Foto: Telegram

Počeo je 256. dan rata u Ukrajini, a najžešće borbe vode se oko Hersona i Bahumata u Donjeckoj oblasti.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

12:20

U Odesi ograđen spomenik Ekaterini II ,ruskoj vladarki koja je osnovala grad!

Spomenik je više puta skrnavljen a najvjerovatnije će narednih sedmica biti "demontiran"!



12:11

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe napadaju u pravcu Avdejevke i Ugledara, ima uspjeha na pravcu Artemovskog /Bahmut/.

▪Oružane snage Ukrajine su pokušale kontraofanzivu na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪Iransko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su iranske bespilotne letjelice isporučene Rusiji prije početka JMD-a.

▪Oružane snage RF jačaju svoje pozicije duž rijeke Dnjepar.

▪Ukrajinske oružane snage sprovode masovno granatiranje Hersona.

▪Rusija nastavlja evakuaciju stanovništva u Hersonskoj oblasti, oko 80% stanovnika Hersona je evakuisano.

12:05

Brifing Ministarstva odbrane Rusije
 
🛡 Oružane snage Rusije spriječile su pokušaj ukrajinskih snaga da napadnu ruske položaje u Harkovskoj oblasti, saopštio je na redovnom brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
🚫 Ukrajinske snage dva puta su napadale položaje ruskih trupa u Hersonskoj oblasti. Napadi su odbijeni, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, dodaje se u saopštenju.
 
   On je dodao da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i položaje ruskih snaga u Luganskoj Narodnoj Republici.

✖️ Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu su u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti presrela osam ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecjevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“, jednu protivradarsku raketu „Harm“, a oborila su i jednu balističku raketu „Točka U“.
 
💥 U Hersonskoj oblasti su, takođe, pomoću dronova-samoubica uništena dva samohodna artiljerijska oruđa ukrajinskih snaga.
 
🚀 U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage uništile su 120 raketa američkog višecjevnog raketnog sistema „Himars“ i 250 raketa ispaljenih iz višecjevnog raketnog sistema „Smerč“.
 
💥 Ruske snage takođe su uništile komandno mjesto 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR.
 
🛡 U oblasti Krasnog Limana ruske snage spriječile su pokušaj ofanzive ukrajinskih formacija. Protivnik je izgubio više od 250 vojnika. Osim toga, uništeno je do sto pripadnika neonacističkih formacija i oko 40 stranih plaćenika iz SAD, Velike Britanije i Poljske. U borbi je uništeno i deset oklopnih vozila.
 
☝️ Konašenkov je istakao da Kijev nastavlja sa provokacijama u cilju stvaranja tehnogene katastrofe na Zaporoškoj nuklearki.

   U Kupjanskom pravcu likvidirano je do 200 ukrajinskih vojnika.
 
🚀 U južno-donjeckom pravcu dejstvima ruske artiljerije i jurišnih grupa poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pješadije, četiri kamioneta i dvije haubice M777 američke proizvodnje.

💥 U okolini grada Zaporožje uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, u oblasti naselja Krasnoarmejsk u DNR, kao rezultat napada na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine uništeno je 120 raketa američkog višecjevnog bacača raketa „Himars“, 250 raketa za višecjevni raketni sistem „Smerč“ i dva transportna vozila.
 
✖️ PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 16 bespilotnih letjelica u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

11:00

Ukrajinci upali u zasjedu! Nikolajevski pravac fronta




10:49



10:30

Zvika Klajn, novinarka izraelskog lista Jeruzalem post, objavila je fotografiju ukrajinskog vojnika sa kukastim krstom na rancu u vozu za Kijev.

 

09:06

U slučaju potpunog nestanka struje u Kijevu, gradske vlasti planiraju da evakuišu sve stanovnike (oko tri miliona ljudi).
 
Ovo je objavio The New York Times, pozivajući se na predstavnike gradske uprave.

08:42

   Ukrajinska vojska gomila oklopnu tehniku i tenkove u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavnik lokalne administracije Kiril Stremousov.
 


08:27

🚀 U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 114 raketa i granata iz višecjevnih bacača raketa „Himars“ i „Grad“, kao i tenkova i topovskog artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
 


08:11

⚔️ Američki obavještajac: Evropa strahuje da bi Poljska mogla da uvuče NATO u sukob u Ukrajini
 
Evropske zemlje nisu spremne da šalju svoje vojnike u Ukrajinu, ali postoji strahovanje da bi Poljska mogla da uvuče NATO u sukob, izjavio je oficir obavještajne službe američke mornaričke pešadije u penziji Skot Riter.
 
💬 „Evropa nije ushićena: ona je zabrinuta zbog toga što Poljska uvlači NATO u taj sukob. Sada u Evropi niko ne gori od želje da šalje u Ukrajinu vojnike. Entuzijazam je nula!“, rekao je oficir.

⚠️ Prema njegovom mišljenju, za slanje vojnika u Ukrajinu zemlje Sjevernoatlantske alijanse nemaju infrastrukturu koja bi im omogućila da se suprotstave sredstvima protivvazdušne odbrane i teške oklopne tehnike.
 
   Oficir je, takođe, ukazao na „entuzijazam“ Poljaka, istakavši da je, prema njegovoj računici, u Ukrajini od 10.000 do 30.000 hiljada vojnika iz te zemlje koji ratuju na prvoj liniji fronta.
 

08:00

„Vagnerovci“ vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska /Bahmut/
 
   Borci grupe „Vagner“ vode žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska, Opitno, (DNR) konačno potisnuvši ukrajinske trupe iz sela Ivangrad, udaljenog kilometar od gradskih četvrti, javlja dopisnik Sputnjika.
 
💬 „Ispred je Ivangrad, on je naš. Sada ćemo čistiti Opitno. Sjevernije već ulazimo u Bahmut (Artjomovsk)", rekao je  agenciji jedan od pripadnika jedinice.

💥 Prema njegovim riječima, kijevske trupe neprestano pucaju na njih iz minobacača i teške artiljerije. Reljef okoline je takav da ukrajinskim tenkovima omogućava unakrsnu vatru sa južne periferije Artjomovska i Opitnog na Ivangrad, koji se nalazi u niziji.
 
🔥 Sagovornik ruske agencije je primjetio da neprijatelj gotovo ne vodi borbu streljačkim oružjem, shvatajući da nema superiornost u iskustvu i obuci.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )