Foto: Telegram

Dvadeset treći dan rata u Ukrajini, sukobi u Mariupolju ulaze u završnu fazu! Izbjeglica sve više dok političari "pregovaraju"! RAT UŽIVO pratite i dalje na CAFE.BA

19:43

Dobrovoljci iz Osetije stižu ruskim snagama u pomoć!


19:42

Na zahtjev NATO-a, Holandija i Nemačka će snabdjeti Slovačku američkim protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot u zamjenu za sistema PVO S-300, koji su prebačeni u Ukrajinu.


19:31

UN: Nemamo mandat da istražimo ruske tvrdnje o laboratorijama

Ujedinjene nacije su saopštile da nisu bile svjesne postojanja bilo kakvog programa za razvijanje biološkog oružja u Ukrajini, a šef agencije UN za razoružanje Izumi Nakamicu rekao je danas da ovo svjetsko tijelo nema mandat, ni tehničke ili operativne kapacitete da istraže ruske tvrdnje.


19:21

Danas u Mariupolju



19:15

Čečeni pretukli uhapšenog neonacistu u Mariupolju





19:12

Oružane snage Ruske Federacije su, nastavljajući uspešnu ofanzivu, za dan napredovale do dubine od 6 kilometara i stigle do linije Novoukrainka, Šahtjerskoje.


19:02

Mapa ratovanja


18:26

Razgovarali Putin i Makron

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.
 
"Na inicijativu francuske strane, održan je telefonski razgovor predsjednika Rusije i Francuske. Razmijena mišljenja o situaciji oko Ukrajine se nastavlja", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.
 
Putin i Makron razgovarali su o pregovorima Moskve i Kijeva, dodaje se.
 
"Povodom zabrinutosti Emanuela Makrona, ruski predsjednik je naglasio da ruske oružane snage koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji čine sve što mogu da sačuvaju živote civila", saopštava Kremlj.


17:27

Rusija: Aerodrom u Mariupolju bio mučilište

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sjednici Saveta bezbednosti UN govorio je i o humanitarnoj situaciji u Ukrajini
 
"Tokom događaja 2014-2015, kada je ukrajinska vojska gađala avione i tenkove na one koji se nisu slagali sa novim vlastima tokom Majdana na istoku zemlje, Mariupolj je bio jedan od glavnih centara otpora u DNR. Ukrajinski nacisti to nisu zaboravili.
 
Utopivši grad u krv, pretvorili su ga u svojevrsni štab i uporište dobrovoljačkih nacističkih bataljona, pre svega Azova, kao i Desnog sektora. Na aerodromu u Mariupolju postojao je ozloglašeni zatvor za mučenje sa svim relevantnim priborom: barake sa tijelima mučenih, kaznene ćelije i motorne testere. Ovo nije srednji vijek, već neonacizam. Zato se ukrajinski radikali toliko drže ovog grada. Prvo, on krije mnogo dokaza o njihovim zločinima, a drugo, oni shvataju da će za njih morati da odgovaraju."


16:43

Delegacije Rusije i Ukrajine približile stavove

Pomoćnik predsjednika Rusije i šef ruske delegacije na razgovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da su Moskva i Kijev "što je moguće više približili svoje stavove" po pitanju neutralnog statusa Ukrajine i neučešća zemlje u NATO.
 
Međutim, prema njegovim riječima, postoji niz nijansi koje se dovode u vezu sa bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu u slučaju odbijanja da uđe u NATO.


16:34

Kijev: Spriječili smo napredak ruskih trupa

Zamijenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar izjavila je danas da su ukrajinske trupe spriječile ruske trupe da naprave bilo kakav novi napredak.
 
Govoreći na nacionalnoj televiziji, Malarova je rekla da ruske snage imaju problema sa snabdjevanjem hranom i gorivom i probleme u komunikaciji, preneo je Rojters.
 
Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara u, kako je navela, specijalnu operaciju za smanjenje vojnih sposobnosti svog susjeda i iskorijenjivanje opasnih nacionalista.


16:10

Kina: Razlog za uzbunu

Kineski ambasador pri UN rekao je da je kineska pozicija jasna i stalna: protive se svakom hemijskom i biološkom oružju.
 
"Pozicija Kine je da se zabrani svako oružje masovnog uništenja i hemijsko oružje", rekao je on.
 
Dodao je da je Kina bila žrtva hemijskog oružja, te da bi svaki spomen o razvijanju masovnog i hemijskog oružja trebalo da bude signal za uzbunu.
 
Kako je rekao, ono do čega je došla ruska strana je zabrinjavajuće.


15:58

Ruski ambasador u UN: Pravljeno biološko oružje u Ukrajini

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja rekao je da su tokom vojne operacije Rusije u Ukrajini otkrivene prijetnje u vidu saradnje SAD i Ukrajine povodom biolaboratorija.
 
"Pitali smo svoje zapadne kolege da objasne kako je moguće da su SAD imale kooperaciju s Ukrajinom u biolaboratorijama", rekao je on.
 
Nebezja je rekao da je prethodnih dana došlo do još dokaza da je biološko oružje pravljeno u Ukrajini.
 
Kako je rekao, poznato je da SAD ima svoj program, ali ne i Ukrajina.
 
"Ukrajina je imala svoj biološki program, a mi smo došli do njega. Ukrajina je u ovom slučaju 'uhvaćena' na dijelu", rekao je on.


15:54

Zasjeda Savijet bezbijednosti UN




15:13

Si rekao Bajdenu: Mir

Predsjednik Kine Si Đinping rekao je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu da Kina i SAD ne bi trebalo samo da razvijaju bilateralne odnose, već i da podnesu međunarodnu odgovornost.
 
Si je rekao Bajdenu i da je potrebno učiniti napore da se osigura svijetski mir.

Si Đinping rekao je da odnosi SAD i Kine još nisu izašli iz ćorsokaka stvorenog pod Trampom, naprotiv, suočavaju se sa još većim izazovima, posebno u vezi sa Tajvanom.
 
Si Đinping je Bajdenu skrenuo pažnju na činjenicu da obični ljudi pate od nametanja sveobuhvatnih i neselektivnih sankcija.
 
Razgovor Sija i Bajdena trajao je dva sata.


14:36

Pao aerodrom u Marijupolju

Aerodrom u Marijupolju u potpunosti je došao pod kontrolu snaga DPR, javlja dopisnik RIA Novosti.
 
Istovremeno, borbe se u centru grada nastavljaju, odjekuju eksplozije i čuju se pucnji, a glavni putevi koji vode u grad su pregrađeni barikadama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )