Foto: Telegram

Otpočeo je i dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini.

09:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Delimična mobilizacija će uspešno zadovoljiti potrebu za dodatnim jedinicama za obezbjeđenje bezbjednosti oslobođenih teritorija i stvaranje rezervi.

▪Pregovori sa IAEA oko Zaporoške elektrane vjerovatno neće značajno poboljšati situaciju u elektrani.

▪ Ukrajinske snage nastavile su ograničene kontraofanzivne operacije duž granice Harkovsko-Luganske oblasti i nastavile sa napadima na Liman.

▪Ukrajinski vojni predstavnici odbijaju da komentarišu situaciju oko kontraofanzive u Hersonskoj oblasti.

▪Ruske trupe nastavljaju jurišne operacije duž linije fronta u DNR.

▪ Ruske jedinice nastavile su sa udarima na zapadni dio Zaporoške oblasti.

▪Uprava oslobođenih gradova uspjlokiran zbog ešno stvara uslove za održavanje referenduma o priključenju Rusiji.

08:55

Ranjeni ukrajinski vojnici pokušavaju se spasti!



08:52

Kadrovi odlaska mobilisanih vojnika u Rusiji! Po ruskim izvorima mobilisane snage neće biti poslane na front do decembra mjeseca! To ne znači da rezervne snage profesionalne vojske koja je sad na teritoriji države neće biti poslata u Donbas za dvije tri sedmice kako je stigla zamjena u kasarnama!


08:45

Ukrajinska tenkovska kolona!



08:41

🚫 Blokiran nalog Rusa koji je uživo prenosio rad svog plinskog rešoa tokom cijelog dana
 
⛔️ Američka kompanija „Tvič“ blokirala je nalog ruskog blogera koji je putem njene platforme za video-prenose uživo tokom cijelog dana emitovao rad svog rešoa na plin uz cijenu gasa koju plaća na mesečnom nivou – svega 1.44 evra – zajedno sa porukom: „Iz Rusije s ljubavlju“.
 
❌ Njegov nalog ugašen je poslije čitava dva dana rada. Međutim, na platformi se sada umjesto naloga russiangas1 nalazi nalog russiangas2, koji prenosi isti sadržaj.
 


08:35

🛢 Zemlje EU nastoje da zaključe sporazum o gornjoj granici cijene ruske nafte u roku od nekoliko nedjelja, piše „Blumberg“, pozivajući se na izvore
 

08:29

DNR: Sedam poginulih u granatiranjima ukrajinskih snaga

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je u protekla 24 sata sedmoro civila poginulo u granatiranjima teritorije DNR koja su izvele ukrajinske trupe.
 
U granatiranjima je povrijeđeno osam osoba, navodi agrencija RIA Novosti.

08:26

Zelenski: Rusija se sprema da mobiliše do milion ljudi

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da se rukovodstvo Rusije priprema da mobiliše do milion ljudi.
 
"Unaprijed je odštampano 300.000 poziva za mobilizaciju u Rusiji, ali se rusko rukovodstvo sprema da mobiliše do milion ljudi", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

08:24

Sijarto: Mađarska ne vidi razlog za nove sankcije Rusiji

Mađarska ne vidi razlog da se nastavi sa usvajanjem novog paketa sankcija Rusiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prenosi TAS S.
 
„Naš stav je kristalno jasan. Ne vidimo nikakav racionalan razlog da se ide na još jedan paket sankcija, posebno kada je riječ o energetici.
 
Energija je za nas jasna crvena linija. Nismo spremni da primoravamo mađarski narod da plaća cijenu rata za koji apsolutno nije odgovoran“, rekao je mađarski ministar novinarima, prenosi TAS S.
 
„Naravno, ako bude predložen nacrt, mi ćemo učestvovati u raspravi, ali nećemo davati saglasnost ni na šta što je protiv našeg nacionalnog interesa“, dodao je mađarski ministar.
 
Prema njegovom mišljenju, evropska privreda „kreće u recesiju“.
 
„Mislim da je to potpuno protiv interesa Evrope i Evropljana“, naglasio je Sijarto.


08:22

Kijev traži, Zapad oklijeva

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, ali Zapad odugovlači, prenosi Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa ovom temom.
 
Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva u trenutku kada Ukrajina postiže napredak u istočnom regionu Donbasa u okolnostima šokantnog ruskog kolapsa ovog mjeseca, navodi Politiko.
 
Ali najviši zvaničnici nacionalne bezbjednosti u SAD i Nemačkoj oklevaju sa ovom isporukom, delom i zbog izazova u vezi sa obukom i logistikom, prema američkim zvaničnicima, ukrajinskim savjetnicima i saradnicima Kongresa, navodi Politiko.

08:18

Rusija izvela 4 raketna i 27 napada iz vazduha

Ruske snage su u protekla 24 sata izvele 4 raketna i 27 vazdušnih udara na ciljeve u Ukrajini, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
 
Izvedeno je više od 75 napada višecjevnim raketnim sistemima na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.
 
Navodi se da ruske snage nastavljaju aktivnosti na potpunom zauzimanju Donjecke oblasti, organizovanju odbrane i zadržavanju teritorija koje kontrolišu.
 
Ukrajinski generalštab dodaje da ruske snage granatiraju položaje ukrajinskih snaga duž cijele linije razdvajanja i pokušavaju da povrate izgubljene položaje.

08:16

Počeo referendum u četiri ukrajinske oblasti

Danas je u 8:00 časova u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i dijelovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji kao posebnim konstitutivnim članicama.
 
Glasanje će se trajati do 27. septembra, kada će početi prebrojavanje glasova, prenosi TAS S.
 
Iz bezbjednosnih razloga, proruske vlasti su pozvale stanovništvo u ova četiri ukrajinska regiona da u prva četiri dana referenduma glasa u blizini svojih domova, po zajednicama i na način od vrata do vrata,dok će se glasanje na biračkim mjestima odvijati isključivo 27. septembra
 
Danas su otvorena biračka mjesta za izbjeglice u više ruskih gradova, prenosi TAS S.
 
NATO je osudio planove Rusije da održi referendume u okupiranim regionima Ukrajine i pozvao sve države da odbace, kako se kaže, "očigledne ruske pokušaje teritorijalnog osvajanja".
 
"Lažni referendumi u regionima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i predstavljaju grubo kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Severnoatlantskog vojnog saveza.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )