Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, dan 248!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

20:20

Zasjeda i bliske borbe!



20:15


Oružane snage Ukrajine pokušale su ofanzivu na Hersonsku oblast,  napade je odbila ruska vojska.

Ukrajinske snage imaju značajne gubitke i u ljudstvu i u opremi.

20:07



20:00

„Ruski mornarički oficiri razgovarali o nuklearnom udaru na Berlin“ na početnoj stranici Špigla
 
Već više od 12 sati, početna stranica Der Spiegel-a se razmeće materijalom o tome kako je, tokom ruske vježbe, zapadna obavještajna služba presrela diskusiju ruskih oficira o nuklearnom udaru na Berlin i vojne baze.

▪Der Spiegel je iz nekoliko izvora u njemačkim službama bezbednosti saznao da su oficiri ruskih oružanih snaga pominjali 3 moguća cilja: Berlin, vazduhoplovnu bazu Ramštajn – važan centar za snabdijevanje američke vojske – i vazduhoplovnu bazu Buhel, gdje se nalazi oko 20 američkih nuklearnih bojevih glava. uskladišteno.

▪ Iako su ovakvi dijalozi uobičajeni tokom vojnih vežbi i ni na koji način ne podrazumijevaju ruski plan za nuklearni napad na Njemačku, postoji verzija da bi to moglo da se uradi da bi se zastrašio Berlin i Zapad uopšte.

 
19:55

Generalni direktor IAEA: SAD izgubile liderstvo na svijetskom tržištu nuklearnih reaktora, prešle na Rusiju
 

19:50

Telefon bivše britanske premijerke Liz Trus hakovali su „Putinovi špijuni“, procurili su tajni detalji pregovora sa saveznicima, – Dejli mejl.
 
Detalje o hakovanju telefona u to vrijeme od strane britanskog ministra inostranih poslova Trusa zataškali su tadašnji premijer Boris Džonson i sekretar kabineta Sajmon Kejs, koji su naredili da se hakiranje ne objavljuje u javnosti.


19:35

Ofanziva ruskih snaga daje rezultate!

Na ugledarskom pravcu ima pomaka: Ruske jedinice su stigle do periferije sela Pavlovka

 
19:31

Proglašena važdušna opasnost u svim regionima Ukrajine

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su danas u svim ukrajinskim regionima, prema internet servisu "Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TAS S.
 
Konkretno, upozorenje o vazdušnim napadima proglašeno je u Kijevskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u zapadnim i istočnim regionima zemlje.
 
Upozorenje o vazdušnom napadu izdato je u 17.39 po lokalnom vremenu, navodi ruska agencija.


19:30 

Rusija traži sjednicu SB UN zbog terorističkih napada u Sevastopolju

Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama zatražila je održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti u ponedjeljak kako bi se razmotrio teroristički napad na ruske vojne i civilne brodove u Sevastopolju.

18:35


18:24

Rusija: Doniraćemo 500.000 tona žita siromašnim zemljama

Rusija je spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske, rekao je danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.
 
"Rusija je uvek bila i ostala pouzdan partner i spremna je da svijetu obezbijedi neophodnu količinu hrane. Naša zemlja je spremna da u naredna četiri mjeseca besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica najsiromašnijim zemljama“, rekao je ruski ministarstva poljoprivrede za televiziju Rosija 24.
 
On je saopštio da će Moskva to uraditi "uz učešće pouzdanog partnera Turske“, prenio je TAS S.
 
Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultovalo je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini, navodi TAS S.

17:55

Ruska vojska napreduje u Donbasu i udara gotovo po cijeloj liniji fronta – glavna stvar iz izvještaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

▪Oružane snage RF usmjeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

▪Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta, obezbjeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

▪Ruska vojska je izvela 5 raketnih i 7 vazdušnih udara, a takođe je izvela više od 29 napada iz MLRS-a, uključujući i kritičnu infrastrukturu.


16:29

Britanija: Moskva iznosi lažne tvrdnje epskih razmjera

Velika Britanija je danas demantovala ruske tvrdnje da su pripadnici britanske mornarice digli u vazduh gasovode Sjeverni tok prošlog meseca, nazvavši to "lažnim tvrdnjama epskih razmjera".
 
''Da bi umanjili njihovo pogubno rukovođenje nelegalnom agresijom na Ukrajinu, rusko ministarstvo odbrane pribjegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmjera“, saopštio je portparol britanskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.
 
On je dodao da ''ova najnovija izmišljena priča više govori o argumentima kojima se služi ruska vlada nego o Zapadu", navodi britanska agencija.
 
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prethodno danas da su pripadnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2".
 
Saopšteno je da su, pored toga, oni rukovodili napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova koji je izveden jutros.
 
Prema informacijama ruskog ministarstva, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju napada devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih aparata na ruske brodove Crnomorske flote i civilna plovila, koji su se nalazili na spoljnim i unutrašnjim sidrištima u bazi u Sevastopolju.


16:00
 
"Zauzećemo Herson do kraja novembra"
 
Šef ukrajinske vojne obavještajne službe izjavio je da vjeruje da će ukrajinska protivofanziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sljedećeg mjeseca.
 
"Rusija se trenutno pregrupiše u tom području sa oko 40.000 vojnika, uključujući najobučenije i najsposobnije ruske jedinice", rekao je general-pukovnik Kirilo Budanov za magazin ''The War Zone''.
 
Budanov je dodao da to uključuje protivvazdušnu odbranu, snage za specijalne operacije i mornaričku pješadiju. .
 
Na pitanje da li Ukrajina planira protivofanzivu na Krimu, koji je pripojen 2014. Budanov je rekao da će se to "dogoditi sljedeće godine".
 
Na pitanje kada će se rat završiti, rekao je da bi dobra prilika za kraj rata bila onda kada se Ukrajina vrati na granice iz 1991. godine, kada je stekla nezavisnost od SSSR.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )