Foto: Telegram

U toku je 245. dan rata u Ukrajini


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

18:25



18:20

Karta Nove Rusije! Rusi odomaćuju stari naziv iz prošlosti u konverzaciji za 4 regije priključene nakon referenduma! Crvena linija su granice regija!



18:17


Danska, Njemačka i Švedska neće saopštavati rezultate istrage o diverzijama na "Sjevernom toku" dok ne dobiju neosporne dokaze, izjavio je komandant danske mornarice Kristofersen.
 

18:10

Holandija je izuzela 91 firmu i kompaniju iz antiruskih sankcija.
 
Odlučili su da naprave izuzetke kako bi „obezbijedili izvjesnu fleksibilnost u određenim slučajevima“, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

18:03 

Vatikan će iskoristiti svaku priliku da pomogne u uspostavljanju dijaloga između Rusije i Ukrajine i riješavanja sukoba između njih, saopštio je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

„Spremni smo da učinimo sve što je moguće, ako postoji i najmanja prilika, iskoristićemo je“, rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara o izgledima za dijalog sa Rusijom nakon izjave Moskve da pozdravlja učešće Vatikana u potrazi za riješavanjem krize.

17:19

Kijev pojačava pritisak

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u oblasti Herson pokazala se težom nego na sjeveroistoku zbog kišnog vremena i terena, rekao je ukrajinski ministar odbrane.
 
Kijevske snage pojačavaju pritisak na ruske trupe u strateški važnoj Hersonskoj oblasti, koju Moskva zauzima od početka svoje invazije.
 
"Prije svega, jug Ukrajine je poljoprivredni region, imamo mnogo kanala za navodnjavanje i vodosnabdijevanje, a Rusi ih koriste kao rovove“, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznikov na konferenciji za novinare.
 
"Drugi razlog su vremenski uslovi. Ovo je kišna sezona i veoma je teško koristiti borbena vozila“, rekao je on i dodao da to smanjuje mogućnosti za ukrajinske oružane snage.
 
„Kampanja kontranapada u pravcu Hersona je teža nego u pravcu Harkova“, dodao je on.

16:53 

U cijeloj Ukrajini je objavljena vazdušna opasnost.


16:52

Informacije da Kijev grupiše 60.000 vojnika za napad na Herson su laž, izjavio je Kiril Stremousov, zamjenik gubernatora Hersonske oblasti.

„U protekla četiri dana operativna situacija na teatru vojnih dejstava u Hersonskoj oblasti ostala je nepromijenjena, strane povećavaju brojnost svojih snaga, ali riječi ukrajinske strane o gomilanju 60 hiljada vojnika za napad na Herson je namjerna dezinformacija“, napisao je on na svom Telegram kanalu.


16:42 

Sjedinjene Američke Države proširile su sankcije protiv Rusije – na „crnu listu“ je uključeno još osam lica i 12 organizacija, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.


16:35 

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u da ne vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti upotrebu nuklearnog oružja.

Kako prenosi Rojters, ministar je ovo mišljenje iznjeo na brifingu.

"Moje lično mišljenje je da Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje“, rekao je Reznikov.


16:32 

Sa oslobađanjem gradova od ukrajinske vojske dobićemo i „paket problema” zbog djelovanja ukrajinskih snaga bezbjednosti rekao je na skupu u Amvrosjevki vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Uzimajući u obzir kako se neprijatelj ponaša, mi ćemo dobiti naše gradove, govorim o Slavjansku, Kramatorsku... sa priličnim paketom problema“, rekao je on.

16:14 

Gornji dom poljskog parlamenta (Senat) usvojio je rezoluciju u kojoj su proglasile vlasti Rusije "terorističkim režimom".

Senat je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da pruži svu moguću podršku Međunarodnom krivičnom sudu, koji istražuje slučajeve odgovornih za zločine u Ukrajini, i izrazio zahvalnost poljskom narodu i vladi na pomoći ukrajinskim izbjeglicama.

16:09 

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da će u četvrtak posjetiti sjedište UN, gdje namjerava da razgovara o stvaranju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

„Sutra ću u Savjetu bezbjednosti UN ponovo razgovarati o hitnom uspostavljanju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane“, rekao je Grosi, govoreći u IAEA.

15:57

Let raketnog nosača Tu-95MS na obuci strateških snaga


14:54 

Eksplozije se čuju u Sumskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine.

13:56

Lansiranje balističke rakete "Sineva"



12:37 

Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odjeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.

„Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odjeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posjed oružja. Napadači su uspjeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata“, rekao je predstavnik službe.

On je dodao da je u toku hapšenje napadača.

12:08 

Nekadašnji komandant snaga SAD u Evropi, general Ben Hodžis, rekao je da Amerika nema sredstva kojima bi mogla da osigura vazdušnu bezbjednost Ukrajine.

„Nemamo dovoljno sredstava za vazdušnu zaštitu čitave Evrope. U poslednjih osam mjeseci smo shvatili da je potražnja mnogo ozbiljnija nego što smo mogli da pretpostavimo“, rekao je on u emisiji „Fejgin lajv“.

Hodžis je dodao i da nema dovoljno američkih PVO sistema za presretanje ruskih raketa.

U ovom momentu SAD nemaju sisteme koje bi mogle da daju Kijevu, rekao je on i izrazio nadu da će Zapad tragati za adekvatnijim PVO sistemima.

11:10 

Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

„Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika... Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama“, rekao je on.
 
Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.

On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve prijetnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.

„Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne prijetnje našoj liniji fronta“, ocjanio je Balicki.

Prema njegovim riječima, u Zaporoškoj oblasti mogle bi biti uvedene dodatne mjere bezbjednosti za borbu protiv terorista.

„Naravno, širićemo spektar mjera koje bi mogle spriječavati rad terorističkih ili diverzantskih grupa, ili jednostavno ludaka koji žele da stvore negdje konflikt“, objasnio je on.

Kako je naveo, ratno stanje praktično nije uticalo na život običnih ljudi.

„Nismo osjetili veliku promjenu. Odvija se miran život, ali sa primjesom terorističkih događaja koji se dešavaju od strane kijevskog režima. Imamo policijski čas, ali on se nije povećao“, zaključio je Balicki.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )