraofanzivu“ na Zaporoškom frontu: kombinovani tim blogera i kartografa „zauzeo je 40 km² za sat vremena“

 Oružane snage Ukrajine su navodno krenule u napad i već su zauzele brojna naselja u Pologovskom okrugu (uključujući Marfopolj, Stepanovku i Rešitilovskoe), sa ukupno površine od ~40 km², uglavljena u liniju odbrane armije Rusije.

Ruski borci sa lica mjesta javljaju: "nema napada na ovom području, naši su na svojim položajima, neprijatelj na svojim. Redovni su pozicioni okršaji i artiljerijski rad. Bez kretanja pješadije i opreme, ništa što bi moglo toliko da uzbuđuje kijevske propagandiste."
 

13:00

Sin protiv oca: Poginuo ukrajinski komandant, čiji tata služi u vojsci DNR
 
Komandant bataljona „Karpatska seč“ protiv oficira DNR.

▪Godine 2022. Artur Asadov je otišao u rat i priznao da mu otac živi u Donjecku, aktivno podržava DNR, a od 2017. služi tamo u štabu Narodne milicije.

▪Tada je Asadov objavio prepisku sa ocem. U njima ga zanima gdje je sada tata, a zanima ga kako mu je sin.

▪ U jednoj od poruka Asadov otac je napisao "Za mene si samo sin i želim da budeš dobro. Bio si živ i zdrav i srećan."

▪Sam Asadov se u jednom intervjuu prisjetio da ga je otac pozivao „da ne uzima oružje u ruke“ jer. Mislio je da će Kijev brzo biti zauzet.

▪ „Da li bih ubio oca? Vjerovatno ne. Do 15. godine otac je bio pored mene. Naučio me je mnogo toga, posebno vojnim poslovima. Nisam mogao da ga ubijem, čak i da sam htio, on ne učestvuje u neprijateljstvima, sjedi negdje u štabu. Ali poslao bih ga na sud, tako je“, rekao je on.



12:58 

Najvažnije iz brifinga ruske vojske tokom prethodnog dana:

U pravcu Kupjanska likvidirano skoro 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dva automobila;

U pravcu Krasnog Limana likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi „Vagnera“ uspJešno se probijaju naprIJed, zauzeli su dva gradska kvarta;

Kijev je na području Donjecka izgubio preko 315 vojnika i plaćenika;

Preostale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsku prilikom povlačenja ciljano uništavaju infrastrukturne objekte i stambene objekte kako bi otežale probijanje Oružanih snaga Rusije;

U pravcu Hersona likvidirano skoro 15 neprijateljskih vojnika i uništene 3 samohodne haubice „gvozdika“,

Na području grada Slavjanska u DNR uništeno skladište goriva i maziva Oružanih snaga Ukrajine.

12:40

Snimci iz Bahmuta








12:30

Nadogradnja T-72



12:15 

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck deset projektila n iz višecjevnih bacača raketa.

11:30
 
Francuska državna televizija Frans 24 objavila je video prilog sa poligona na bivšoj teritoriji Ukrajine, gdje se ruski mobilisani tankeri obučavaju na tenkovima T-80BV i T-90M.
 
Novinari su prikazali rad tenkova iznutra i intervjuisali neke od boraca, pokazujući njihovu spremnost za borbu. Međutim, zbog skandala koji je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, TV kanal je bio prinuđen da ukloni ovaj video.



10:41

Ukrajinske snage su jutros dva puta granatirale Donjeck, ispalivši sedam granata kalibra 155 mm, karakterističnih za NATO na Petrovski i Kujbiševski region, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Prethodno, SCKK je saopštio da su tokom noćnog granatiranja Donjecka koje je izvela ukrajinska vojska oštećeni vrtić i kontaktna mreža javnog prevoza u Gorlovki.

10:30

Udine,Italija! Američke samohodne haubice idu za Ukrajinu!



09:34

Britanci tvrde,morali su se povući!

Ukrajinske trpe su prinuđene da se povuku sa nekih teritorija u gradu Bahmutu, jer Rusija vrši novi napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana, saopštili su britanski obaveštajci.
 
"Ukrajinska odbrana još uvek drži zapadne četvrti grada, ali je izložena posebno intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri u prethodnih 48 sati. Ukrajinske snage suočavaju se sa značajnim problemima u snabdevanju", objavilo je u dnevnom izvještaju britansko Ministarstvo odbrane.


08:43 

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je izjavio da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi uskoro i da Kijev ima punu podršku Vašingtona.


07:59 

Njemačka vlada podržava prijedlog da se sektor ruske nuklearne energetike uključi u 11. sankcioni paket EU koji je u pripremi, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habek.


07:20 

Sjedinjene Države će u septembru pružiti budžetsku podršku i visini od 4,9 milijardi dolara kroz mehanizme Svjetske banke, saopšteno je u Vašingtonu.

"Putem mehanizama Svjetske banke SAD su obezbjedile Ukrajini 18 milijardi budžetske podrške a dodatnih 4,9 milijardi biće dostupno u septembru", navodi se u saopštenju.


07:18 

Ruske artiljerijske jedinice uništile su dva ukrajinska skladišta municije i haubicu D-20 na području sela Lozova u Harkovskoj oblasti. Oni su koristili sisteme "Grad" i haubice "Msta-S".


07:09 

Ruske snage likvidirale su na dijelu fronta ka Kupjansku tri ukrajinske diverzione grupe.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )