Foto: Telegram

U toku je 145. dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

08:00

Šolc: EU neće ukinuti sankcije ako mir sa Ukrajinom bude zaključen pod uslovima Moskve

Evropska unija neće ukinuti sankcije Rusiji uvedene zbog operacija u Ukrajini ako mir bude zaključen pod „uslovama koje nameće“ Moskva, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.
 
💬„Od samog početka nam je bilo jasno da ćemo možda morati dugo da zadržimo sankcije. Takođe nam je jasno da u slučaju mira pod uslovima koje je navela Rusija, nijedne od ovih sankcija neće biti ukinute“, napisao je Šolc u kolumni za „Frankfurter algemajne cajtung“.
 
💬 „Za Rusiju ne postoji drugi put do sporazuma sa Ukrajinom osim onog koji mogu prihvatiti Ukrajinci... Podržavaćemo Ukrajinu sve dok joj ta podrška bude potrebna: ekonomska, humanitarna, finansijska i isporukama oružja. Istovremeno, garantujemo da NATO neće postati strana u ratu“, istakao je on.
 
Istovremeno, kancelar je priznao da su mnogi Nijemci suočeni sa posljedicama politike sankcija kao što su znatno povećanje cijena benzina i hrane, mnogi „sa strepnjom“ gledaju na račune za struju i gorivo.
 

07:53

Rusi granatirali Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas ukrajinski grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, a ranjena je jedna osoba, saopštio je načelnik vojne uprave grada Jevgenij Jevtušenko.
 
On je na Telegramu napisao da se utvrđuju razmere razaranja, prenosi Interfaks Ukrajina.


07:51

Rogov: Zapad dao ultimatum Zelenskom

Šef Zaporoške oblasti Rogov rekao je da su zapadni pokrovitelji dali ultimatum Zelenskom da ne preda grad Slavjansk DNR-u, inače će vojno finansiranje biti zaustavljeno;


07:51

"Mste" dejstvuju



07:50

Žestoke borbe na granici

"Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojne operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti. Zato se ovdje čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni", izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt, piše Sputnjik.

07:44

Turbina za "Sjeverni tok 1" otpremljena iz Kanade za Nemačku

Kanada je poslala turbinu za gasovod "Sjeverni tok 1" u Njemačku 17. jula avionom nakon što su radovi na popravci završeni, objavio je u list Komersant, pozivajući se na ljude upućene u situaciju.
 
Biće potrebno još pet do sedam dana da turbina stigne do Rusije ako ne bude problema sa logistikom i carinom, navodi list.
 
Prvobitno je bilo planirano da remontovana turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promijenjem i poslata je avionom, a nakon dospjeća u Njemačku biće otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, navodi list, a prenosi Tas.
 
Nakon brojnih zahtjeva Nemačke, Kanada je 9. jula odlučila da vrati popravljenu Siemensovu turbinu, koju je zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi.
 
Evropska komisija je utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, jer one ne obuhvataju opremu za transport gasa.
 
Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".

07:34

‼🛣 Ruske trupe na putevima u zoni borbenih dejstava kreću se sa helikopterskom pratnjom!



07:30

‼️ Ukrajinske snage gađale su naselje Pantelejmonovka u DNR na koje su u 6.10 ispalile 20 granata kalibra 155 mm, a u 7.20 – 10 granata kalibra 15 5mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre


07:26

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske snage su nastavile sa odmjerenim izlaskom iz operativne pauze.

▪Ruske snage su nastavile sa ograničenim kopnenim napadima oko Severska, Bahmuta i Donjecka i granatirale vojnu infrastrukturu širom Donbasa.

▪Ruske trupe su koncentrisale svoje napore na odbrambene operacije sjeverno od Harkova i duž južne ose.

Kremlj može postaviti dugoročne uslove za stvaranje snaga u očekivanju dugotrajnih neprijateljstava u Ukrajini.

Ruske vlasti ulažu dodatne napore da obezbijede bezbjednost na oslobođenim teritorijama.


07:20

Najnovija hipersonična raketa „Cirkon“ već može da bude puštena u upotrebu do kraja 2022.
 
Ova raketa je dizajnirana za postavljanje na površinske brodove ruske mornarice. Trenutno se nastavlja serijska proizvodnja "Cirkona". Pored toga, u toku su istraživanja i rad na povećanju dometa rakete /TASS/.


07:11

Udari i po Kramatorsku!


07:00

Granatiran Nikolaev

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )