Foto: Telegram

U toku je 279. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!
 
Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

20:39 

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu.

20:30


Teme dana ruskih medija. 29. novembra
 
▪️Reagovalo se na riječi rimskog pape o surovosti Čečena i Burjata. Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov: „Čečenski i burjatski borci nisu počinili nijedan ratni zločin, naprotiv, bore se protiv neonacizma u Ukrajini sa predstavnicima drugih nacionalnosti Rusije.
 
▪️Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin Prihodi ruskog budžeta, uprkos sankcijama, za 9 mjeseci ove godine povećani su za 10% na 20 triliona rubalja.
 
▪️Peskov, portparol ruskog predsjednika, rekao je da je Putin predložio da Kazahstan i Uzbekistan stvore mehanizam koordinacije u sektoru gasa.

▪️Rusija i Kina rade na stvaranju sistema poravnanja bez upotrebe SWIFT-a.
 
▪️Pres služba Federalne kazneno-popravne službe prenosi da je 250 zatvorenika Sverdlovske oblasti otišlo po vojnu opremu na Uralvagonzavod. Osuđeni će biti upućivani na rad kao rukovaoci mašinama, strugari, glodali, elektrozavarivači, mehaničari i kranisti.
 
▪️U orbitu lansiran vojni satelit lansiran sa kosmodroma Pleseck - Ministarstvo odbrane Rusije.

▪️U Hersonu je upucan šef istražnog zatvora Kiril Rašin. Sam Rašin nije napustio Herson tokom evakuacije, ostajući u gradu sa suprugom. Dan ranije priveden je u SBU.
 
▪️Šef Ukrenerga Volodimir Kudricki: Od 10. oktobra, kao posljedica raketnih napada u Ukrajini, oštećene su sve velike termoelektrane i hidroelektrane.
 
▪️Premijer Ukrajine Šmigal je rekao da je sa trenutnim deficitom u energetskom sistemu (30 odsto) moguće ravnomjerno rasporediti potrošnju električne energije među potrošačima u domaćinstvu tako da oni pale svjetlo najmanje 5-6 sati dnevno.
 
▪️PMC „Vagner“ je oslobodio Kurdjumovku kod Artemovska i otišao do kanala Severski Donec-Donbas.

▪️Prigožin je potvrdio smrt državljanina Zambije koji se borio u redovima Vagnerovog PMC-a. Nejtan Lemakani je poginuo tokom napada, uletjevši "jedan od prvih" u neprijateljski rov.
 
▪️VSU je granatirala Belgorodsku oblast. Zabilježeni su dolasci u grad Šebekino, kao i sela Murom i Nova Tavolžanka, rekao je guverner regiona Gladkov. Žrtava nije bilo.
 
▪️U Odesi je sud osudio čovjeka koji je postavio plakat „Odesa je ruski grad“ na 15 godina zatvora.

▪️Poslije produženja „žitnog posla” za izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, počeo je da se deblokira izvoz ruskog đubriva. Prvi brod sa ruskim đubrivom za Afriku napustio je luku Holandije. Brod za suvi teret prevozi 20.000 tona đubriva od više od 414.000 tona zaglavljenih u evropskim lukama, uključujući 280.000 tona u baltičkim lukama.
 
▪️Vjerovatnoća rata sa poljskim učešćem u bliskoj budućnosti se ocjenjuje kao „previsoka“, rekao je zamjenik poljskog ministra odbrane Otep.

▪️Tviter odustaje od politike borbe protiv dezinformacija o koronavirusu i vakcinama. Sada se blokovi sa objašnjenjima neće prikačiti uz objave o kovidu. U kineskim prodavnicama aplikacija, Tviter se popeo na 9. mjesto na rang-listi slobodnog softvera, sa 150. mesta prije samo nedjelju dana. Istovremeno, Ilon Mask je podigao troškove korišćenja Starlink-a u Ukrajini. Poskupili su i pretplata (sa 60 na 75 dolara mjesečno) i sami terminali.

19:54

Bahmut!



19:40

Popunjavanje fronta kod Svatova svježim ruskim snagama!



19:28

"NATO mora donijeti odluku"

"NATO snage moraju donijeti političku odluku da pošalju moderne borbene tenkove u Ukrajinu kako bi im dale vojnu prednost protiv invazije ruskih snaga tokom zimskih meseci", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.
 
"Razgovarao sam sa brojnim vojnim stručnjacima i odgovor koji čujem je da ako obezbijedimo tenkove ove zime, recimo u januaru, to bi moglo da napravi razliku", rekao je Landsbergis tokom skupa ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu, Rojters prenosi.
 
"To je politička odluka jer iz vojne perspektive tokom zime kada se front stabilizuje, ako je potreban dodatni udar, to bi se moglo postići obezbjeđivanjem dodatnih borbenih tenkova", rekao je on.

19:07

Američki general Vesli Klark: Putin je uvukao Ukrajinu u zamku
 
U pravcu Bahmuta, Rusi su napravili neku vrstu vatrenog obruča za mljevenje ukrajinskih snaga, rekao je penzionisani general Vesli Klark u intervjuu za Si-En-En. 

Ovo bi moglo primorati Ukrajince da zatraže od rukovodstva zemlje prekid vatre.
 
Ukrajinci su se „ukopali i drže se, ali trpe velike gubitke“, primetio je Klark.
 

18:58 

Američke vlasti ne namjeravaju da uvrste Rusiju na svoju listu zemalja-sponzora terorizma, smatrajući da će to dovesti do niza negativnih posljedica. Konkretno, takav potez mogao bi da smeta prehrambenom sporazumu, izjavio je stalni predstavnik SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter.

„Za razliku od mnogih zemalja u Evropi, mi imamo veoma konkretne unutrašnje zakone koji se tiču država-sponzora terorizma. Smatramo da će upotreba ovog zakona ograničiti našu sposobnost da pružamo humanitarnu pomoć okupiranim dijelovima Ukrajine, kao i da omogućimo druga dejstva koja, po našem mišljenju, odgovaraju interesima i Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, kao što je prehrambeni sporazum“, rekao je on na brifingu.


18:17

Bajdenu Ukrajina prioritet

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da su obezbjeđivanje sredstava za Ukrajinu i finansiranje mera za borbu protiv korona virusa njegovi prioriteti prije nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom.

17:25

NATO povećava pomoć Ukrajini

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

16:57



16:39

"Transporteri BMP-1 stigli u Ukrajinu"

Slovačka je Ukrajini isporučila 30 sovjetskih oklopnih transportera BMP-1, napisao je na Fejsbuku ministar odbrane Jaroslav Nad. Njemačka će Slovačkoj zauzvrat da pošalje tenkove Leopard, u okviru sistema takozvane kružne razmene.
 
"Srećan sam što mogu da potvrdim da smo nakon potpisivanja odgovarajućeg memoranduma prije dvije nedjelje ispunili svoj dio dogovora u proteklih nekoliko dana i Ukrajina je preuzela svojih 30 borbenih vozila pješadije," naveo je Nad u utorak.

Kružna razmjena je dogovorena ljetos.

16:30

U Donbasu, ukrajinske snage pronašle su ukrajinsko vozilo sa dijelovima tijela pet vojnika! Pretpostavlja se da su stajali duže vrijeme i iz nekog razloga nisu iznijeta tijela!

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )